Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Φιάσκο οι περιβόητες βελτιώσεις – Σε απόγνωση 2.428.233 πολίτες

Επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του εξοντωτικού ΕΝΦΙΑ, συνεπής στις δεσμεύσεις της προς την τρόικα, την στιγμή που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων αδυνατούν να πληρώσουν φόρους.
Συγκεκριμένα, φιάσκο αποδείχτηκαν οι περιβόητες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς χθες ανακοινώθηκαν πορισμένες αλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε καν τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, με το…. επιχείρημα πως έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος κατά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είπε πως οι «αποφάσεις θα είναι εναρμονισμένες με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα».
Αναλυτικά, αποφασίστηκαν:


- Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015
- Οι κάτοικοι της Κεφαλονίας, η οποία επλήγη από δύο ισχυρότατους σεισμούς, απαλλάσσονται για έναν χρόνο
- Απλουστεύονται οι διαδικασίες για εκπτώσεις σε διατηρητέα ή δεσμευμένα
- Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός σχεδίου και δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ
- Αυτόματος υπολογισμός των απαλλαγών σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%) μέσω της ΓΓΠΣ χωρίς φυσική παρουσία των φορολογούμενων.
- Δεν απαλλάσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ξενοίκιαστα ή μη ηλεκτροδοτούμενα κίνητα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το μέτρο θα κόστιζε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Αυγούστου.

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κρίνονται περιορισμένες. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη πως ότι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είχε γνωμοδοτήσει για επτά δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση επέλεξε έξι δόσεις, φαίνεται πως τα νούμερα των εισπράξεων δεν… «βγαίνουν» εύκολα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικό είναι πως οι ανείσπρακτες οφειλές από φόρους, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία, οδηγούν το χρέος στο δυσθεώρητο ύψος των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το ΑΕΠ της χώρας.

Από την άλλη, η ύφεση και η φοροεισπρακτική επιδρομή οδηγούν σε απόγνωση ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο 2.428.233 πολίτες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, στη λίστα προστέθηκαν άλλοι 70.000 πολίτες.
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: