Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη με τον Παλαιστίνιο Νασίμ Αλάτρας

Όσο μένει άλυτο το παλαιστινιακό,θα πλουτίζουν οι έμποροι όπλων.
Την Παρασκευή 19 Φλεβάρη, στην Αίθουσα ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νασίμ Αλάτρας “Παλαιστίνη, αιτίες και μύθοι” με τη συμμετοχή του συγγραφέα και με ομιλητές τους συγγραφείς-δημοσιογραφους Απόστολο Λυκεσά και Βασίλη Τσιράκη, καθώς και τον Θοδωρή Ζδούκο, Γ. Γραμματέα της
ΕΝΙΘ.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Νασίμ Αλάτρας είναι Παλαιστίνιος που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αρθρογραφεί για θέματα που άπτονται των πολιτικών εξ
ελίξεων στη Μέση Ανατολή στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” και σε ελληνικά και αραβικά ΜΜΕ. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά δυο νουβέλες του Γασσάν Καναφάνι “Άνθρωποι στον ήλιο”. Ήταν παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Γάζα ερχόμαστε” που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές δορυφορικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα.
Με αφορμή το θέμα του βιβλίου, εκτός από την ιστορική διαδρομή του Παλαιστινιακού, συζητήθηκε η σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή.
Συνέντευξη στη Γιάννα Σκαντζέλη.
Συναντήσαμε το Νασίμ και μιλήσαμε μαζί του για θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο του και όχι μόνο.
Ποιά είναι η αληθινή αιτία του πολέμου στην Παλαιστίνη;

Είναι η προσκόλληση στους μύθους και στα ψέματα των φαντασιοκόπων και όχι στην κοινωνική ανατροπή. Το σιωνιστικό κίνημα επέλεξε την Παλαιστίνη ως χώρα που η Βίβλος την βάφτισε “Γη της Επαγγελίας” για να υλοποιήσει ως ταγματασφαλίτικο κίνημα τα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστών Ευρωπαίων. Το σιωνιστικό κίνημα επέλεξε να εντάξει του Εβραίους στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο αποίκισης της Παλαιστίνης και όχι στο όραμα της κοινωνικής επανάστασης που τότε πλανιόταν πάνω σε όλη την Ευρώπη.

Με ποιους τρόπους επιβιώνει αυτός ο πόλεμος;
 
Από τη στιγμή, που οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές, επέλεξαν να εγκαταστήσουν και επιβάλλουν ένα εβραϊκό προτεκτοράτο στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποίησαν όλους τους τρόπους για να το πετύχουν και να το ισχυροποιήσουν σε όλους τους τομείς, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά για να μπορεί να επιβληθεί στους αραβικούς λαούς ως το ισχυρότερο κράτος της Μέσης Ανατολής. Ήθελαν να στείλουν μήνυμα ότι αυτές, οι μεγάλες δυνάμεις δηλαδή, μπορούν να εφαρμόσουν ό,τι θέλουν και όπου θέλουν και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και τρόπους για να πείσουν τη “διεθνή κοινότητα” για την ορθότητα της επιβολής του Ισραήλ στη καρδιά του αραβικού κόσμου. Στην αρχή ξεκίνησαν με το επιχείρημα ότι οι Εβραίοι ζούσαν κάποτε εκεί και όταν είδαν ότι η λογική τους είναι παράλογη καθώς πολλοί άλλοι λαοί και φυλές και έθνη και αυτοκρατορίες και ισχυρά κράτη υπήρξαν και πέρασαν από την Παλαιστίνη άρα δεν δικαιώνονται, είπαν ότι η Παλαιστίνη είναι η “Γη της Επαγγελίας” που χάρισε ο Θεός στον εκλεκτό εβραϊκό λαό, και όταν είδαν ότι το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τους κοσμικούς και προοδευτικούς Ευρωπαίους το άφησαν να το στηρίζουν οι φανατικοί Εβραίοι και χριστιανοί. Μετά επικαλέστηκαν το Ολοκαύτωμα για να στηρίξουν την αποίκιση και κατάληψη της Παλαιστίνης, ως χώρα σωτηρίας των Εβραίων από το φασισμό. Και όμως ούτε αυτό το επιχείρημα στάθηκε καλά στα πόδια του, γιατί το σχέδιο εγκατάστασης εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη προηγήθηκε δεκαετίες πριν την άνοδο του γερμανικού φασισμού.

Ποιοί ωφελούνται από αυτήν τη σύγκρουση;

Όσοι κινούνται και επενδύουν στα μέσα που παράγουν πολέμους. Όσοι κατέχουν το πετρέλαιο, όσοι το διακινούν και όσοι παρέχουν ασφάλεια σε όσους το κατέχουν και το διακινούν. Όσο μένει άλυτο το παλαιστινιακό αυτό θα παράγει πολέμους και όσο αυτοί συνεχίζονται οι τιμές του πετρελαίου που θα ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το βαθμό έντασης των πολέμων, και κυμαίνονται αναλόγως. Και όσο μεγαλώνει η ένταση ανεβαίνει γενικά η τιμή του πετρελαίου και όσο αυτή ανεβαίνει το αποθεματικό των πετρελαιοπαραγωγών και των εμπόρων του πετρελαίου θα αυξάνονται. Όσοι μένει άλυτο το παλαιστινιακό οι έμποροι των όπλων από τις δυτικές χώρες θα εμπλουτίζονται. Όσο συνεχίζεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή οι εταιρίες παροχής ασφάλειας θα εμπλουτίζονται παρέχοντας συστήματα ασφαλείας και προστασία στα κράτη και στις εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες οι περισσότερες προέρχονται από τις ΗΠΑ και Ισραήλ. Τα οφέλη τους όμως δεν θα κρατήσουν για πολλά χρόνια. Το μέτωπο αντίστασης που μεγαλώνει στη Μέση Ανατολή έχει καταφέρει να πλήγματα σοβαρά στη μηχανή παραγωγής των πολέμων, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να κάνουν τους πολέμους που θέλουν χωρίς να υποστούν σοβαρές ζημιές σε όλα τα επίπεδα. Στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Γάζα, στο Αφγανιστάν, στη Υεμένη.

Πώς ξεκίνησε;

Για να μην κάνουμε μεγάλο ταξίδι στην ιστορία μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε όταν ανακάλυψαν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του 18ου μ. Χ της μεγάλης εμπορικής και στρατηγικής σημασίας της Μέσης Ανατολής. Τότε επιστράτευε κάθε δυνατότητα και δυνάμεις που διέθετε για να μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες επεκτατικές του βλέψεις στην περιοχή. Τότε που βρήκα συμμάχους-τσιράκια στον αραβικό κόσμο και τότε βρήκε στην Ευρώπη το σιωνιστικό κίνημα σύμμαχος-μισθοφορικό και ταγματοασφαλίτικο όργανο για να μπορούν να εδραιώσουν τη κυριαρχία τους στην περιοχή.

Νέα παιδιά στο Ισραήλ αρνούνται να στρατευθούν και να πολεμήσουν κατά των Παλαιστίνιων.

Την αλληλεγγύη μου και την υποστήριξη μου. Και αυτό δείχνει ότι η φασιστική πολιτική και προπαγάνδα στο Ισραήλ δεν κατάφερε να σβήσει τον ανθρωπισμό και την αίσθηση του δικαίου από μια μερίδα της στρατιωτικοποιημένης ισραηλινής κοινωνίας, δείχνει επίσης ότι ένοπλη αντίσταση των Παλαιστινίων και η επιμονή του λαού μας στα δίκαια δικαιώματα του, έθεσαν την ισραηλινή κοινωνία μπροστά σε μια πραγματικότητα που λέει ότι το να είσαι ισραηλινός στρατιώτης δεν σημαίνει πως είσαι άτρωτος και μπορεί μια μέρα να σκοτώνεσαι και μόνο να σκοτώνεις.

Συντελείται γενοκτονία;

Λάθος όσοι πιστεύουν ότι η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα που συντελείται μόνο σε μερικές μέρες ή εβδομάδες. Από το 1917, από τότε δηλαδή που οι ιμπεριαλιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν την Παλαιστίνη με σκοπό της δημιουργίας εβραϊκού προτεκτοράτου στην Παλαιστίνη οι σιωνιστές ταγματασφαλίτες έχουν διαπράξει με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών δεκάδες σφαγές και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια Παλαιστίνιους και έχουν βομβαρδίσει χιλιάδες χωριά Παλαιστινίων, έχουν κατασχέσει εκατοντάδες χιλιάδες χωράφια και εδάφη Παλαιστινίων, έχουν κατεδαφίσει δεκάδες χιλιάδες σπίτια Παλαιστινίων έχουν φυλακίζει και βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους. Αν συγκεντρώσει κανείς όλα αυτά τα εγκλήματα που έχουν καταγράψει και απαριθμήσει με κάθε λεπτομέρεια πολλές υπηρεσίες και πολλοί οργανισμοί του ΟΗΕ και πολλών άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να καταλήξει με σιγουριά στην γεγονός ότι στην Παλαιστίνη εδώ και 100 χρόνια συντελείται μια γενοκτονία.

Βοηθάει ο αραβικός κόσμος τους Παλαιστίνιους;

Οι αραβικοί λαοί προσπαθούν με όλα τα μέσα και δυνατότητα να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους αλλά συναντούν τεράστια εμπόδια από τα αγγλοαμερικανικά δημιουργήματα δικτατορικά και μοναρχικά αραβικά κράτη. Τα αραβικά κράτη αποτελούν ακόμα το μεγαλύτερο εμπόδιο στον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις τους εναντίον της Παλαιστινιακής Αντίστασης από το 1936 μέχρι σήμερα αποτέλεσαν βαρίδια στην πορεία απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Πιστεύεις πώς θα βρεθεί λύση σύντομα;

Όχι. Γιατί το Ισραήλ δε θέλει ίδρυση παλαιστινιακού κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν εργάζεται για μια τέτοια κατάσταση. Ούτε του ασκούνται πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για να δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση. Μόνο μια ματιά αν ρίξει κανείς στις εβραϊκές αποικίες-πάνω από 500-που έχει φυτέψει και φυτεύει ακόμα το Ισραήλ στα βουνά και πεδιάδες της Δυτικής Όχθης και, το τεράστιο οδικό δίκτυο που τις ενώνει μεταξύ τους, στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση στους Παλαιστινίους, γνωρίζοντας βέβαια ότι 80% των υδάτινων πόρων της περιοχής κατέχονται από τους Εβραίους αποίκους, τότε είναι αρκετό για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκεί στη Δυτική Όχθη, δεν δημιουργούνται συνθήκες ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, αλλά επέκτασης του εβραϊκού κράτους στα εδάφη που προορίζονται για το Παλαιστινιακό τα οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελούν μόνο το 22% της ιστορικής Παλαιστίνης. Δηλαδή το 1948 το κράτος των Εβραίων ταγματασφαλιτών κατέλαβε το 78% της ιστορικής Παλαιστίνης παρότι το σχέδιο Διαμελισμού της προέβλεπε την παραχώρηση το 54% των εδαφών της στους Εβραίους, που δεν αποτελούσαν ούτε το 31% του πληθυσμού της.

Μπορούν να συνυπάρξουν κάποια στιγμή Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί;

Ναι. Σε μια “Δημοκρατική Παλαιστίνη” στην οποία θα ζουν όλοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις χωρίς θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις.

Σε σχέση με την δεύτερη ερώτηση, πιστεύεις πως η θρησκεία είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα των κρατών για να κατασκευάζουν πολέμους;

Βέβαια. Και τη χρησιμοποίησαν στο παρελθόν τα σκοταδιστικά ευρωπαϊκά κράτη και την χρησιμοποίησαν και σήμερα τα δημοκρατικά δυτικά κράτη. Σήμερα στο όνομα της καταπολέμησης της μπούργκας και της μαντίλας, δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χριστιανών πολιτισμένων και των βαρβάρων μουσουλμάνων. Μετά τη μπούργκα και τη μαντίλα έφτασαν στο θέμα των μιναρέδων. Αύριο σίγουρα θα πουν καθαρά ότι το θέμα είναι το Ισλάμ, όταν ήδη έχουν δημιουργήσει τις διαχωριστικές γραμμές και έχουν καλλιεργήσει το κλίμα φόβου και καχυποψίας μεταξύ των λαών. Έτσι είναι ο φασισμός και ο ρατσισμός ξεκινάει πολλές φορές από τα μικρά και ασήμαντα πράγματα.

Πώς βίωσες τον πόλεμο στη χώρα σου;

Γεννήθηκα το 1965. Από τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967 από το οποίο το Ισραήλ κατέλαβε όλη την Παλαιστίνη και πολλά αραβικά εδάφη νικώντας τρία αραβικά κράτη, δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα παρά μόνο την εικόνα του πατέρα μου που έβαφε με μπλε χρώμα τα παράθυρα του σπιτιού μας. Το 1970 όμως έζησα έντονα την ένοπλη σύγκρουσης του ιορδανικού στρατού και των Παλαιστινίων ανταρτών. Τις εικόνες εκείνες, το στρατιωτικού τζιπ που έσερνε το δεμένο πατέρα μου και τη σύλληψη του αδελφού μου. Τον πόλεμο του 1973 έβλεπα τους συμπατριώτες πρόσφυγες στην Ιορδανία, μου που πανηγύριζαν με τη νίκη των Αιγυπτίων κατά των Ισραηλινών. Μετά έχω έντονες εικόνες καθαρές από γεγονότα που, σε πολλά από αυτά, μετείχα ενεργά και δεν ήρθε ακόμα η ώρα να τα πω. Μια μέρα θα τα γράψω σ’ένα βιβλίο.

Πιστεύεις σε ειρηνική λύση;

Δεν έχει σημασία αν εγώ πιστεύω σε ειρηνική λύση, αλλά ότι το κράτος του προφήτη Ισραήλ δεν θέλει ειρηνική λύση του Μεσανατολικού προβλήματος και συνεχώς τροφοδοτεί την στρατιωτική λύση. Γιατί πιστεύει πως η ειρήνη οδηγεί στην αφομοίωση του Ισραήλ από τον αραβικό πληθυσμό. Το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξει τα σύνορα του στους Άραβες πολίτες και επιχειρηματίες και καλλιτέχνες γιατί είναι μια τεράστια δύναμη, πληθυσμιακή, οικονομική και πολιτισμική που δεν χρειάζεται παρά μόνο μια δεκαετία για να αλλάξει όλη τη δημογραφική πολιτική και οικονομική και πολιτισμική δομή του. Το Ισραήλ μπορεί να ζει στην Μέση Ανατολή μόνο καλλιεργώντας από τους πολέμους του έχθρες, μίσους, αντιπαλότητες και συγκρούσεις.

Ελπίζεις στη βοήθεια του δυτικού κόσμου;

Τα δυτικά κράτη θέλουν να δημιουργήσουν ένα “παλαιστινιακό κράτος” διαμελισμένο αδύναμο και απόλυτα υποταγμένο στο εβραϊκό κράτος. Ένα κράτος αστυνομικό μόνο για να παρέχει ασφάλεια στο Ισραήλ. Ένα κράτος χωρίς σύνορα με κανένα γειτονικό αραβικό κράτος.

Θα ήθελες να πεις κάτι στο λαό του Ισραήλ;

Πως η Παλαιστίνη δεν είναι η Γη της Επαγγελίας ούτε είναι οικόπεδο ενός Θεού-Μεσίτη. Ότι το κράτος του προφήτη Ισραήλ δεν έλυσε το εβραϊκό πρόβλημα, που το δημιούργησαν οι Ευρωπαίοι εθνικιστές και ρατσιστές, πως ο στρατός του κράτους απέτυχε να φέρει ασφάλεια στους πολίτες. Πως ήρθε η ώρα να αγωνιστούν μαζί με τους Παλαιστινίους για μια ελεύθερη και δημοκρατική Παλαιστίνη.

Και στους Έλληνες φίλους της Παλαιστίνης;

Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ και μια τεράστια ευγνωμοσύνη για ό, τι κάνουν και ακόμα προσπαθούν να κάνουν για την Παλαιστίνη. Ευτυχώς οι Έλληνες φίλοι μας κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι τα 22 αραβικά κράτη δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον αγώνα των Παλαιστινίων. Είδαν με τα μάτια τους ότι πολλές φορές αυτά τα κράτη εμπόδισαν τις προσπάθειες υποστήριξης του αγώνα των φίλων τους στη Παλαιστίνη. Κατάλαβαν ότι η υποστήριξη τους είναι σημαντικότερη από όλα τα λόγια αγάπης που προσφέρουν τα αραβικά κράτη στους Παλαιστινίους.

Σε ευχαριστώ πολύ Νασίμ

Η συνέντευξη, σε μορφή περίληψης, δημοσιεύτηκε στην Εποχή στις 6 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: