Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Προς μια "χαμένη γενεά" οδεύει ο πλανήτης

Μία «χαμένη γενεά» κινδυνεύει να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, που την περασμένη χρονιά είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα, με 81 εκατ. νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών να στερούνται απασχόλησης, ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΒΙΤ), στο πλαίσιο παρουσίασης σχετικής έκθεσής του, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νέων και την έναρξη του Διεθνούς Έτους Νέων.
Το ΔΓΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει "κόκκινο" σε όλο τον κόσμο και μάλιστα -και ίσως αυτό να είναι και το ανησυχητικότερο- αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο εντός της φετινής χρονιάς.
Συγκεκριμένα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην έκθεσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και μέλλει να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010». Ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 11,9% το 2007 και το 13% τον περασμένο χρόνο. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να ξαναπέσει στο 12,7% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.
«Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης» τονίζει ο γενικός διοικητής του ΒΙΤ Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως «αποποιούμενοι αυτό το δυναμικό συνιστά μία οικονομική σπατάλη που μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα της ίδιας της κοινωνίας» και δίνοντας έτσι το μέγεθος και το εύρος του πρβλήματος.
Η ανεργία των νέων, που έχει αυξηθεί κατά 7,8 εκατ. άτομα από το 2007, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία «χαμένη γενεά» νέων που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχασαν κάθε ελπίδα να βρουν μία εργασία που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην» προβλέπει το ΒΙΤ. Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», προσθέτει η Σάρα Έλντερ, που συνυπογράφει την έρευνα του Γραφείου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις λεγόμενες αναδυόμενες χώρες, που συνολικά διαθέτουν το 90% του νεανικού πληθυσμού στον κόσμο, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάσταση τούτη, η οποία συχνά μεταφράζεται σε μείωση των ωραρίων απασχόλησης και του μισθού για όσους έχουν ακόμη εργασία.
Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.
Περί το 45% αυτής της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ισπανία). Στις ΗΠΑ η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το 18%. Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, το ΔΓΕ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: