Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Βήματα για τη συνάντηση της ριζοσπαστικής και της σοσιαλιστικής αριστεράς


Στα τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς για τη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων, ενώ η συνάντηση του χώρου της αριστεράς με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο. Παράλληλα, οι δυνάμεις του σχήματος προετοιμάζονται για τα κρίσιμα “αγωνιστικά ραντεβού” του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα για την κινητοποίηση στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την 11η Σεπτεμβρίου και την 29η Σεπτεμβρίου, πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης.
Οι συζητήσεις για το πολιτικό πλαίσιο στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και οι υποψηφιότητες που μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το εκφράσουν συνεχίζονται, επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και “αναμένεται μέχρι τις 25 περίπου Αυγούστου να έχουμε και τις αποφάσεις μας”, συμπληρώνουν. Με “πυξίδα” την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του σχήματος, τον περασμένο μήνα, η οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που έρχεται σε ρήξη με την πολιτική του Μνημονίου και στη ριζοσπαστική οικολογία, προχωρούν οι διεργασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στις περιφέρειες της χώρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θετικές διαδικασίες γύρω από ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έρχεται σε ρήξη με την πολιτική του. Επιδίωξη εξάλλου του σχήματος δεν είναι η αξιοποίηση προσώπων από τον σοσιαλιστικό χώρο με βάση την παλιά συνταγή του εμπλουτισμού των ψηφοδελτίων της αριστεράς με μεμονωμένους παράγοντες από άλλα κόμματα. Αντίθετα, ζητούμενο είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη συνάντηση του ευρύτερου χώρου της αριστεράς με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, με προοπτική την αλλαγή του πολιτικού τοπίου.
Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ κινητικότητα παρουσιάζεται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τόσο του οργανωμένου όσο και του περίγυρου, με στελέχη και μέλη του που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική να αναζητούν κοινό βηματισμό με την αριστερά. Χαρακτηριστική είναι η επί μήνες συμμετοχή του βασικού επιτελείου του περιοδικού “Monthley Review”, Β. Χωραφά και Κ. Μελά, σε εκδηλώσεις για την κρίση, αλλά και η πρόσφατη εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ της “Δημοκρατικής Συνεννόησης” με ομιλητή τον ανεξάρτητο βουλευτή Β. Οικονόμου. Ενδεικτική της αποφασιστικότητας, που για πρώτη φορά διαπιστώνεται σε πολίτες με ιστορικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, είναι η συνέντευξη του Β. Οικονόμου στα μέσα της εβδομάδας στο "Κανάλι 1 του Πειραιά", όπου τόνισε ότι βλέπει “θετικά” τη συνάντηση με την αριστερά. Παράλληλα σημείωσε ότι οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν για τον ίδιο “πολιτικές εκλογές” και στάθηκε στην ανάγκη ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου που “να μπορεί να διαμορφώσει μια δυναμική ευρύτερη” και στο οποίο όλοι όσοι διαφωνούν με το Μνημόνιο “μπορούν να είναι μέσα”. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για πιθανή υποψηφιότητα του γνωστού εργατολόγου Αλ. Μητρόπουλου, είπε: "Ο κ. Μητρόπουλος είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα της επιστήμης και γενικά της κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι ένα από τα πρώτα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ, θυμίζω τρίτος στις εκλογές στο Εθνικό Συμβούλιο, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, και ο λόγος του είναι πολύ σημαντικός". Ο ίδιος ο Αλ. Μητρόπουλος στην τακτική του συνεργασία με την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ανέφερε ότι άλλοι έχουν βάλει το όνομά του σε δημοσκοπήσεις για υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.

Τα ονόματα που έπαιξαν στον Τύπο
Στο μεταξύ, περιπτώσεις όπως η Σ. Σακοράφα, ο Σπ. Παπασπύρου, αλλά και ο Π. Λαφαζάνης και ο Χρ. Κορτζίδης, που τα ονόματά τους “έπαιξαν” στον Τύπο για υποψήφιοι των ψηφοδελτίων που πρόκειται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισαν μέσα στην εβδομάδα με συνεντεύξεις τις διαθέσεις τους.
Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Σ. Σακοράφα αποσαφήνισε ("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία") ότι δεν διατίθεται προς το παρόν να είναι υποψήφια περιφερειάρχης. “Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές", είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής, ενώ πρόσθεσε ότι “αυτό που πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, αλλά και ο αριστερός κόσμος είναι η κοινή δράση, η ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις εκλογικών συμμαχιών”.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια της Αττικής, με την υποστήριξη της αριστεράς, ανέφερε (Κανάλι 1 Πειραιά) πως υπήρχε σχετική “διερεύνηση”, την οποία "εκτίμησε", καθώς η αριστερά "ήθελε να δώσει κοινωνικά στοιχεία στην αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση, πολιτικά σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά όχι στενά κομματικά”. Όπως πρόσθεσε ωστόσο, στη δεδομένη περίοδο, η συλλογικότητά του (ΑΔΕΔΥ) “έχει λόγο”.
πηγη Αυγη

2 σχόλια:

stefanos είπε...

Μητρόπουλος, Β. Οικονόμου, Παπασπύρος...
Ωστε αυτές είναι οι αριστερές δυνάμεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ...
Εγώ τότε θα πρέπει να είμαι Μαοϊκός!
Θλιβερά πράγματα!

Unknown είπε...

την Αριστερη βαση του ΠΑΣΟΚ ουτε που την λογαριαζεις να υποθεσω.....