Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Π. Σκουρλέτης: Κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένη η κυβέρνηση

«Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα που δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σχολιάζοντας τις παλινωδίες της κυβέρνησης Σαμαρά με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη γενικότερη φορολογική της πολιτική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, το έχει παρουσιάσει αρκετές φορές. Αυτό που θα παρουσιάσουμε στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι η πιο επικαιροποιημένη και εξειδικευμένη μορφή του, έτσι ώστε να είναι κατανοητή στον κόσμο», απαντώντας για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει ότι «μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, μπήκαμε σε μια νέα φάση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σφραγίστηκε από τη νικη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε στον πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων».


Ο Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, να αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτή την αναντιστοιχία ανάμεσα στις διαθέσεις της κοινωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρώ ότι πράγματι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κυβέρνηση», για να προσθέσει ότι «Θεωρώ δε ότι αυτό που εισπράξανε όλοι αυτοί που βγήκαν από τα λαγούμια της κυβέρνησης το Δεκαπενταύγουστο μιλώντας με τον κόσμο με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ τους έδωσε να καταλάβουν ότι είναι πλήρως πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένοι».

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ και το αν η Ευρώπη προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη ή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και τότε μιλάμε για απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις ή θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη στροφή, τη στροφή της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες ακραίες πολιτικές λιτότητας. Γεγονός που σημαίνει βέβαια και την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και των κυρίαρχων εφαρμοζόμενων πολιτικών».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Κύριε Σκουρλέτη, από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δίνει κάποια λύση για τον ΕΝΦΙΑ καθώς θα μπορεί να εισπραχθεί ακόμη και σε 7 δόσεις, αντί τεσσάρων, μέχρι και τέλος Μαρτίου χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εξέλιξη;

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο φόρος αυτός, ο τρόπος που εφαρμόστηκε και το μέγεθος των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία . Θεωρώ ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που είδαν οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο, ουσιαστικά αποτελούν και την πιστοποίηση μιας ήδη δρομολογημένης πολιτικής, η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Μικρή σημασία έχει το θέμα των δόσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα ανεξάρτητα και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ογκούμενο τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το οποίο τείνει να σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας».

Κύριε Σκουρλέτη, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ; Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα τον καταργήσετε; Θα βάλετε κάποιο όριο; Ακούστηκε για παράδειγμα από τον κ. Σταθάκη ότι θα φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

«Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα που δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη. Από εκεί και πέρα το κεφάλαιο φορολογία ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους, δηλ. αν μιλάμε για πρώτη κατοικία, θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αν αποδίδουν κάποια ακίνητα θα πρέπει να δούμε τι είδους ακίνητα είναι αυτά. Μιλάμε δηλαδή για μια ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, που θα διακρίνεται από μία αντίληψη κοινωνικής φορολογικής δικαιοσύνης και που θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου, όπως και όλες οι προτάσεις της Αριστεράς».

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, κάποιο ποσό πάνω από το οποίο σχεδιάζετε να φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία;

«Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο ποσό, αλλά είναι τέτοια η επιδείνωση των μεγεθών και η απαξίωση των αξιών, που αυτή τη στιγμή το να ορίσεις ένα ποσό σήμερα, θα πρέπει εκ των πραγμάτων, αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία της οικονομίας, να το επανεξετάσεις. Δεν μπορούμε για παράδειγμα όταν μιλάμε για φορολογία ακινήτων να μην αγγίξεις το μέγα θέμα των αντικειμενικών τιμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι εξωπραγματικές. Οποιαδήποτε λοιπόν νέα πρόταση θα πρέπει να ξεκινά από εκεί για να καθορίσεις και το επίπεδο πάνω από το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση».

Να περάσουμε στο θέμα του ΟΑΕΔ καθώς υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα για «ξαφνικό θάνατο» του ΟΑΕΔ. Έχετε εσείς κάποια ενημέρωση;

«Είναι ενδεικτικό μιας αντίληψης που διακατέχει την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με τα ζητήματα που άπτονται των κρίσιμων ζητημάτων της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τέτοια πρόταση θέλει να μεταβιβάσει τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας στους ιδιώτες, που θα λειτουργούν προφανώς με το αζημίωτο. Δεύτερον, δείχνει ότι στην αντίληψη της παρούσας κυβέρνησης δεν υπάρχει η έγνοια, η μέριμνα για τέτοιου είδους κοινωνικές πολιτικές. Θεωρώ ότι αυτό ταιριάζει ακριβώς στο προφίλ αυτής της αυταρχικής, αντικοινωνικής και συντηρητικής κυβέρνησης».

Ακούγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται εντατικά για τη μετάβαση του προέδρου του, Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Θα παρουσιάσετε κάτι καινούργιο;

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, το έχει παρουσιάσει αρκετές φορές. Αυτό που θα παρουσιάσουμε στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι η πιο επικαιροποιημένη και εξειδικευμένη μορφή του, έτσι ώστε να είναι κατανοητή στον κόσμο. Ταυτόχρονα βέβαια το θέμα της κατανόησης και της εξειδίκευσης αποτελεί και τη δική μας πολιτική δέσμευση. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος σε τι δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τι προτίθεται να κάνει όταν βρεθεί στα πράγματα».

Από ότι φαίνεται πάντως, κύριε Σκουρλέτη, δεν είναι πολύ κοντά οι εκλογές, τουλάχιστον μέσα στο φθινόπωρο;

«Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, μπήκαμε σε μια νέα φάση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σφραγίστηκε από τη ΝΊΚΗ του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε στον πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Σας θυμίζω τις πρωτοβουλίες γύρω από τη "μικρή ΔΕΗ" και το μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δημιουργήθηκε ,σας θυμίζω τις πρωτοβουλίες για τον αιγιαλό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, να αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτή την αναντιστοιχία ανάμεσα στις διαθέσεις της κοινωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρώ ότι πράγματι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κυβέρνηση. Όλα τα άλλα που λέγονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι για να τονώσουν το ηθικό των μελών της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ούτε οι 180 βουλευτές είναι δεδομένοι, το αντίθετο μάλιστα. Θεωρώ δε ότι αυτό που εισπράξανε όλοι αυτοί που βγήκαν από τα λαγούμια της κυβέρνησης το Δεκαπενταύγουστο μιλώντας με τον κόσμο με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ τους έδωσε να καταλάβουν ότι είναι πλήρως πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένοι. Δεν κατανοώ μάλιστα και θεωρώ άκρως υποκριτικές τις φωνές κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, που λένε τώρα ότι δεν είδαν, δεν κατάλαβαν, δεν ήξεραν τι ψήφισαν. Όλα αυτά θυμίζουν όσα έλεγαν υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο. Είναι άκρως υποκριτικά και δεν μπορούν να τους απαλλάξουν από τις συλλογικές πολιτικές τους ευθύνες».

Κύριε Σκουρλέτη περιμένετε νέα δημοσκοπικά ευρήματα τον Σεπτέμβριο. Τι πληροφορίες έχετε; Βλέπετε να διευρύνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ;

«Νομίζω πως ναι. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε, ερχόμενοι σε επαφή με τον ίδιο τον κόσμο πρώτα απ` όλα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είτε αποτελεί μια πολιτική δύναμη που εμπνέει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είτε αποτελεί την ελπίδα για μια διαφορετική πορεία, είτε αποτελεί τη μοναδική επιλογή. Όλα αυτά μαζί δίνουν πλέον έναν αέρα νίκης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα προσπαθήσει κυρίως με τη στήριξη του εκτός Ελλάδος παράγοντα, των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρώπης να παρατείνει το βίο της, αλλά θεωρώ ότι είναι τέτοια τα προβλήματα, τέτοιες οι πολιτικές και οι κοινωνικές διεργασίες που θα επιδράσουν καταλυτικά και πολύ σύντομα θα βρεθούμε στη στιγμή της ανατροπής αυτής της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Δεν βλέπετε το ενδεχόμενο η ΕΕ να βοηθήσει τελικά την κυβέρνηση και τη χώρα μας;

«Εξαρτάται τι εννοείτε με το "μπορεί να βοηθήσει". Στήριξη πολιτική δίνει στην παρούσα κυβέρνηση, τουλάχιστον οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Πρώτα απ' όλα όμως η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Γιατί πρώτα απ' όλα το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι δομικό, είναι της ακολουθούμενης στρατηγικής. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να διατρέχεται από αυτές τις μεγάλες αντιφάσεις ακολουθώντας πολιτικές που είναι εντελώς ξένες με οποιαδήποτε αντίληψη κοινωνικού κράτους και είναι σε βάρος του κόσμου της εργασίας, δεν θα έχει προοπτική. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται. Είδατε στις τελευταίες εκλογές την άνοδο του δεξιού ευρωσκεπτικισμού. Άρα η Ευρώπη ή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και τότε μιλάμε για απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις ή θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη στροφή, τη στροφή της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες ακραίες πολιτικές λιτότητας. Γεγονός που σημαίνει βέβαια και την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και των κυρίαρχων εφαρμοζόμενων πολιτικών».
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: