Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Απάντηση: Μηδέν!


Γράφει ο Δευκαλίων
Στο χθεσινό μας άρθρο με τίτλο «Ένας θάνατος από πείνα είναι τραγωδία, πολλοί θάνατοιαπό πείνα στατιστική» αποδείξαμε ότι από τα 130 δις ευρώ δάνειο της νέας δανειακής σύμβασης τα 105 δις ευρώ θα πάνε στις διεθνείς και ελληνικές τράπεζες για πληρωμές παλαιότερων δανειακών υποχρεώσεων και τα 25 δις ευρώ στο Ελληνικό Κράτος. Δεν σώθηκε από την χρεοκοπία η Ελλάδα και οι Έλληνες με την νέα δανειακή σύμβαση. Απλά οι Έλληνες μπήκαν στην κρεατομηχανή των θυσιών χωρίς αντίκρισμα για να σωθούν από την χρεοκοπία οι διεθνείς και ελληνικές τράπεζες. Ένα δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι για το δάνειο των 130 δις ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης θα πληρώσουμε συνολικά 180,7 δις ευρώ για τόκους. Συνολικά λοιπόν μέχρι το 2042 οι Έλληνες θα πληρώσουν προκειμένου να εξοφληθεί παντελώς η νέα δανειακή σύμβαση 310,7 δις ευρώ (τόκοι και κεφάλαιο).
Ταυτόχρονα μέχρι το 2042 οι Έλληνες θα πληρώσουν και 103 δις ευρώ για να εξοφλήσουν τα ομόλογα του PSI+. Συνολικά λοιπόν από νέα δανειακή σύμβαση και PSI+ οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους έως το 2042 είναι 413,7 δις ευρώ. Πρέπει όμως να προσθέσουμε και τα 73 δις ευρώ που πήραμε από το πρώτο μνημόνιο (εδώ δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα πληρωμές τόκων γιατί όπως έχει ανακοινωθεί πρόκειται να γίνει προσπάθεια να αλλάξει-μειωθεί το επιτόκιο).
Άρα το συνολικό δημόσιο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας μετά την μετατροπή του από δημόσιο χρέος προς ιδιώτες σε δημόσιο χρέος υπαγόμενο κάτω από το Αγγλικό Δίκαιο και προς Κράτη και Οργανισμούς της Ευρωζώνης θα είναι στο τέλος του 2015 που θα λήξουν όλες οι μνημονιακές συμφωνίες τουλάχιστον 486,7 δις ευρώ. Γνωρίζετε πόσο ήταν στο τέλος του 2009, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν μπούμε στο μνημόνιο; Ήταν ακριβώς 298.7 δις ευρώ ή 127,1% του ΑΕΠ και κυρίως σχεδόν όλο το Δημόσιο Χρέος ήταν κάτω από Ελληνικό Δίκαιο.
Ναι καλά καταλάβατε! Μετά από 6 χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, το 2015 το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξάνεται τουλάχιστον κατά 188 δις ευρώ και θα είναι κατ’ ελάχιστο ίσο με 200% του ΑΕΠ και κυρίως σχεδόν όλο κάτω από Αγγλικό Δίκαιο.
Φυσικά και σύμφωνα πάντα με τις μνημονιακές προβλέψει,ς στην συνέχεια το Δημόσιο Χρέος θα μειωθεί και το 2020 θα βρίσκεται κάπου στο 120% του ΑΕΠ οπότε και θα θεωρείται βιώσιμο. Όχι ότι πιστεύει κανείς αυτή την πρόβλεψη αλλά έτσι για την ιστορία. Το 2009 το Δημόσιο Χρέος βρίσκονταν στο 127,1% του ΑΕΠ και δεν ήταν βιώσιμο, το 2020 το Δημόσιο Χρέος θα είναι κάπου στο 120% του ΑΕΠ και θα είναι βιώσιμο. Κάπου εδώ υπάρχει το όριο του γελοίου.
Εμείς θα το πούμε όσο πιο απλά μπορούμε. Στο τέλος του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος της... Γενικής Κυβέρνησης ήταν 298 δις ευρώ. Στο τέλος του 2015 και εφ’ όσον όλα πάνε καλά στην εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι τουλάχιστον 486 δις ευρώ. Ήτοι θα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 188 δις ευρώ μετά από 6 χρόνια σκληρών και αιματηρών θυσιών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που δίνουν οι αριθμοί. Και δυστυχώς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Πιστεύει κανείς ότι αυτό το δημόσιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί μετά το 2015 αποκλειστικά από την χώρα μας και πάντα εντός της ζώνης του ευρώ όπως αυτή είναι δομημένη σήμερα; Μάλλον ΟΧΙ.

Θα θέσει όμως το εξής πρόβλημα κάποιος καλοπροαίρετος…
Ερώτηση: Και πόσο θα ήταν φίλτατε Δευκαλίωνα το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2015 αν είχαμε κάνει όλα όσα λες και προτείνεις εσύ; Δηλαδή αν είχαμε «κουρέψει» το Δημόσιο Χρέος τον Απρίλιο του 2010.
Απάντηση: Μηδέν!
stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: