Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αγώνας για γη και ελευθερία

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες και όχι τα ΜΑΤ κι οι εταιρείες», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα στην πορεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο τους. Ολα σχεδόν τα χωριά της Χαλκιδικής δήλωσαν «παρών» στην πορεία, παρά την έντονη παρουσία των ΜΑΤ και τις φήμες που κυκλοφορούσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι τα ΜΑΤ θα επιχειρούσαν να τη σταματήσουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο κόσμος, νέοι, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, πλήρως συνειδητοποιημένοι για την παρουσία τους στην πορεία, σχημάτισε ουρά τριών χιλιομέτρων. 
Τι ζητούν όλοι αυτοί οι κάτοικοι; Να σταματήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης διότι θα επέλθει ανεπανόρθωτη καταστροφή στον τόπο τους και δεν θα μπορούν ούτε νερό να πιουν και επιτέλους να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ πολιτείας και τοπικών κοινωνιών για το μέλλον αυτού του τόπου. Ενας ιερωμένος έδωσε το στίγμα στη συγκέντρωση ως βασικός ομιλητής: «Οι ηθικοί αυτουργοί για όσα συνέβησαν πριν από μία εβδομάδα είναι η δομημένη ομάδα των υπαλλήλων της εταιρείας, που διέπραξε πλήθος εγκλημάτων εκ προμελέτης και προθέσεως».


Επιπροσθέτως οι κάτοικοι διεκδικούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν βάναυσα καταπατηθεί, ειδικώς το τελευταίο διάστημα με τις αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών, την ασφυκτική παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας, τη βίαιη λήψη DΝΑ, τις απειλές εναντίον όσων δηλώνουν τη διαφωνία τους με το ορυχείο, τις προπηλακίσεις, συκοφαντίες κ.λπ. Οι πιέσεις που ασκούνται σε όλους τους διαφωνούντες είναι αφόρητες. «Αν θέλουν να μας κάνουν όλους τους ιερωμένους αναρχικούς, είναι σε καλό δρόμο», λέει χαμογελώντας πικρά ο ιερωμένος στην ομιλία του: Νεαρές μάνες που προσάγονται και κρατούνται κρατάνε το κεφάλι ψηλά γιατί «στον αγώνα αυτόν είμαστε όλοι μαζί, δεξιοί και αριστεροί». Το κλίμα τρομοκρατίας δεν τους πτοεί, ούτε οι ρητορείες ότι το ορυχείο προσφέρει 1.600 νέες θέσεις εργασίας. «Τι είναι 1.600 θέσεις εργασίας μπροστά στον κίνδυνο να μολυνθούν σε μεγάλο βαθμό 19.000 ψυχές;», απαντούν χωρίς δισταγμό.

Το παιχνίδι είναι χαμένο για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», όση τρομοκρατία και αν επιβάλλεται, όση στήριξη και αν έχουν από την πολιτεία.

Η διαδήλωση στη Χαλκιδική μηνύει ότι η κοινωνία δεν φοβάται πια ούτε εκβιαστές ούτε τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις. Δηλώνει ότι θέλει η ίδια να αποφασίζει για τον τόπο της, για την ανάπτυξή του, για τον εαυτό της, για τα παιδιά της. Οσο και αν προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι δήθεν υποθάλπει τους «κινηματίες», ματαιοπονούν. Ο κόσμος είναι ενωμένος, αποφασισμένος, διαβασμένος. Και διαθέτει αγωνιστικότητα και τόλμη. Κυρίως φρόνημα. Αυτό που έλειπε από την κοινωνία και ευτυχώς επανακάμπτει, ανανεωμένο και δυνατό. Η φασίζουσα συμπεριφορά των υπευθύνων της εταιρείας και των αστυνομικών δείχνει ότι οι ίδιοι είναι οι τρομοκρατημένοι. Βλέπουν ότι χάνουν την επιρροή τους και τη δύναμή τους. Καιρός ήταν. Η οικολογική συνείδηση είναι καθαρά πολιτική. Η κοινωνία έχει πλέον συνείδηση. Είναι αυτό που φοβάται κάθε κυβέρνηση, κάθε εξουσία. Οι κάτοικοι υπερασπίζονται τη γη και την ελευθερία τους.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: