Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Χαρτζιλίκι αντί για μισθό

Το τέλος της μισθωτής εργασίας και τη μετατροπή των μισθών σε χαρτζιλίκι σηματοδοτούν οι διατάξεις του Μνημονίου με τις οποίες περικόπτονται μέχρι και 60% οι αποδοχές. Πρόκειται για "οριζόντιο κούρεμα μισθών"!
Η βίαιη προσαρμογή στα κατώτατα επίπεδα των 586 ευρώ μικτά (510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών) επιτυγχάνεται με τη μετατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές. Εφεξής, ένας - ένας οι εργαζόμενοι θα καλούνται από τον εργοδότη, ο οποίος μονομερώς θα ορίζει τη μείωση του μισθού, χωρίς μάλιστα να έχει διευκρινιστεί το θέμα της αποζημίωσης, αν ο εργαζόμενος απολυθεί, αρνούμενος τη μείωση.
Πρόκειται για εφιαλτική κατάσταση. Το ήδη ισχυρό κεφάλαιο καθίσταται πανίσχυρο. το φάσμα της ανεργίας θα πιέζει για μισθούς - χαρτζιλίκι. Και τα συνδικάτα οδηγούνται στη διάλυση, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για Συλλογική Σύμβαση.
Ένας - ένας οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας ή ακόμη και σε συμπεριφορές του τύπου "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Διαλύεται η έννοια της αλληλεγγύης, που επί δύο αιώνες αποτέλεσε τη βάση της εργατικής οργάνωσης.

Η ελεύθερη πτώση των μισθών θα συμπαρασύρει και τα ασφάλιστρα, προκαλώντας νέα απώλεια εσόδων, που θα προστεθεί στα διαφυγόντα ασφάλιστρα λόγω ανεργίας. Σε λίγο και οι συντάξεις θα μετατραπούν σε επίδομα κοινωνικής ελεημοσύνης...
Χωρίς διαπραγμάτευση, μονομερώς, η κυβέρνηση θα μπορεί κάθε χρόνο να μειώνει τον κατώτατο μισθό, συμπαρασύροντας το σύνολο των αποδοχών. Η αναφορά του Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατόν η Λεττονία να έχει μισθό 210 ευρώ και να δανείζει την Ελλάδα που έχει τριπλάσιο βασικό μισθό προδιαθέτει για το σπιράλ διάλυσης των μισθών, αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
avgi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: