Την ώρα που ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ προσδοκά την επιβίωσή του μέσα από την αλλαγή ηγεσίας, οι τοπικές οργανώσεις καταρρέουν, ενώ μέλη τους βρίσκονται συχνά ακόμα κι ανάμεσα σε εκείνους που γιουχάρουν υπουργούς της κυβέρνησης.
Σχεδόν οι μισές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει τα γραφεία τους, άλλες σε κλίμα πόλωσης κι άλλες σε κλίμα αδιαφορίας και απάθειας. Το πρώτο κύμα της μεγάλης φυγής ήρθε με την ψήφιση του μνημονίου. Σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης δεν πείστηκε με τα επιχειρήματα περί μονόδρομου. Η φυγή όμως συνεχίζεται, καθώς «δεν υπάρχει πλέον κομματική ζωή στις οργανώσεις, αφού τα μέλη δεν συμμετέχουν σε πολιτικές διαδικασίες» αναφέρει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τους μακροβιότερους γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων. «Ενας κομματικός πυρήνας στη βάση υπάρχει ακόμα και παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις. Οι περισσότεροι είναι εναντίον της πολιτικής του μνημονίου. Είναι οργισμένοι γιατί δεν ρωτήθηκαν και δεν συμμετείχαν σε καμία διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων» δηλώνει. «Φυσικά, δεν μιλάω για τους "χειροκροτητές" και τα κομματικά στελέχη περί την κυβέρνηση που εξαρτώνται από αυτήν ακόμα και μισθολογικά».
Οι πιο «ισχυρές» οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο ήταν αυτές της Θεσσαλονίκης, που «κρατούσαν» μέχρι προ τινος, αλλά όχι πια.
«Οι οργανώσεις είναι απονεκρωμένες και δεν λειτουργούν πολιτικά εδώ και καιρό» δηλώνει ο Βασίλης Βεργούλης, μέλος της τοπικής οργάνωσης της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. «Στη δική μας, που είχε περίπου 800 μέλη, είναι ζήτημα αν εμφανίζονται 5-10 άτομα στα γραφεία. Κι αυτοί που πάνε, πίνουν καφέ, συζητούν όπως στο καφενείο και φεύγουν».
Ο ίδιος συμμετέχει σε μία απόπειρα αυτοοργάνωσης στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αυτή προέκυψε από την ανάγκη τους να έχουν πολιτική παρουσία, μια και «μέσα από το επίσημο κόμμα δεν μπορούσαμε να έχουμε καμία επαφή με την πολιτική και την κοινωνία» υποστηρίζει. Αναφέρει, μάλιστα, ότι όταν κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνουν συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη, τους απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει «εντολή Καρχιμάκη».
Αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που πήραν μέρος σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου πριν από λίγες μέρες, άσκησαν σκληρή κριτική, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν στις εκλογές ένα κόμμα μόνο κατ' όνομα ΠΑΣΟΚ, που αναγνωρίζει ως μοναδικό λάθος της κυβέρνησης ότι δεν προώθησε αρκετά γρήγορα τις επιβαλλόμενες από την τρόικα «μεταρρυθμίσεις». Οσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τη θεωρούν και αυτοί προϊόν κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Δημόπουλος είναι γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αχαρνών, που έκλεισε τα γραφεία της πριν από δύο μήνες. «Δεν λειτουργεί τίποτα. Οι θητείες των κομματικών οργάνων, νομαρχιακών, συντονιστικών και περιφερειακών, έχουν λήξει από τον Ιούνιο» αναφέρει. «Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με άλλη πολιτική από αυτήν του κόμματος και αυτό οδήγησε στην αποστασιοποίηση των μελών». Οσο για τη σημερινή κατάσταση, εκτιμά ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει ένα συνέδριο, όπου θα επαναπροσδιοριστούν η πολιτική και η ιδεολογία του κόμματος. «Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία» λέει και πιστεύει ότι όσοι διεκδικούν την ηγεσία είναι συνυπεύθυνοι και δεν θέλουν ένα σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά «ένα άλλο κόμμα».
Σε Ν.Ε. της Β Αθήνας ενώ είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίασή της να ψηφιστεί κείμενο που θα ζητούσε συνέδριο άρχων και θέσεων, ο γραμματέας της Ν.Ε. ανέβαλε τη διαδικασία αργά το μεσημέρι, δίχως λόγο, γιατί δεν ήθελε να βγει η ανακοίνωση!
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας, που από την πρώτη στιγμή ασκεί σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, παραδέχεται ότι «η βάση του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα βρίσκεται υπό διάλυση». Κατά τη γνώμη του, αυτό οφείλεται τόσο στη μέχρι τώρα ασκηθείσα πολιτική όσο και στην έλλειψη διακυβεύματος εντός του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιρροής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ή της όποιας κυβέρνησης στην οποία μετέχει, διώχνει τη βάση του μακριά. «Η βάση έχει άποψη, όχι πάντοτε ιδιαιτέρως επεξεργασμένη αλλά έχει. Η σύγκρουση σε προσωπικό, οπαδικό επίπεδο δεν τη συγκινεί, θα "συγκινήσει" όμως το σκληρό πυρήνα του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ». Αυτό, πιστεύει ότι μπορεί να δώσει μια πολύ βραχυπρόθεσμη και πολύ περιορισμένη «ανάταση» σε ένα τμήμα αυτού του κομματικού μηχανισμού. «Οι δημοσκοπήσεις, όμως, που θα δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεβάζει ιδιαίτερα τα ποσοστά του και μετά την όποια αλλαγή ηγεσίας» προβλέπει ότι «θα οδηγήσουν σε αποσυσπείρωση και το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ».
Ιδιαίτερα ανήσυχοι με τη διάλυση της κοματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι και οι δελφίνοι που διεκδικούν την ηγεσία του. Ο Γ. Παπανδρέου αισθανόταν -τουλάχιστον έτσι το εμφάνιζε επικοινωνιακά- ιδιαίτερα νομιμοποιημένος από την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου πήραν μέρος 760.00 μέλη και φίλοι, που έσπευσαν να ψηφίσουν (παρ' ότι ο αριθμός αυτός αμφισβητείται από αρκετά στελέχη ανεπισήμως). Σήμερα οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι εάν πάνε και πάλι σε εκλογές από τη βάση, δεν θα προσέλθουν περισσότεροι από 100.000, γεγονός που θα υπονομεύει το κύρος του νέου αρχηγού. Το 2009 τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έφταναν τα 156.000. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ένα τρίτο δεν έχει επιβεβαιώσει την εγγραφή του κι ούτε έχει πληρώσει την οικονομική συνδρομή ώστε να μπορεί να ψηφίσει.
«Η κομματική βάση συρρικνώθηκε αφού είδε ότι τα κομματικά όργανα απαξιώθηκαν και δεν συμμετέχουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων» αναφέρει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Δ. Σακελάρης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ωστόσο, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ότι δεν έχει διαπιστώσει να υπάρχουν αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίζεται ότι «τα μέλη θα καταγραφούν λίγο πριν από τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ» και εκτιμά ότι το κόμμα δεν έχει υποστεί φθορά από την κυβερητική πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα.
enet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου