Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Κατάληψη του ΥΠΕΚΑ από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Επιτροπή των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ μπήκε πριν λίγο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να συναντηθεί με τον Υπουργό  Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ομάδα περίπου 30 ατόμων κατέλαβε το κτίριο, ενώ από έξω από το υπουργείο βρίσκονται άλλοι 100 εργαζόμενοι της ΔΕΗ και ο πρόεδρος Ν.Φωτόπουλος.
Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι  "εάν ο υπουργός δεν πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιοχομένου δε θα φύγουμε από εδώ ούτε εμείς ούτε εκείνος". Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο χθες, ο κ.Παπακωνσταντίνου ανοίγει το δρόμο, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και των εργοστασίων παραγωγής της ενέργειας.
Στο σημείο βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο υπουργός έχει καταθέσει μήνυση.
18:02: Αποχωρούν από το υπουργείο οι εργαζόμενοι χωρίς προβλήματα. Υπό κατάληψη τα εργοστάσια λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.
17:38: Έφυγε από την πίσω πόρτα ο υπουργός. Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάληψη.

"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τις 12 το μεσημέρι τελεί σε κατάληψη από μια ομάδα συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Μαζί με τον Υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη, δεχτήκαμε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ακούσαμε τα αιτήματά τους, τα οποία συνοψίζονται στο να αποσύρει η κυβέρνηση διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται αύριο προς κύρωση στη Βουλή.
Η διάταξη αυτή αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Παρά το γεγονός ότι επανάλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ας αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές", αναφέρει το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ. 17:32: Οι εργαζόμενοι παραμένουν έξω από το γραφείο του υπουργού, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι ακόμη μέσα. Στα τζάμια του γραφείου έχουν μπει χαρτιά, ώστε να μην έχουν εικόνα οι συνδικαλιστές. Αναφέρεται ο πολύ ελαφρύς τραυματισμός του Νίκου Φωτόπουλου από ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ.
17:11: Φυγαδεύουν αυτή τη στιγμή τα ΜΑΤ τον Παπακωνσταντίνου από τις πίσω πόρτες του υπουργείου.
16:56: Παραμένουν έξω από το γραφείο του υπουργού συνδικαλιστές και ΜΑΤ. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει συμπλοκή μεταξύ των εργαζομένων και της αστυνομίας.
16:42: Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν μπλοκάρει την είσοδο του γραφείου του Παπακωνσταντίνου και δεν του επιτρέπουν να φύγει. Στα σκαλιά έξω από το γραφείο υπάρχει δικοιρία των ΜΑΤ. Οι συνδικαλιστές δεν αποχωρούν. Στο κτίριο έχει φτάσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσιωτάκης και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Οι εργαζόμενοι και πάλι μας μετέφεραν την ανάγκη να μεταβεί κόσμος στο σημείο.
16:32: Εισβολή των ΜΑΤ Τώρα στο υπουργείο. Προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον υπουργό, ενώ οι συνδικαλιστές μπλοκάρουν όλες τις εισόδους. Στο τηλέφωνο οι συνδικαλιστές μας περιγράφουν φοβερές σκηνές με τα ΜΑΤ μέσα στο υπουργείο, προς το παρόν αντέχουν. Ζητάνε άμεσα κόσμο στο σημείο.
16:07: Σε τηλεφωνική συνομιλία πριν από λίγα λεπτά συνδικαλίστρια της ΔΕΗ μέσα από το κτίριο δήλωσε στο alterthess.gr: Ο Παπακωνσταντίνου είναι σε ομηρία. Δεν αποχωρούμε, αλλά τα πράγματα αγριεύουν. Καλούμε τον κόσμο να έρθει άμεσα εδώ"
16:00: Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται επέμβαση των ΜΑΤ. Οι συνδικαλιστές απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο, να συνδράμει στην κατάληψη.
15:55: Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν κλείσει τον Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανέναν. Καλούν κόσμο στο σημείο, ενώ η αστυνομική πλέον παρουσία στο σημείο είναι έντονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: