Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μέρκελ: "Η Γερμανία ωφελείται όσο καμιά άλλη χώρα από το ευρώ"

H καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική βουλή ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών υποστήριξε ότι τα ρίσκα για τη Γερμανία είναι περιορισμένα και συμπλήρωσε ότι με μία συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «θα καταστεί το 2011 έτος εμπιστοσύνης για το ευρώ και την ΕΕ»
 Επισήμανε ότι «η Γερμανία ωφελείται όσο καμιά άλλη χώρα της ΕΕ από το Ευρώ» και σημείωσε ότι «μεταξύ 1999 και 2009 αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές στις χώρες της ευρωζώνης κατά 48%».
Κατα την κ. Μέρκελ, οι στόχοι του «πακέτου» που θα ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στοχεύει: «περισσότερη σταθερότητα και υπευθυνότητα, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ αλληλεγγύης και ατομικής ευθύνης».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα κράτη-μέλη θα κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις ακόμα και στην περίπτωση που δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα υφίστανται κυρώσεις και εκείνοι των οποίων το ποσοστό του συνολικού χρέους θα ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ».
Ως προς τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM η κ. Μέρκελ είπε ότι «παρά τις έντονες αντιδράσεις, η Γερμανία πέτυχε να τύχουν εφαρμογής σημαντικά, αυστηρά κριτήρια». και σημείωσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνεται ως «έσχατη λύση» (ultima ratio) και τα δάνεια θα δίνονται μόνο κατόπιν αυστηρού ελέγχου από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν.
Η απόφαση χορήγησης θα λαμβάνεται με ομοφωνία και προϋπόθεση θα είναι να αναλάβει το κράτος που προσφεύγει στο μηχανισμό την υποχρέωση για αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής.

Για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο αποθεματικό του ESM που ανέρχεται σε 22 δις, η καγκελάριος είπε ότι θα ζητήσει να καταβληθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Η αρχική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών ήταν να καταβληθούν 11 δις το 2013 και τα άλλα 11 σε τρεις ετήσιες δόσεις. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το σημερινό Ταμείο EFSF «θα έχει στη διάθεσή του σε περίπτωση ανάγκης το συνολικό ποσό των 440 δις που αποφασίστηκε το Μάιο του 2010».
Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα τού Μηχανισμού και είναι ο λόγος που αντέδρασε ο κ. Γιούνκερ.

Η Μπίργκιτ Χόμπουργκερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντας κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «γενική ασφάλεια» για τα χρέη και σημείωσε ότι η ρήτρα της ομοφωνίας για την ενεργοποίηση του ESM είναι «ασφάλεια ζωής για το Γερμανό φορολογούμενο. Σημειώνοντας έτσι τη δυνατότητα βέτο της Γερμανίας.

Από το SPD, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ δεν διαφώνησε επί της ουσίας της πολιτικής. Χαρακτήρισε απαραίτητο το «πακέτο» για το ευρώ, αλλά άσκησε κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό το πακέτο στέλνεται πολύ αργά» είπε ο κ. Στάινμπρικ κατηγορώντας την κ. Μέρκελ ότι «έκανε πολλές πιρουέτες» που κόστισαν αξιοπιστία, έστειλαν λάθος μηνύματα στις αγορές και ενόχλησαν τους εταίρους. Επέρριψε επίσης στην καγκελάριο «αναποφασιστικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος διάσωσης». Διαπίστωσε επίσης «έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων» εκτιμώντας ότι η κρίση δεν ήταν μόνον δημοσιονομική, αλλά και κρίση ηγεσίας.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν επισήμανε ότι η ΕΕ έχει αναλάβει ήδη εγγυήσεις για χρέη χωρών, παραπέμποντας στα κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ. «Υπάρχουν αυτά τα κρατικά χρέη που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ και εγγυώμαστε εμείς, εάν χρειαστεί να πληρωθούν», είπε.
Μόνο ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Αριστερά» διαδώνησε ουσιαστικά στην πολιτική της κυβέρνησης και μίλησε για «νέα πολιτική Βερσαλιών» αναφορικά με τα προγράμματα περικοπών που επιβάλλονται σε χώρες της Ευρωζώνης ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας".
peripasok 

Δεν υπάρχουν σχόλια: