Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζεται το πόκερ με... σημαδεμένα μέτρα

Παζάρι μέτρων με... προδιαγεγραμμένη την τελική συναίνεση συνεχίζει να λαμβάνει χώρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο τέλος θα στηρίξουν τα -όποια- μέτρα, δεν κατέληξαν ούτε χθες σε συμφωνία, ενώ στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τη “σκληρύνση” -όπως λένε- της στάσης της τρόικας.
Αν και είναι κοινός τόπος ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα υπερψηφίσουν το τελικό πακέτο μέτρων -με τον Ευ. Βενιζέλο να δηλώνει χθες δημοσίως ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί... εγγυητή της ψήφισης- η συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίζει να είναι έντονη σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάρθρωση των μέτρων.
Όπως έλεγαν, δηλαδή, στην "Αυγή" στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. -και το παραδέχονται και κυβερνητικές πηγές- επιδίωξη των πολιτικών αρχηγών είναι να συγκρατηθούν οι περικοπές-σοκ σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές μεταβιβάσεις κοντά στα 6-6,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δισ. να προέλθουν από περικοπές λειτουργικών δαπανών και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Έχουν ήδη συμφωνήσει
Ωστόσο, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, αλλά και πηγές της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου ομολογούν ότι σε αυτήν τη φάση υπάρχει ήδη συμφωνία για 8 δισ. ευρώ πετσόκομμα μισθών-συντάξεων-κοινωνικών μεταβιβάσεων, αφού η τρόικα φέρεται να ζητεί “μετρήσιμα και άμεσης απόδοσης μέτρα”. Εξάλλου, αυτό παραδέχθηκε χθες δημοσίως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Σε ό,τι αφορά το σενάριο για επιβολή μέτρων 9,5 δισ. ευρώ και χρονικής μετάθεσης των άλλων... 2 δισ. για τα επόμενα χρόνια, κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι όπως προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο 2, σημειώνουν ότι “η Ελλάδα πρέπει τώρα να πάρει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ούτε ένα ευρώ λιγότερο”. Το γεγονός ότι τα 9,5 δισ. ευρώ μέτρα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (ανεξαρτήτως των “διαφωνιών” των ησσόνων κυβερνητικών εταίρων...) επιβεβαιωνόταν και αργά χθες τη νύχτα από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενόσω συνεχιζόταν η συζήτηση του Γ. Στουρνάρα με το επιτελείο της τρόικας.

Στα 15,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Συν τοις άλλοις, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, εκτός των 11,5 δισ. ευρώ μέτρων η κυβέρνηση προϋπολογίζει ήδη -και έχουν ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα- προσδοκώμενα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ -που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο- από την πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα 2 δισ. ευρώ από έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των έκτακτων “φορολογικών παρεμβάσεων” ύψους 2 δισ. ευρώ, εντάσσεται η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση της φορολογίας των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών από 20 στο 30%, αλλά και τα σενάρια για νέο “χαράτσι” από 150 ευρώ και άνω σε όσους εισπράττουν έσοδα από ενοίκια, σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα (χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες) αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες -οι οποίοι θα φορολογούνται σαν εταιρείες.

Κλείνουν όλα ώς το Eurogroup
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως της “γκρίνιας” των κυβερνητικών εταίρων, όλοι οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις -είτε σε επίπεδο κορυφής, είτε σε επίπεδο τεχνοκρατικό- συνομολογούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα ώς το σαββατοκύριακο, οπότε και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έθεταν την 8η Οκτωβρίου (ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup και σχεδιάζεται να τεθεί από τον Γ. Στουρνάρα και επισήμως στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το αίτημα για εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ) ως τελικό όριο για τις αποφάσεις, αλλά και την ψήφιση των μέτρων-σοκ στη Βουλή.

“Ώς τις 8 πρέπει να έχουν τελειώσει όλα”, λένε οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι “η ψήφιση των μέτρων δεν είναι το μόνο προαπαιτούμενο, χρειάζεται και η θετική έκθεση της τρόικας”. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για το αν οι “τροϊκανοί” θα... βιαστούν να συντάξουν την έκθεσή τους ή αν θα παίξουν καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, η Σύνοδος της 18ης Οκτωβρίου ή ακόμη και οι αμερικανικές εκλογές.

Η... Διεθνής των Νοτίων

Με τις διεργασίες μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων αλλά και του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα να έχουν πάρει φωτιά, ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται ήδη στην Ιταλία, για να πάρει μέρος στη... Διεθνή των υπερχρεωμένων Νοτίων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Μόντι και, στο πλαίσιο των επιδιώξεων του τελευταίου να αποτελέσει “γεφυροποιό” μεταξύ Βορείων και Νοτίων, θα παρακαθήσει σε γεύμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν χριστιανοδημοκράτες ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω γεύμα, που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, θα παραβρεθούν, εκτός των κκ. Μόντι και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντ. Κένι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν και, πιθανότατα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σ. Μπερίσα.

Στο Μαξίμου επενδύουν αρκετά στη συνάντηση αυτή, αφού ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να αποσπάσει τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον διπλωματικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αυτή τη στιγμή θα “βόλευε” την Ελλάδα, αν ο Αντ. Σαμαράς εντασσόταν στην άτυπη “συμμαχία” Ρώμης-Μαδρίτης, που έφερε τον περασμένο Ιούνιο την απόφαση για τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες -έστω κι αν αυτή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Άλλωστε, σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης των χριστιανοδημοκρατών ηγετών του Νότου, στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσει και η ανάληψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM -μια απόφαση που η Αθήνα θα ήθελε να ισχύσει και για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να “γλιτώσει” τα περίπου 27 δισ. ευρώ και να έχει ελπίδες να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος ώς το 2020.

Μελιγγώνης Γιώργος
avgi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: