Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ : ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΣΘΟΝΙΑΣ!

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!
Εξαιρετικά αποκαλυπτική για τις διαθέσεις της τρόικας σχετικά με το ύψος μισθών και ημερομισθίων στη χώρα είναι η Έκθεση της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα ''στήριξης'' (κατεδάφισης για να είμαστε τουλάχιστον ακριβείς) ,η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευη (15/3) αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν για τους όρους εκταμίευσης των δόσεων του νέου δανείου ύψους 28 δις από το ΔΝΤ.
Πριν, λοιπόν, καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των Υπουργικών υπογραφών στα απορρέοντα από το 2ο Μνημόνιο κατεδαφιστικα αντεργατικά νομοθετήματα (μείωση κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, περικοπές επιδομάτων, κατάργηση ωρίμανσης, σταδιακή κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κ.ά.) καθώς και στις σχετικές συνοδευτικές εγκυκλίους, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην Έκθεση , το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ακολουθήσει νέο κύμα νομοθετικών παρεμβάσεων για περεταίρω μειώσεις στους μισθούς, με στόχο την καταγκρήμνισή τους στα ισχνά επίπεδα των μισθών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία, έτσι ώστε να καταστεί η χωρα μας ''ανταγωνιστικότερη'' σε σχέση με γειτονικές χώρες και άλλες νότιες ευρωπαϊκές οικονομίες !
Σημειώνουν δε ότι '' Τα τελευταία χρόνια, οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, σε σύγκριση με τους δείκτες ευημερίας, όπως με το μέσο μισθό ή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι επίσης ονομαστικά υψηλότερος σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της χώρας, κυρίως γειτονικές χώρες και άλλες νότιες ευρωπαϊκές οικονομίες.''

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ!

Ανοίγουν λοιπόν οι ασκοί του Αιόλου για ένα νέο σαρωτικό κύμα λεηλασίας μισθών και ημερομισθίων με πρόσχημα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και ''στόχο'' όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά την ''αύξηση της απασχόλησης'' και ιδιαίτερα των εργαζομένων ''χαμηλής ειδίκευσης'' (!!!). Αν πραγματικά, βέβαια, ενδιαφέρονταν για την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα θα έπρεπε να ακολουθήσουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές.

Σύμφωνα, όμως, με πλαίσιο λοιπόν που περιγράφεται στην Έκθεση, αναμένεται από την κυβέρνηση να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να ''απλοποιήσουν'' την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έτσι ώστε να καθιερωθεί ένας μοναδιαίος νομοθετικά προβλεπόμενος κατώτατος μισθός σε μόνιμη βάση, αντίστοιχα και με τα όσα προβλέπονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες! Επίδοματα που αυξάνουν και διαφοροποιούν τους μισθούς χωρίς να συνδέονται με την παραγωγικότητα, λένε, θα πρέπει να κοπούν. Αναφερουν χαρακτηριστικά τα επιδόματα που συνδεονται με το επίπεδο εκπαίδευσης, την οικογενειακή κατάσταση, ωρίμανσης, κλαδικές διαφοροποιήσεις κλπ

Όλα αυτά για το ''καλό'' μας καθώς ισχυρίζονται ότι με τη νομοθετική κατοχύρωση ενός τέτοιου κατώτατου μισθούθα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ και προκειμένου να αποφευχθεί η ''εργοδοτική κατάχρηση''!

ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΣΘΟΝΙΑ!

Αυτό, όμως που ουσιαστικά πάει να διαμορφωθεί είναι ο νομοθετικά προσδιορισμένος, ακόμα χαμηλότερος κατώτατος μισθός, στο ύψος της ''ανταγωνιστικότητας'' χωρών όπως η Βουλγαρία (123 ευρώ), η Εσθονία (278 ευρώ), Ρουμανία (158 ευρώ), Τσεχία (324 ) κλπ (Βλ. σχετικό πίνακα παρακάτω), με την πλήρη τελικά κατάργηση κάθε συλλογικής σύμβασης. Θα παρασυρθούν έτσι αυτόματα σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα όλοι οι μισθοί, καθώς και τα κοινωνωικά επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως είδαμε να γίνεται ήδη μια φορά.

Αντίστοιχες κατευθύνσεις έδωσε βέβαια και ο Πολ Τόμσεν για λογαριασμό του ΔΝΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου ύψους 28 δις από τον Οργανισμό. (Βλ. εδώ). Συνυφασμένο με αυτές τις κατευθύνσεις είναι βέβαια και το σχέδιο δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών Επιχειρηματικής Δράσης με νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η ''άρτι αφιχθείσα'' στο Υπουργειο Ανάπτυξης κ. Α. Διαμαντοπούλου, η οποία χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο συνεχίζει πιστά το μνημονιακό ολοκαύτωμα από όποιο πόστο και αν βρεθεί. Άξια!

ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΤΥΤΗΤΩΝ!

Και στο ευρύτερο πλάνο βέβαια, φαίνεται πλέον αρκετά ξεκάθαρα ένα σχέδιο εγκαθίδρυσης μιας Ευρώπης των δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων. Με ένα κύκλο ισχυρών οικονομικά χωρών ο οποίος θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη πλέον ένταση, να στηρίζει την ανάπτυξή του στην εξαθλίωση των χωρών της περιφέρειας (Νότος και Ανατολική Ευρώπη) μέσω της εξαγοράς και εκμετάλλευσης των υποδομών τους και με την εγκατάσταση εκεί επιχειρήσεων, οι οποίες θα εκμεταλλεύονται το εξαιρετικά χαμηλό μισθολογικό κόστος προκειμένου να καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία από την παραγώμενη εργασία, συνθλίβοντας τον κόσμο της εργασίας. Ένα μοντέλο, το οποίο σταδιακά θα λειτουργήσει ως πίεση για την καθίζηση των εισοδημάτων και των εργαζομένων στον πυρήνα των ισχυρών αυτών χωρών, έτσι ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης.

Κοινός αγώνας των εργαζομένων τώρα για ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: