Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ιθύνουσα πολιτική - κοινωνική τάξη αντιμετωπίζει τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή για την κρίση και καιροφυλακτεί η ακροδεξιά λαϊκιστική ισοπέδωση, σύμφωνα με την οποία "όλοι τα πιάνουν", επείγει η άμεση διερεύνηση καταγγελιών για συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς.
Γιατί χρειάστηκε, άραγε, ενάμισης χρόνος ώστε το ΣΔΟΕ να ερευνήσει την υπόθεση στην οποία φέρεται αναμεμειγμένος ο πρόεδρος της Βουλής; Γιατί χρειάστηκε η αλληλογραφία με τις καταγγελίες (ακόμη κι αν δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες) να πηγαινοέρχεται στους διαδρόμους του Μαξίμου και της Βουλής, αντί να σταλούν εξ αρχής στη Δικαιοσύνη; Και οι πολίτες πόσο μπορούν να εμπιστεύονται θεσμούς όπως το ΣΔΟΕ, που βραδυπορεί ή δεν διαθέτει εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας, συχνά εκτεθειμένο για ενέργειες κομματικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειες στελεχών του; Πώς να πειστεί ο πολίτης για τη γνησιότητα των εκτός ορίου αντιδράσεων του προέδρου της Βουλής, όταν διακρίνει συμπεριφορές, εκνευρισμούς και απειλές που προέρχονται από τον κόσμο της νύχτας;

Η διερεύνηση των καταγγελιών πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν με ευθύνη της Δικαιοσύνης, ώστε ο δημόσιος χώρος να μη μετατραπεί και πάλι σε τεράστιο ανακριτικό γραφείο. Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία πρέπει να θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης όλα τα υπάρχοντα στοιχεία. Ο πειρασμός της εμπορευματοποίησης των όποιων αποκαλύψεων δεν προάγει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ούτε βοηθάει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αντιθέτως, συχνά μετατρέπει τον Τύπο σε εκτελεστή συμβολαίων. Αυτή είναι μια παγκόσμια εμπειρία.
Αυτές τις μέρες η κοινωνία ξαναβγαίνει στους δρόμους κατά του Μνημονίου. Η μετατροπή των όποιων αποκαλύψεων σε σίριαλ μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός. Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να ανατραπεί για την επιμονή της στη λιτότητα. Η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ένα ριζικά διαφορετικό πλαίσιο, με προϋπόθεση τη δημοκρατική ανατροπή. Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις θα αποδειχθούν μήτρα νέας διαφθοράς.
Η Αριστερά δεν φοβάται, διότι, σε τελευταία ανάλυση, δεν πήρε μέρος στο πάρτι της δικομματικής διακυβέρνησης. Είναι η δύναμη της πολιτικής - ηθικής δημοκρατικής ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πρωτοβουλίες για το σκάνδαλο της Siemens και του Μνημονίου. Οι πρόσφατες υποθέσεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διερευνηθούν και να μην κουκουλωθούν τα μείζονα σκάνδαλα. Να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όσο χαμηλά κι αν έπεσαν...
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: