Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το χρέος της Αριστεράς.

Το σοσιαλιστικό όνειρο δεν χάθηκε!!. 
Μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα, που γίνεται σκληρότερη μπροστά σε ένα απρόσμενο μέλλον, η Αριστερά έχει πολλές «Βαστίλες» να αλώσει. 
Πρέπει πρώτα απ' όλα να δώσει τη μάχη με τον εαυτό της. Χωρίς ιδεολογήματα, αφορισμούς και αποκλεισμούς, μπορεί και πρέπει να ξαναζωντανέψει το όραμα των πανανθρώπινων αξιών. 
Μπορεί και πρέπει να βρει τη σύγκλιση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμων πολιτικών επιδιώξεων, αλλά και στην Ευρώπη. 
Στρώματα κάθε μορφής θα αντιπαλέψουν αυτούς που θα επιχειρήσουν να φορτώσουν σ' αυτά όλο το κόστος των προσαρμογών ή ενός σκληρού αναχρονιστικού «εκσυγχρονισμού».

Γιώργος Γεννηματάς
 

8 σχόλια:

stefanos είπε...

Τα μεγάλα σύγχρονα διακυβεύματα για τη χώρα και τα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να λυθούν με όμορφους αφορισμούς για τους οποίους διακρίνεται ο Γιώργος Γεννηματάς. Εξάλλου στο ίδιο ή σε παρεμφερές κείμενο ή σε βαρυσήμαντες ομιλίες του σε Συνεδριακές διαδικασίες έθετε και τα πλαίσια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, πως πρέπει να ασκείται η κριτική, πώς να συντίθενται οι απόψεις στην προοπτική της ενότητας, όπως καθόριζε και το εύρος και την ουσία του όρου Αριστερά. Αν ζούσε σήμερα, όσοι συμπεριφέρνονται ωσάν το ΠΑΣΟΚ να έχει σχέση με τους Τσίπρες, τους Λαφαζάνηδες, τους Αλαβάνους και λοιπούς νεο-κομμουνιστές θα είχαν εξοντωθεί κομματικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα του φυγοκεντρισμού τους. Απορώ πως εξακολουθείτε σύντροφοι (;) να εξασκείται την διαλυτική τακτική σας προβάλλοντας κειμήλια του ΠΑΣΟΚ (φωτογραφίες, κείμενα, τσιτάτα, κλπ) ποντάροντας στο συναίσθημα και μόνο, χωρίς να υπάρχει διαλεκτική σχέση με τα σημερινά προβλήματα. Μάλιστα προσπαθείτε να εξαγάγετε την αντίθεση και να δημιουργήσετε συνειδητή ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε το ΚΚΕ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλαλάζουν έτσι κατά του ΠΑΣΟΚ.
Όταν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε κάτω από ποιες συνθήκες βρισκόταν και βρίσκεται η χώρα, είναι αδύνατον να συνεχιστεί πολιτική συζήτηση… Πόσο μάλλον να προκύψει σύνθεση, όταν επιπλέον η αντίθεσή σας λαμβάνει μορφή εχθρική απέναντι σε άλλους συντρόφους.
Να απαντήσετε αμέσως αν η χώρα είχε ή δεν είχε ζωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Να απαντήσετε αν ο σύντροφος Πρόεδρος επέλεξε μια λύση ανάγκης ή συνειδητά ενήργησε υπέρ των κεφαλαιοκρατών κερδοσκόπων (γιατί οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικά φτάνουν στο επίπεδο της κοινωνικής αλητείας). Να απαντήσετε αν η χώρα έπρεπε να πτωχεύσει και να υπάρξει στάση πληρωμών ή όχι.
Πρέπει ακόμη να τεθεί ένα κρίσιμο ερώτημα που χρειάζεται απάντηση ώστε να ξέρουμε που πατάμε: Με όλα αυτά που λέτε και προβάλετε, λειτουργείτε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ή αλλού; Προσπαθείτε για την ενότητα του Κινήματος ή τη διάλυση του; Επιζητείτε την ενότητα του κόμματος ή προωθείτε επιλογές συνεργασίας με αριστερίστικα και εχθρικά προς το ΠΑΣΟΚ γκρουπούσκουλα; Ζηλέψατε το μεγαλείο της ενότητας και συνεργασίας παραδειγμάτων προς αποφυγή όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τον πατέρα του; Μια τέτοια ενότητα ψάχνετε;
Αν δεν επιθυμείτε να παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ δηλώστε το ευθαρσώς. Είναι εντιμότερο από το να δουλεύετε ως 5η φάλαγγα.

εαμίτης είπε...

Ρε αλήτη τολμάς εσύ να μιλάς για 5η φάλαγγα ; γαμώ το ΠΑΣΟΚ σου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε... που θέλεις να λέγεσαι και σοσιαλιστής

stefanos είπε...

Και για να δούμε πως "δουλεύει" κάθε φορά ο παράγοντας ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και πως επιρεάζει τις εξελίξεις Η ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα από συζήτηση του 2008 την οποία είχε διοργανώσει το Ρεύμα "Κοινωνική Αριστερά" εν όψει συνεδρίου... και στην οποία κύριοι ομιλητές ήταν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης και Άκης Τσοχατζόπουλος...
(στο βήμα είναι ο Nίκος Σωτηριάδης)
"... Θα επικαλεστώ πρώτη φορά μια συνομιλία που είχαμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου το ΄85 όταν κερδίσαμε τις εκλογές και κάποιοι παλιοί σύντροφοι, ορισμένοι απ’ αυτούς μακαρίτες, όπως ο Φαίδων Μεταλληνός. Κάναμε μια κουβέντα μαζί του. Τον ρώτησε ο Φαίδωνας: Πρόεδρε, η αλλαγή πάει σημειωτόν. Ήταν και ο Μάνος Καφετζόπουλος. Λέει: ε, όχι και σημειωτόν, οπισθοχωρούμε κανονικά.... Ρώτησαν τότε τι είναι όλο αυτό, δηλαδή τι ακριβώς; Κοιτάξτε, λέει, η μεσαία τάξη είπε στοπ, .... Υπάρχει όμως κάτι σοβαρότερο. Το ΄85 το είπε αυτό. Η Σοβιετική είναι προ της καταρρεύσεως. Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι που ήταν γύρω από τον Συνασπισμό μιλούσαν για glasnost. Ήταν στα όρια της προφητείας. Του έκατσε, αλλά δεν κάθεται στον καθένα οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το θεωρητικό το έχει πει από το ΄79.
Ν. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό είναι η πρώτη πράξη αναδίπλωσης του ΠΑΣΟΚ για λόγους ρεαλιστικούς.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν;

stefanos είπε...

Με άλλα λόγια και πέρα από την "οπισθοχώρηση" της αλλαγής... να μείνουμε στο ζήτημα ότι οι άνθρωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μιλούσαν για διαφάνεια και ένα άλλο πρόσωπο στον υπαρκτό σοσιαλισμό (glasnost)... και ήταν μακριά νυχτωμένοι...
Η ΕΣΣΔ και κυρίως το οικονομικό της μοντέλο (πέρα από τα ζητήματα ελευθερίας, κλπ) ΚΑΤΕΡΡΕΕ και οι Συνασπιστές χαμπάρι δεν είχαν πάρει...
μιλούσαν για τα "αστέρια"...
Κοιτάτε όσοι φωνάζετε άδικα να μην πάθετε το ίδιο...

stefanos είπε...

@ εαμίτης
1ον) το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς δεν ταιρίαζει ηθικά με τη συμπεριφορά σου...
2ον) ο χαρακτηρισμός που μου αποδίδεις κατά θρασύδειλο τρόπο δεν με αφορά καθόλου και μένει στην κρίση των αναγνωστών.
3ον) καθώς δεν έχεις καμια σχέση με το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που το ομολογείς με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο (ουρλιάζεις και λες: γαμώ το ΠΑΣΟΚ σου ρεεεεεε - αυτός δεν θα το έλεγε κανένας Πασόκος) γιατί σε πειράζει ο όρος 5η Φάλαγγα; Όπως κατάλαβες (αν κατάλαβες) το σχόλιο μου περιορίζεται και απευθύνεται σε συντρόφους εντός του ΠΑΣΟΚ και αδιαφορώ για ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, και λοιπά θλιβερές αριστερίστικες ομαδούλες.

Unknown είπε...

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ!!!..ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΣΟΚ ...ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΩΡΟ!!..Η ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΕΙς ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ!!!!!!!!!!(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΝΟNΘΥΛΕΥΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΣΕ ΔΕΧΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ)!!!
Υ.Γ.ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ??...ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ..ΕΧΕ ΤΟ ΥΠΟΨΙΝ...

stefanos είπε...

Θλιβερή η απάντηση σου.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, σου αρέσει δεν σου αρέσει.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλω και χιλιάδες άλλοι σύντροφοι και συναγωνιστές, αλλά πεσκέσι δεν το κάνω σε κανένα.
Ειδικά δε το χαρίζω σε αυτούς που το ξεφωνίζουν στους ρούγες και τα καντούνια λες και έχουν να κάνουν με κάποια γυναίκα ελευθερίων ηθών ή κανένα κίναιδο.
Δεν χαρίζω τον πολιτικό μου χώρο (χώρο προσφοράς και ανοιχτής δημοκρατικής και αριστερής δράσης) σε αυτούς που με σκοπιμότητα αποφεύγουν τις αντιθέσεις τους να της βάλουν μέσα στην οργάνωση του.
Δεν ανέχομαι πλέον τους υβριστές του ΠΑΣΟΚ που ενώ χυδαιολογούν και πρωταγωνιστούν σε μαύρη γκεμπελίστικη αντι-ΠΑΣΟΚ προπαγάνδα, έχουν στην κωλότσεπι (ή σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού τους) καταχωνιασμένη την κάρτα μέλους του ΠΑΣΟΚ, την οποία (πλάκα θα έχει) να την επικαλεστούν όταν οι σκοποί τους το απαιτήσουν.
Όσο για την αριστερά... τι να πω;
Σίγουρα δεν έχω να δώσω λόγο ή να συνεννοηθώ με κάποιους που αυτοαποκαλούνται αριστεροί ή είναι αριστεροί κατά δήλωσή τους και όχι με αναγνώριση που την απονέμει ο λαός στους κοινωνικούς αγώνες.

Unknown είπε...

Το ΠΑΣΟΚ φυσικα!!! και ειναι Ενα !!!..το να διαφωνεις με την κυβερνητικη πολιτικη(που ενοειται οτι δεν ειναι ΠΑΣΟΚ) προσφερεις και δεν αφαιρεις απο το Κινημα...τωρα οσο για σενα μπες στη σειρα σου και ακολουθησε την νεοφιλελευθερη κυβερνητικη πολιτικη σαν καλο στρατιωτακι!!!!!!!!..
Υ.Γ.και οσο για το υβριστες του ΠΑΣΟΚ ψαξε αλλου να βρεις και οχι στο ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ!!!!..