Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Απειλούν τους παραγωγούς να μην πωλούν απευθείας στους πολίτες φθηνά προϊόντα

- Μπλόκο των μεσαζόντων στις απευθείας πωλήσεις
– Τους απειλούν ότι δεν θα αγοράσουν τα προϊόντα λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
– “Σαρώνει” το κίνημα των τροφίμων σε όλη τη χώρα
Πριν καν κλείσει η δεύτερη εβδομάδα απ’ την αρχή του “κινήματος της πατάτας” που αμέσως μετατράπηκε σε “κίνημα τροφίμων” και η μαφία των μεσαζόντων αντέδρασε.
Ξεκάθαρα φάνηκε από χθες ότι πλέον οι παραγωγοί δέχονται απειλές, να μην μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν (αν και είναι γνωστό δεκαετίες τώρα) πως οι μεσάζοντες εκτινάσουν τις τιμές και κυρίως να μην πουλήσουν.
Απειλούν ευθέως τους παραγωγούς και απαιτούν να σταματήσουν τις απευθείας επαφές με καταναλωτές, οργανώσεις και δήμους ανά την Ελλάδα και να σταματήσουν τις αποστολές προϊόντων.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 δεκάδες πατατοπαραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης…
ξαφνικά δήλωσαν αδυναμία να κάνουν έστω δηλώσεις στην κάμερα της πρωινής εκπομπής του καναλιού για το πως αυξάνονται οι τιμές.
Κάποιοι φαίνεται φοβήθηκαν την πληροφορία που θέλει την πατάτα να φεύγει απ’ το χωράφι στα 15 λεπτά και να πωλείται στο ράφι στα 0,80 ευρώ!
Κάποιοι φοβήθηκαν πως ο κόσμος θα καταλάβει ότι πληρώνει τουλάχιστον 40 λεπτά στους αεριτζήδες και θέλησαν να σπάσουν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του κινήματος των τροφίμων.
Θέλησαν να “σπάσουν” τους παραγωγούς για μια ακόμη φορά, όπως κάνουν χρόνια τώρα.
Αν ο παραγωγός δεν πουλήσει απευθείας τότε θα γίνει αναγκαίος ο ενδιάμεσος, ο αεριτζής ο γνωστός-άγνωστος μεσάζοντας που καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων…
“Αυτό κάνουν χρόνια τώρα”, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.
Έχουν δύναμη. Αγοράζουν ολόκληρες σοδειές, από ολόκληρες περιοχές και όχι μερικούς τόνους τμηματικά όπως γίνεται τώρα τελευταία με το “κίνημα των τροφίμων”. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού με την απειλή πως δεν θα αγοράσουν στο μέλλον τα προϊόντα των παραγωγών επιβάλλουν στόματα κλειστά, ώστε κανείς να μην μπορεί να πατάξει την αισχροκέρδεια.
Δεκαετίες τώρα. Τώρα όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.
Ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι, νέοι κυρίως αγρότες προσπάθησαν να οργανωθούν ακόμη και στο διαδίκτυο ώστε να δέχονται μαζικά παραγγελίες απευθείας από καταναλωτές οι μεσάζοντες ένιωσαν απειλή και έτσι απάντησαν με την ίδιο τρόπο.
Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το κίνημα των τροφίμων ήδη πάει να μετατραπεί σε… τσουνάμι ξυπνώντας ακόμη και το κράτος που ετοιμάζει διαδικτυακό δημοπρατήριο.
Σε ιστοσελίδα που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε παραγωγός θα αναρτά τα προϊόντα και τις τιμές του ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να κάνει παραγγελία απευθείας.
Τα νεότερα από το κίνημα των φθηνών προϊόντων
- Ο Δήμος Παλλήνης εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις για φθηνές πατάτες έως τις 8 Μαρτίου στο δημαρχείο της πόλης.
- Στον χορό μπήκε και ο Δήμος Αργυρούπολης: Εκεί θα γίνει διανομή πατάτας 50% φθηνότερα.
Με πρωτοβουλία της παράταξής “Αγώνας για το Μέλλον” και του επικεφαλής της κ. Γιάννη Κωνσταντάτου υπήρξε επικοινώνησε με τους παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα και κατόπιν μιας αρχικής συμφωνίας μαζί τους εξασφαλίσθηκαν πατάτες σε προνομιακή τιμή (σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα και τις λαϊκές) με 0,32€ το κιλό για παραγγελίες ανά 10κιλά (3,2 €). Δηλαδή 50% φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές.
- Ο Δήμος Γαλατσίου, καλεί τους δημότες και κατοίκους του Δήμου που επιθυμούν να προμηθευτούν φθηνές και καλές πατάτες να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας, έντυπο της οποίας θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους) τηλ. 210-2143300 ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.galatsi.gov.gr, στα Νέα – Ανακοινώσεις.
Η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο παραγγελίας στο ισόγειο του Δημαρχείου από τις 09:00 έως τις 17:00. Η τιμή του κιλού βγαίνει στα 0,28 ευρώ. Σημειώνεται ότι θα διατίθενται συσκευασίες των 20 κιλών με 6,40 ευρώ και των 30 κιλών με 9 ευρώ στις τιμές περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 13%.
Η κάθε παραγγελία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά.
Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα έντυπα παραγγελίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μετά τις 09:00 στο χώρο του υπαίθριου παρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: