Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η Εκκλησία αντιστέκεται στην επιπλέον φορολόγησή της


Μολονότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να "αναγκάζει" την εκκλησία να βάλει επιτέλους το χέρι στην τσέπη για την καταβολή φόρων (καθώς μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν το έβαζε) πρέπει πολλά ακόμα να γίνουν έτσι ώστε να συνεισφέρει και ο τεράστιος αυτός οικονομικός οργανισμός ισότιμα στη φορολογία και να μην παραμένει στο φορολογικό απυρόβλητο. !!!!

Ήδη το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση με ευνοϊκούς όρους- με συντελεστή 20% αντί 35% που ισχύει για άλλους κοινωφελείς οργανισμούς- της εμπορικά εκμεταλλευόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μιας περιουσίας που παραμένει αγνώστου μεγέθους για το κράτος, καθώς το τελευταίο αρκείται στα όσα έχει "καταγράψει" η διαρκής ιερά σύνοδος και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που είναι μοιρασμένη στις κατά τόπους μητροπόλεις. Παρά την εκ νέου προνομιακή αντιμετώπισή της από το κράτος, η εκκλησία φέρεται να αντιδρά στη φορολόγηση αυτή και θα πρέπει να αναμένουμε "πύρινους" λόγους από κληρικούς τις προσεχείς ημέρες, ειδικά εν όψει των εορτασμών του Πάσχα και της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου στις εκκλησίες.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επικοινωνιακή αντίδραση της εκκλησίας (αν τελικά υπάρξει) στην- για ακόμα μία φορά προνομιακή- ένταξή της στη φορολογική διαδικασία.

stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: