Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Βεργόπουλος: Δογματισμός και ηλιθιότητα πάνε μαζί

Συνέντευξη του Καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απεργιακή έξαρση. Ωστόσο, από κάποιους γίνεται μια άλλη προσπάθεια να φανεί ότι εξυπηρετούνται κάποια προνόμια, ότι ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια που έχει συντεχνιακά χαρακτηριστικά. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
Η απεργία είναι γενική, δηλαδή ενάντια στα μέτρα, τα οποία δεν κάνουν διακρίσεις, τα μέτρα είναι οδοστρωτήρας, πέφτουν σε όλους. Πώς μπορεί να λέει κανείς ότι θίγονται κάποιοι προνομιούχοι και αυτοί αντιδρούν, γιατί αντιδρούν οι πάντες. Δηλαδή και οι μη προνομιούχοι και τα μέτρα είναι γενικά, και οι αντιδράσεις είναι γενικές. Δεν πείθει η ιστορία ότι κάποιοι αντιδρούν, επειδή χάνουν τα προνόμιά τους, εφόσον όλοι συμπαρίστανται σε αυτό, σε αυτή την κινητοποίηση.

Ο κόσμος αυτό το ερώτημα έχει στα χείλη του, τι βλέπετε ότι θα γίνει; Ήδη, οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι ότι η ανεργία στη χώρα μας, την Ελλάδα, θα εκτιναχθεί στο 31,5%. Η ύφεση βέβαια είναι σε υψηλά επίπεδα, η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 60%, άρα τι βλέπετε εσείς ότι θα γίνει; Δηλαδή όλος ο νότος φλέγεται, και το μέλλον είναι μεσίστιο.

Εγώ διαπιστώνω ότι το πρωτογενές ισοζύγιο έφτασε να είναι πλεονασματικό, αυτό οφείλεται στη μείωση των δαπανών, κυρίως, παρά στην αύξηση των εσόδων. Οι δαπάνες λοιπόν, περικόπηκαν κατά την τελευταία τετραετία κατά 25% και κατά σύμπτωση 25% είναι η και ύφεση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρέθηκε 25% τα τελευταία 4 χρόνια από το εθνικό εισόδημα και τις δημόσιες δαπάνες, για να ισοσκελιστεί ή να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ύφεση κατά 25% και με συνέπεια το 31% της ανεργίας. Ιδού το αποτέλεσμα, ιδού και το κόστος. Τώρα η προοπτική είναι η εξής: η κυβέρνηση, το 1,5% του ΑΕΠ που είναι πλεόνασμα, πρωτογενές πλεόνασμα, να το αυξήσει σε 4,5%. Κάθε μονάδα που θα αυξάνεται το πλεόνασμα από το 1,5% στο 2,5% ή 3,5%, αυτό σημαίνει 20 με 30 χιλιάδες ανέργους επιπλέον. Λοιπόν, κατά πόσο είναι βιώσιμο αυτό το σχήμα; Δεν είναι λογικό ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τα θύματα αυτής της κατάστασης; Και δεύτερον, πώς αυτή η οικονομία που είναι σε δυναμική πτωτική πορεία, και ταχύτατης συρρίκνωσης, θα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη, την ανάκαμψη. Όταν η οικονομία καταποντίζεται δεν προσελκύει επενδύσεις, κατά συνέπεια δεν υπάρχει προοπτική ούτε απλής σταθεροποίησης. Το πρόβλημα είναι πώς η ελληνική οικονομία θα απεμπλακεί από αυτή τη δυναμική, πώς θα σταθεροποιηθεί; Πώς θα περάσει στην ανάκαμψη και αργότερα στην ανάπτυξη;

Η λογική που λέει να περιμένουμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές, πώς την εισπράττεται εσείς;

Αυτό δεν είναι δημαγωγία και λαϊκισμός; Εάν το έλεγε κάποιος για τις ελληνικές εκλογές θα τον καταδίκαζαν όλοι, όποιος το έλεγε αυτό, και όταν αυτό προέρχεται από τη Γερμανία, ξαφνικά όλοι το σέβονται. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα να είναι λαϊκιστική και δημαγωγική και να γίνεται αρεστή στους ψηφοφόρους και θα κάνει δηλαδή κάτι το οποίο δεν θα το έχει πει, αλλά αιφνιδιαστικά όταν πάρει την ψήφο των εκλογέων. Εγώ σας λέω το εξής: η πορεία της Ευρώπης είναι πολύ άσχημη, οι περισσότερες χώρες είναι σε μηδενική και αρνητική προοπτική φέτος το 2013, και αυτό φέρνει τη γερμανίδα καγκελάριο σε πολύ άσχημη προοπτική και για τη δική της επανεκλογή. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στη Γερμανία, διότι και της Γερμανίας οι προοπτικές, είναι αρνητικές, είναι στο 0,5.
Άρα κ. Βεργόπουλε, μιλάμε για δογματισμό ή για ηλιθιότητα;

Αυτά πάνε μαζί, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ο δογματισμός είναι η κορυφαία των ηλιθιοτήτων, από αυτό θα ζημιωθεί και η ίδια η Μέρκελ. Άλλα ακόμα χειρότερα από αυτήν, είναι οι νεαροί λύκοι που κυβερνούν τη Bundesbank και δίνουν αυτή την κατεύθυνση, όπως ο πρόεδρος Vaitman , όπως ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας Asmussen και ο σύμβουλος Hans Werner Sinn και αυτή η ομάδα του ifo institute, οι οποίοι είναι η δεξιά της δεξιάς και υπέρ-φιλελεύθεροι, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη σε πειραματόζωο της σχολής του Chicago.

Την επίσκεψη Ολάντ πώς την είδατε; Ο Ολάντ είπε στους έλληνες, ότι δεν ήρθα εδώ για να πουλήσω όπλα αλλά για αλληλεγγύη. Εσείς τι λέτε;

Αυτή είναι μια πολύ καλή δήλωση, θετική δήλωση οπωσδήποτε, αλλά χρειαζόμαστε πέρα από τα λόγια και πράξεις. Θετικό το ενδιαφέρον του αλλά το θέμα είναι ότι στηρίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία. Βέβαια, στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα, ακόμη και η πολιτική εγγύηση είναι θετικό στοιχείο. Δηλαδή όταν πολιτικά εγγυάται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, στο Ευρωπαϊκό σύστημα, αυτό καθησυχάζει τους ιδιώτες, ως ένα βαθμό.

Ότι θα μείνει στην Ευρώπη λέτε;

Ναι, στο ευρωπαϊκό σύστημα και αυτό είναι θετικό, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Θα μπορούσαν να κάνουν και πιο συγκεκριμένα βήματα, αλλά έστω και αυτό, το ελάχιστο, είναι θετικό.

Δεν βλέπετε πίσω από αυτή την επίσκεψη μια προσπάθεια προώθησης γαλλικών εταιρειών και συμφερόντων;

Αν γινόταν αυτό, δεν θα είναι κακό στο σημείο που έφτασε η Ελλάδα, απλώς υπάρχει προβληματισμός εάν και πότε θα γίνει αυτό. Γιατί αυτό θα χρειαζόταν να γίνει άμεσα, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα, εάν είναι να γίνουν επενδύσεις, μακάρι να γίνουν. Άλλα σας λέω, κατά αρχήν το κλίμα είναι τέτοιο που δεν προσελκύει. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικές εγγυήσεις, που έφερε ο Φρανσουά Ολάντ, δημιουργούν ένα αντίρροπο, σε αυτό το οικονομικό κλίμα, ώστε να ενθαρρύνουν κάποιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: