Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η ιστορία ενός και κάθε μύθου!

Άγνωστου Έλληνα συγγραφέα
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στον καπιταλισμό το όνομα είναι ακριβότερο απ' το εμπόρευμα. Και τούτο διότι το μυθικό αγοράζεται ευκολότερα απο το πραγματικό. Αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν να πουλήσουν μύθο. Θα είναι υποχρεωμένοι να πουλούν μόνο την εργατική τους δύναμη , στην τρέχουσα τιμή της αγοράς εργασίας.
Κι άντε να αποκτήσεις γόητρο, αν δεν πουλάς τον εαυτό σου σε τιμή γοήτρου, κι αν δεν αγοράζεις εμπόρευμα απο φίρμες γοήτρου. 
Μια BMW δεν είναι ακριβώς αυτοκίνητο, είναι BMW. Και όταν την καβαλλάς νιώθεις καλύτερα απ' όσο αν καβαλλούσες ένα αυτοκίνητο ίσης αξίας και ίδιας τεχνολογίας. Διότι καβαλλάς τον μύθο. Κι αν είσαι πολιτικός χωρίς μύθο, θα δυσκολευτείς να υπάρξεις στα πλαίσια μιας μυθολογικής πολιτικής. Ο καπιταλισμός στηρίζεται περισσότερο στους μύθους, παρά στην πραγματικότητα. Αλλά το καταπληκτικό είναι πως αυτοί οι μύθοι παράγουν έργο. 
Φαίνεται πως η ανθρωπότητα δεν ξεπέρασε ακόμα το μυθολογικό στάδιο της ανάπτυξης της, όπως αυτό ορίζεται με σαφήνεια απ΄ τον Ησίοδο. 
Εμείς που προσπαθούμε να έχουμε μια επαφή με την μαρξιστική σκέψη, ξέρουμε όλα αυτά και ακριβώς επειδή τα ξέρουμε τα εκμεταλλευόμαστε καλύτερα.
Τελικά τα πράγματα στην Ελλάδα έφτασαν εκεί που έφτασαν, διότι καταναλώνουμε περισσότερους μύθους απο όσους παράγουμε. 
Παραγωγικός μύθος της προκοπής είχε να εμφανιστεί απο τότε που ήμουν νήπιο...
afterhistory.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια: