Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Υποψήφια Κατερίνα Μαμωλή

Απο το neolaia.gr
Άλλη μια νέα υποψηφιότητα που βλέπουμε στις Εκλογές. Η Κατερίνα Μαμωλή είναι Ψυχολόγος – Επικοινωνιολόγος και είναι υποψήφια με τον ανεξάρτητο, αυτοδιοικητικό και διακομματικό συνδυασμό «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ». Εμείς μιλήσαμε με την Κατερινά και εκείνη μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Δύσκολες εποχές διάλεξες να ασχοληθείς με τα κοινά! Τι κλίμα βλέπεις στο ξεκίνημα σου;
Η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιούμαι πολιτικά εδώ και δέκα χρόνια, στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας κυρίως, οπότε τώρα απλώς αλλάζει το πεδίο. η αγάπη μου για τα κοινά δεν προέκυψε ξαφνικά, υπήρχε από παλιά. Όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έλεγα ότι αυτό που κυρίως εκφράζει τη συμπεριφορά του κόσμου είναι ένα «μούδιασμα» που σχετίζεται με ό,τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας και μια θετική στάση απέναντι στους νέους ανθρώπους, ειδικά αν έχουν και κάτι να τους πουν και δεν χαμογελούν απλώς προβάλλοντας τη φρεσκάδα της νεότητας τους και μόνο! Επίσης, όσο και αν σου φανεί περίεργο, γιατί στην εποχή μας κυριαρχεί η απαξίωση της Πολιτικής, «διψούν» για να μιλήσουν πολιτικά, επί της ουσίας όμως, και όχι για τακτικισμούς και πολιτικάντικα κουτσομπολιά. Αυτό, ομολογώ, ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση από τους πολίτες;
Η αναβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινής τους ζωής, νομίζω, η οποία σε κάθε περιοχή μεταφράζεται και διαφορετικά. Για παράδειγμα στην Νέα Σμύρνη, κεντρικό ζήτημα αποτελεί η επίλυση του κυκλοφοριακού και η δημιουργία περιφερειακών παρκινγκ μιας και η πόλη μας χαρακτηρίζεται από μια πληθυσμιακή έκρηξη την τελευταία δεκαετία. Οι πιο «ανήσυχοι» πολίτες θέτουν και ζητήματα που συνδέονται με την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, όπως είναι π.χ. η προώθηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης ή η κατασκευή ενός τοπικού δικτύου ποδηλατοδρόμου. Θεωρώ ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας αποτελεί και το κύριο στοίχημα του συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» στον οποίο ανήκω και έχει την πλειοψηφία στο δήμο μας εδώ και 3 τετραετίες. Έχει πλέον δημιουργήσει έναν εύρωστο οικονομικά δήμο με χαμηλά δημοτικά τέλη και εξασφάλιση «κοινωνικού μισθού» για τους νεοσμυρνιώτες σε τομείς όπως ο πολιτισμός& ο αθλητισμός οπότε τώρα οφείλει και να τον καταστήσει σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Τέλος, στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ζητούμενο αποτελεί και η διασφάλιση της τοπικής ευημερίας μέσω της ενίσχυσης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δομών του δήμου.
Έχει ένας νέος άνθρωπος τη γνώση των προβλημάτων και την εμπειρία ώστε να λύσεις διάφορα ζητήματα;
Να αντιστρέψω το ερώτημα: έχει ένας μεγάλος άνθρωπος τις γνώσεις, το όραμα και τη διάθεση να ασχοληθεί με τις σύγχρονες προκλήσεις? Γενικά, διαφωνώ και σε πολλές περιπτώσεις με ενοχλεί αυτή η υπερβολική ενασχόληση με τον παράγοντα «νεότητα»!Προφανώς, εξηγείται από το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία οι νέοι άνθρωποι εμφανίζονται κυρίως ως «απολιτικ», οπότε το να είσαι νέος και να δραστηριοποιείσαι πολιτικά αποτελεί από μόνο του ένα γεγονός! Ωστόσο, κάθε άνθρωπος, νέος ή ώριμος, διαθέτει διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες και μπορεί να συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στην επίλυση των όποιων προβλημάτων. Για μένα, προσωπικά, ούτε η νεότητα ούτε ή ωριμότητα εξασφαλίζουν την επάρκεια ενός ανθρώπου στην ενασχόληση με τα κοινά και εν προκειμένω την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επάρκεια αυτή είναι συνισταμένη πολλών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων ενός ανθρώπου και όχι μόνο της βιολογικής του ηλικίας.
Τι θες να αλλάξεις στη Νέα Σμύρνη;
Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες γι’ αυτό! Ωστόσο, αν έπρεπε να ιεραρχήσω αυτά που θα ήθελα να διασφαλιστούν πρώτα στο δήμο μου, θα σου έλεγα: Την περαιτέρω προώθηση σύγχρονων αναπτυξιακών πολιτικών και δομών που θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας-π.χ. επένδυση στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των νέων τεχνολογιών, καθώς τα δίκτυα είναι σήμερα για την ανάπτυξη της οικονομίας ότι ήταν οι δρόμοι τον 20ο αι, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, πχ η δημιουργία Κοινωνικού παντοπωλείου για τους οικονομικά αδύναμους και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης μας όπως η περαιτέρω προώθηση των προγραμμάτων της ανακύκλωσης και η διερεύνηση από μέρους του δήμου μας της δυνατότητας εγκατάστασης κάδων κομποστοποιησης στις γειτονιές.
Προεκλογική καμπάνια και τεχνολογία μέχρι που μπορούν να πάνε μαζί;
Η τεχνολογία, κατά την άποψη μου, αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο το οποίο προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα προκειμένου να μπορέσεις να επικοινωνήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολιτικό σου μήνυμα. Η αλήθεια είναι ότι σου παρέχει πολύ σημαντικές δυνατότητες να έρθεις σε επαφή με πολλούς ανθρώπους με τους οποίους αν δεν υπήρχε, μάλλον δεν θα είχες καμία απολύτως δυνατότητα! Για παράδειγμά, εγώ μέσω facebook κατάφερα να επικοινωνήσω με συμμαθητές μου από το δημοτικό που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσα. Οπότε υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά θετική η συμβολή της στην όποια προεκλογική καμπάνια! ως εκεί, όμως…Η ανθρώπινη επαφή δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο «είδος» επαφής και φυσικά μην ξεχνάς ότι η τεχνολογία σε φέρνει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που αλλιώς δεν θα επικοινωνούσες μαζί τους αλλά παράλληλα, αν εφησυχάσεις και δεν δώσεις την απαραίτητη προσοχή στην διαπροσωπική επαφή με τους ανθρώπους, τελικά αποκλείεσαι από μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: