Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μειώσεις μισθών και ξένους ελεγκτές προανήγγειλε ο Ράιχενμπαχ

Β.Π. H NEA ... NEA KATOXH EINAI ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ! ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ "ΒΟΥΛΑ".. Κυβέρνηση Ράιχενμπαχ 
"Κακά μαντάτα" ανέλαβε να μεταφέρει στους Έλληνες εργαζόμενους ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράϊχενμπαχ, καθώς προανήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και νέες μειώσεις μισθών (τους οποίους χαρακτηρίζει υψηλούς σε σύγκριση με τις απολαβές σε Βαλκάνια και Βαλτική, συγκρίνοντας ευθέως την Ελλάδα με τις χώρες αυτές) επικαλούμενος την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ προσδιόρισε στο διάστημα που απομένει ώς το καλοκαίρι την άφιξη 40 ξένων ελεγκτών του ελληνικού κράτους. Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων μέσω των αξιολογήσεών τους, τις οποίες επίσης προανήγγειλε.
Αναφερόμενος ο επικεφαλής της Task Force στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας "πέταξε καρφιά" για τις πολιτικές αρχές, κάνοντας λόγο για ευρεία νομοθετική παρέμβαση χωρίς όμως την ανάλογη "εφαρμογή" (σημειωτέον ότι τον ίδιο όρο, "implementation", χρησιμοποιούν κατά κόρο τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στις αναφορές τους ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων και νόμων από τις δύο πρόσφατες κυβερνήσεις, κυρίως του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Λ. Παπαδήμου). Στο ίδιο δε θέμα πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει στην υλοποίηση του προγράμματος”. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον δημόσιο τομέα, είπε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι απόφαση πολιτικού προσανατολισμού και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνεται πλέον ανά τρίμηνο, δεν αποτελεί κριτήριο.
Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει ήδη αρχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για καθορισμό στρατηγικής, κριτηρίων και μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο φλέγον ζήτημα των μισθών, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, επισήμανε ότι ο μισθός είναι συνδεδεμένος με την ανταγωνιστικότητα, η οποία πρέπει να ανακτηθεί, ενώ ενδεικτικό των προθέσεων της γερμανικής συνταγής λιτότητας είναι το ότι σύγκρινε τους μισθούς στην Ελλάδα με τους μισθούς σε χώρες όπως λ.χ, της Βαλτικής και της Βαλκανικής, για να πει ότι είναι υψηλότεροι, επικαλούμενος το ευφυολόγημα πως οι τελευταίες χώρες συμμετέχουν στη δανειοδότηση της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί ελεγκτές της Ομάδας Δράσης θα έλθουν στην Αθήνα ώς το καλοκαίρι, ενώ δύο ειδικοί νομικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ και της Task Force αναλαμβάνουν πλήρη απασχόληση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Ο Χ. Ράιχενμπαχ, είπε ότι πέρυσι είχε απορροφηθεί μόλις το 35% των κοινοτικών κονδυλίων 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013, ενώ προειδοποίησε ότι εκκρεμούν 8.724 έργα της περιόδου 2000 -2006 με κίνδυνο απώλειας περίπου 3 δισ. ευρώ. Ακόμη, ότι παρ' ότι 60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και εκτιμάται ότι ώς το τέλος τέλη του έτους θα έχουν κλείσει συνολικά 120.000 επιχειρήσεις, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες (αν και είχαν εξασφαλίσει ώς το τέλος του 2011 κρατικές εγγυήσεις 65 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια 7,9 δισ. ευρώ) δεν έριξαν τα χρήματα αυτά στην αγορά. Μόνο 11 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος, παρότι υπήρχε διαθέσιμο ποσό 1,28 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό η Task Force θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα εκταμιεύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ροής δανείων προς την πραγματική οικονομία. Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και ιδίως σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Συνδυαστική χρήση δανείου - εγγύησης από το ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους
Συνδυαστική χρήση δανείου-εγγύησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρότεινε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Η. Reichenbach.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως μέσω της αναθεώρησης της αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ προτείνει τις απευθείας επιχορηγήσεις/ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυάται τη χορήγηση προκαταβολών ή δανείων που προβλέπονται στο χρηματοδοτικό σχήμα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια του ΕΣΠΑ και η ρευστότητα του οποίου θα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ (χρήση εγγυήσεων). Στην ουσία, ανέφερε, θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς-ταμείο, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω παρεχόμενων εγγυήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε με τη μορφή απευθείας ενίσχυσης είτε με την παροχή δανείου είτε, τέλος, με ιδία συμμετοχή. Σημείωσε δε ότι ειδικός φορέας διαχείρισης για προγράμματα επιχορηγήσεων μπορούν να είναι οι τράπεζες, εφόσον οι χρηματοδοτήσεις υλοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς ο ίδιος φορέας θα έχει την ευθύνη για τις επιχορηγήσεις και την εγγύηση προκαταβολών/δανείων. Παράλληλα, τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ταμείου Εγγυοδοσίας και τραπεζών προτείνεται να τη συντονίζει και να την ελέγχει το υπουργείο Ανάπτυξης (Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ).

Εξπρές δικαιοσύνη
Διαδικασίες "εξπρές" στον χώρο της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων που... ακόμα αναζητούνται ήταν το ζητούμενο κατά τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο και ακόμα έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Κατά την επίσκεψη του Χ. Ράιχενμπαχ στο ΣτΕ, τέθηκε το θέμα των πρακτικών του δημοσίου που εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα επί ειλημμένων δικαστικών αποφάσεων και που, όπως αναφέρθηκε, έχει μετατραπεί σε "εχθρό" της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι δικαστές, το 2011 μόνο για φορολογικές υποθέσεις το Δημόσιο άσκησε 2.200 αναιρέσεις σε αποφάσεις του εφετείου, ενώ τον ίδιο χρόνο οι ιδιώτες άσκησαν μόνο 300, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων καθώς επιβαρύνεται επιπλέον το δικαστήριο.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε ακόμη και το θέμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της μηχανοργάνωσης του ΣτΕ και της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων για τη μεταφορά εμπειριών.
avgi

1 σχόλιο:

Νικηφόρος Χριστόπουλος είπε...

Ο κύριος Χορστ Ράϊχενμπαχ και κάθε Χορστ Ράϊχενμπαχ
μας έχει ζαλίσει ...... με τις προβοκατορικές κάθε φορά δηλώσεις. Νομίζω πως πρέπει να τακτοποιήσουν τα χρέοι προς την Ελλάδα και όλα αυτά που δηλώνουν αντικατοπρίζουν το δικό τους κράτος μαζί με το δικό τους πληθυσμό .................