Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σόκρατες: Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται διάσωση • Μέρκελ: Πείτε πως θα ρίξετε το έλλειμμα

Η Πορτογαλία δεν θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, παρά την καταψήφιση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή και την πτώση της κυβέρνησης, υποστήριξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, σε πείσμα των αναλυτών που το έχουν προεξοφλήσει. Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι δεν αρκεί η δέσμευση της Λισαβόνας ότι θα μειώσει το έλλειμμα, καθώς θα πρέπει και να δηλώσει πως θα το καταφέρει. 
"Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτήν τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τί σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου", δήλωσε ο Σόκρατες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής.
"Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της", προσέθεσε.
"Δεν αρκεί να πει 'συμφωνούμε με τους στόχους που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα', αλλά θα πρέπει επίσης να δηλώσει δημοσίως, σαφώς, ποιά μέτρα προτείνει για να επιτύχει αυτούς τους στόχους", δήλωσε από τη μεριά της η Μέρκελ για την Ποτογαλία.
Υπογράμμισε ότι αυτό ισχύει τόσο για την απερχόμενη κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση.

Για το Σύμφωνο του ευρώ
Μιλώντας για τη συμφωνία που επετεύχθη, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το  ευρώ πέρασε μια δοκιμασία. "Είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι [σ.σ. για την αντιμετώπιση της κρίσης]. Αν είμαστε οριστικά πλέον καλά εξοπλισμένοι, θα μας το πει το μέλλον", είπε.
Εκτίμησε ότι είναι πλέον σαφές ότι η κρίση δεν ήταν μοναχά απόρροια κερδοσκοπικών επιθέσεων, αλλά συνέβαλαν στη δημιουργία της και τα κράτη-μέλη.
enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: