Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΙ (EDF-RWE) ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ (Δ.Ε.Η.)...maintenant!

του Στ.θεοδωρόπουλου
''Kορυφαίο μεγαλοστέλεχος της ενεργειακής αγοράς που ήταν παρών στην ελληνο-γαλλική συνάντηση Ολάντ-Σαμαρά, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο γαλλικός κολοσσός της EDF ενδιαφέρεται άμεσα να αποκτήσει ως στρατηγικός επενδυτής το 17% της ΔΕΗ.
Η γαλλική εταιρία ,ξεκαθαρίζει πως δεν θα κινηθεί για την απόκτηση της …«μικρής ΔΕΗ» με την «δικαολογία» πως η EDF δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία στους λιγνίτες αφήνοντας το παιχνίδι στους Γερμανούς και την γνωστή μας και μη εξαιρετέα από παλαιότερα RWE.''
Δεν ξέρω αν γνωρίζει η δεν γνωρίζει από λιγνίτες (κατά Σαμαρά ευρωπαϊκά… κοιτάσματα) ο γαλλικός κολοσσός ,αυτό πάντως που είναι ηλίου φαεινότερο είναι πως οι δύο γάιδαροι (Γάλλοι και Γερμανοί ) δεν θα μαλώσουν για τον ξένο αχυρώνα της ΔΕΗ και πως τα έχουν βρει σε όλα, άρα και η επίσκεψη ταχύτητας φωτός του Ολάντ δεν ήταν διόλου μια ελληνογαλλική υπόθεση αλλά το τελικό κλείσιμο μιας εμπορικής, ιμπεριαλιστικού τύπου …’’συμφωνίας’’ και ξεπουλήματος .
Ο Ολάντ απλώς ήρθε ως απεσταλμένος των δύο ισχυρών της Ευρώπης να επιβάλλει τους όρους του και να φύγει με τρόπαια την Ενέργεια (ΔΕΗ-Υδρογονάνθρακες και άλλα…ευρωπαϊκά κοιτάσματα) ,νερό και ΟΣΕ απλά κουνώντας το δάκτυλο στον έλληνα πρωθυπουργό (το πιο δάκτυλο ακριβώς το καταλαβαίνουμε όλοι).
Elpedison : Επιλύστε τις στρεβλώσεις στον ηλεκτρισμό…maintenant !
Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν εκ μέρους των χαρούμενων για τις εξελίξεις επιχειρηματιών προς τους ηγέτες αυτού του νταραβεριού ,Ολάντ- Σαμαρά, τα ενεργειακά εξακολούθησαν να έχουν την τιμητική τους με πιο χαρακτηριστική στιγμή την «παράκληση»-εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της Elpedison Michel Piguet προς τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, να παρέμβει άμεσα ώστε να επιλυθούν τόσο οι «στρεβλώσεις» (!) στην αγορά ηλεκτρισμού, όσο και τα προβλήματα ρευστότητας που αυτή αντιμετωπίζει (μην μπλέξουν οι άνθρωποι με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ,αλλά κατευθείαν στα έσοδα).

Όμως …εκείνος ήταν έτοιμος (σαν από πάντα) !!!
“Αντ.Σαμαράς : Στους επόμενους 8 μήνες η αγορά θα έχει απαλλαγεί από τις…στρεβλώσεις !’’
Αντ.Σαμαράς : «Γνωρίζω καλά το πρόβλημα. Και βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός πλάνου εξυγίανσης της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 3μηνο. Σας διαβεβαιώνω ότι το αργότερο μέσα στους επόμενους 8 μήνες η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού θα έχει απαλλαγεί από στρεβλώσεις δεκαετιών. Εξάλλου χρειαζόμαστε σοβαρούς επενδυτές στον τομέα του ηλεκτρισμού, που να προχωρούν σε νέες επενδύσεις».
Ρευστότητα: "Kαταβάλλονται προσπάθειες από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών για να αποκατασταθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, ώστε κι εκείνη με τη σειρά της να καταβάλλει τις οφειλές της και να πληρώσει σε όσους χρωστά. Αναφέρθηκε μάλιστα στην καταβολή ενός ποσού 70 εκ. ευρώ που καταβλήθηκε τη Δευτέρα προς τη ΔΕΗ"....χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Και εις άλλα με υγεία……..

Δεν υπάρχουν σχόλια: