Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ανάγκη Κριτικού Προσανατολισμού

Του Νίκου Κοτζιά
H κυβέρνηση ακολουθεί με το Μνημόνιο πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Ολο και περισσότερο εκδηλώνει προθέσεις παραβίασης κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας. Η πολιτική αυτή, συνοδεύεται από μια εσωτερική αποδιοργάνωση χωρίς στοιχεία κριτικού προσανατολισμού έναντι του «δρόμου» που έχει δείξει η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο.Η ζωή είναι για κάθε άνθρωπο και για κάθε πολιτική, γεμάτο ερωτήματα προσανατολισμού. Που στέκομαι; Ποιος είμαι; Από πού έρχομαι, ποιες είναι οι ρίζες μου; Πόσο δεμένος είμαι σε αυτές; Ποιοι είναι οι στόχοι μου; Που θέλω να πάω; Πώς θα πάω; Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς προσανατολισμό και μάλιστα κριτικό. Ταυτόχρονα, για να έχει ο όποιος προσανατολισμός νόημα και να παράγει μέσα μας ενέργεια, πρέπει να εμπεριέχει προσδοκίες και ελπίδα. Ένα έλλογο σχέδιο στηριγμένο σε γνώσεις και γενικευμένες εμπειρίες.Η ύπαρξη ενός κριτικού προσανατολισμού, ενός σχεδίου ζωής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενός οράματος και μιας εξιστόρησης μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να ορίζουμε τις τύχες μας. Μας δίνει ένα βαθύτερο αίσθημα ασφάλειας. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει νόημα για την ύπαρξή μας. Ότι αυτή έχει θετική προσημείωση. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε σκλάβοι των συνθηκών. Υποταγμένοι σε αυτό που κυριαρχεί, δηλαδή στον ξένο έλεγχο της χώρας. Να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια απέραντη αρένα ανταγωνισμού για το ποιος και πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους ελεγκτές.
Πώς θα διευκολυνθούν κάποιοι να εξάγουν τα μέγιστα κέρδη. Αντί του οράματος, της ελπίδας και της προσδοκίας, θα υπάρχει η «αποστολή» της κάλλιστης ικανοποίησης αυτών των συμφερόντων.Η γνώση του προσανατολισμού που έχουμε ανάγκη σήμερα, είναι η γνώση για δίκαιους στόχους και σκοπούς. Στηρίζεται στην καλή εκπαίδευση και στην αυτομόρφωση. Συνδέει τη ζωή μας με την αναζήτηση της αλήθειας. Με το αληθινό, το οποίο η Ινδική φιλοσοφία το ορίζει ως το δίκαιο και ορθό. Δεν υπάρχει, εξάλλου, κριτικός προσανατολισμός χωρίς την αίσθηση της δικαιότητας.Ο κριτικός προσανατολισμός για ένα διαφορετικό αύριο, συνδέεται με την κατανόηση των πραγματικών γεγονότων και της αλληλοδιασύνδεσής τους. Για να στερεώσει, όμως, δεν αρκεί η κατανόηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη. Όπως έλεγε και ο Καντ, «πρέπει να έχεις την τόλμη να χρησιμοποιήσεις την δική σου σοφία και νόηση! Αυτό είναι το σύνθημα του διαφωτισμού», της κριτικής σκέψης. Αυτός που τολμά να δημοσιοποιεί την γνώση και αντίληψη των πραγμάτων στην κοινή γνώμη, είναι ο άνθρωπος της δημόσιας ελευθερίας που αντιστρατεύεται τους καταναγκασμούς. Που διατυπώνει τις αντιλήψεις του για τον κόσμο. Που απαντά σε ερωτήματα, όπως, Πως είναι ο κόσμος; Πώς θα έπρεπε να είναι; Πως μπορεί να γίνει.Ένας κριτικός προσανατολισμός δεν περιγράφει απλά το τι θα ήθελε. Τις επιδιώξεις του τις στηρίζει στην αυστηρή κριτική των υπαρχόντων καταστάσεων. Επιδιώκει να συγκρατήσει τη συνοχή της κοινωνίας και δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί μέσα σε σύννεφα ανομίας. Διαφορετικά, όχι μόνο αποδιοργανώνεται η κοινωνία, αλλά χάνεται και το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να διατυπωθούν εναλλακτικές λύσεις και να υλοποιηθούν οι καλύτερες δυνατές.Συνολικά, η αντιπολίτευση στο υπάρχον, πριν απ’ όλα στο μνημόνιο και στις δομές που το συνοδεύουν οφείλει να διατυπώσει ένα διαφορετικό, κριτικό, προσανατολισμό. Να στηριχθεί δε, στις προσδοκίες και στην ενέργεια που γεννά ένας τέτοιος κριτικός προσανατολισμός.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Το παρακάτω το βρήκα σαν σχόλιο στο site του "ελεύθερου τύπου" ως σχόλιο αναγνώστη. Ισχύει; Γνωρίζει κανείς τίποτα περισσότερο;

"Παιδιά γράψτε κάτι για το κράξιμο που έφαγε ο Παπανδρέου στην Πάρο λίγες μέρες πριν,γιατί έχω γυρίσει όλα τα σάιτς και μπλογκς,τό'χω στείλει παντού αλλά κανείς δεν το βάζει! Είμασταν παρόντες με τη γυναίκα μου σε ταβέρνα του νησιού ένα βράδυ,όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος με τη γυναίκα του,την ασφάλειά του και μερικούς τοπικούς παράγοντες της Πάρου. Μόλις τον αντιλήφθηκε ο κόσμος-στην πλειοψηφία του νεολαία-άρχισε ένα παρατεταμένο "ΟΥΟΥΟΥ" εν χορώ,ενώ εκτοξεύονταν απίστευτες βρισιές που ούτε λέγονται ούτε γράφονται! Κάποιοι πήγαν να τον πλησιάσουν,αλλά τον φυγάδευσαν αμέσως οι άνδρες ασφαλείας του κι έφυγαν άρον-άρον! Το περιστατικό είναι 100% αληθινό και συζητιέται πάρα πολύ στην Πάρο,με την έκδηλη και οργισμένη απορία "γιατί κανείς δεν μιλάει" γι'αυτό! Γράψτε λοιπόν σας παρακαλώ,για να μάθει ο κόσμος πως εμείς οι Παριανοί ούτε μπάνια κάναμε μαζί με τον Παπανδρέου,ούτε τον καλωσορίζαμε όπως λένε στα κανάλια.Αντίθετα,τα άκουσε για τα καλά!" Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΩΝ "ΑΝΕΜΕΛΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ" ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:ΔΙΟΤΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΟΥΧΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ! ΦΥΣΙΚΑ,ΤΑ ΕΓΚΑΘΕΤΑ Μμε"

stefanos είπε...

Έλα ρε ΚΩΝ/ΝΕ (πως σε λένε) κόψε κάτι...
Είναι πολύ δύσκολο η φαντασία να συναντήσει τέτοιες προσευχές σαν τις δικές σου.
Κι αν ας πούμε είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή, τι;
Θα ήσουνα ευτυχής και περήφανος;
Αν ναι θα έπρεπε να ψαχτείς ιδεολογικά και νευρολογικά
Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο φίλε,
απλά θα είχε προστεθεί άλλη μια θλιβερή ιστοριούλα
στο Έπος της Αλητείας των αναρχοδημοκρατών και λοιπόν νεοσταλινικών...
(Αν υπάρξει αντίλογος στην άποψή μου
κοίτα να βρεις κάτι πιο έξυπνο από το ΔΝΤ
το Μνημόνιο και τι μας έκανε ο κερατάς)

Τώρα 2-3 λόγια για την "Ανάγκη Κριτικού Προσανατολισμού".
Επί της ουσίας δεν θα δηλώσω την αντίθεσή μου…
Όμως ο αγαπητός κ. Κοτζιάς έχει ξωκείλει εντελώς...
Από την κολλητή-τσιμπητή αγάπη στον Παπανδρέου πέρασε στο μίσος και τη μάνητα.
Κι έχει πάρει φόρα και ξεπετάει το ένα "βαρυσήμαντο άρθρο" δίπλα στο άλλο
και βαράει και μια plus αναλυσάρα την ημέρα, επί παντός επιστητού!
Φυσικά αντικυβερνητικού περιεχομένου,
παρουσιάζοντας την κυβέρνηση περίπου ως θίασο περιφερόμενων τσιρκολάνων...
Τόσο που αναρωτιέται κανείς: καλά 10 μήνες τώρα τι κάνουνε οι άχρηστοι;
(Μετά όταν το σκέφτηκα το ζήτημα λίγο καλύτερα
κατέληξα στο ότι κι ένα μόγγολο μιά σωστή ενέργεια θα την είχε κάνει
έστω και στο κατά τύχη…
Βρώμα λοιπόν! Μας αποκρύπτει μέρος της αλήθειας ο Νικολάκης!
Αλλά χαλάλι του.
Τέτοια δυνατά συναισθήματα το αξίζουν
Μια συμβουλή μόνον.
Αγαπητέ κάνε λίγο κράτει γιατί θα καταντήσεις σαν τον Stefen King...
μόνο σε εκδόσεις Βίπερ θα σε ...τυπώνουν!

Unknown είπε...

Αγαπητέ stefanos πράγματι έχω πολλά προβλήματα κυρίως νευρολογικής φύσεως (άλλωστε και η σύζυγός μου που είναι του χώρου, μου το έχει επιβεβαιώσει).
Φίλε stefanos το θέμα είναι ότι εάν όλα αυτά που ανάρτησα είναι αλήθεια, τότε γιατί κανένα άθλιο ΜΜΕ δεν βγήκε να μεταδώσει την είδηση, ώστε να ξεμπροστιάσουν όλα αυτά τα αναρχοκουμούνια, τους νεοσταλινικούς που τολμούν και τα "βάζουν" με τον κορυφαίο θεσμό του Συντάγματος και της Χώρας τον Δημοκρατικά εκλεγμένο Πρωθυπουργό μας.
Καλά λένε ότι τα ΜΜΕ δεν στηρίζουν το Έργο της Κυβερνήσεως που με τόσο Πόνο και Κόπο προσπαθεί να μας σώσει.
Ντρέπομαι πραγματικά για όλα αυτά.

stefanos είπε...

@ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Δηλαδή εσύ είχες την πληροφορία (ή και κάποιοι άλλοι αν θες) και δεν δημοσιευθηκε; Εδώ είναι που λέμε θα μας τρελλάνεις... Τέτοιο υλικο και θα το πέταγε η Απογευματινή ή η Αυριανή...
Αν το ήξεραν και δεν το έβαλαν μάλλον θα λειτούργησε στον Κουρή η οριακή επίκληση που κοινωνικα επικαλούμαστε "λιγάκι τσίπα ρε"...
Τώρα (και όπως λέω πάντα) αν δεν αρέσει ο Παπανδρέου να τον αλλάξετε και να εκλέξετε αυτόν που θα γεμίσει τα ταμεία με λεφτά (όπως π.χ την εποχή του Καταλληλότερου) ή που θα φέρει την λαοκρατία (για τούτο ψήφο στο "τιμημένο" ΚΚΕ για τη νέα σοβιετία)
Καλημέρα...