Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών.. Η θέση μας για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης Δ.Ν.Τ./Ε.Ε.

"Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του• για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠA.ΣO.K."
1981: Συμβόλαιο με το Λαό
                                  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.        
                                 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι λαοί στις δύσκολες ώρες των μεγάλων κρίσεων, των πτωχεύσεων, των φυσικών καταστροφών ή των πολέμων επιχειρούν να ανατρέψουν τους εαυτούς τους και τα δεδομένα και να δημιουργήσουν μια καινοτόμα κατάσταση, πρωτόγνωρη για όλους. Σε αυτή ακριβώς την συγκυρία βρισκόμαστε σήμερα, και αυτή η ανατροπή μπορεί να αποτελέσει την λύση ή την εντατικοποίηση και περιπλοκή του προβλήματος. Μια σειρά από επιλογές μας έφερε εδώ, την ευθύνη των οποίων έχουν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετέπειτα, αλλά και ο ελληνικός λαός με την φιλοσοφία και την στάση ζωής του.

Είναι αρκετά προφανές ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα ζήσουμε χαλεπούς καιρούς και ότι η δική μας γενιά θα επωμισθεί και θα πληρώσει μεταφορικά και ουσιαστικά τα λάθη του παρελθόντος, όχι ενός παρελθόντος αόριστου και γενικού, αλλά του παρελθόντος που αποτελεί ιστορικό γεγονός για τους ανθρώπους που μας έφεραν σ’ αυτό τον κόσμο, τους γονείς μας, τους γονείς όλων μας. Καθένας από αυτούς έβαλε ένα πετραδάκι ή περισσότερα στο να χτιστεί ο πύργος της Βαβέλ, που ονομάζεται Ελλάδα και είναι η χώρα μας, μια χώρα που κυριαρχεί η διαφθορά, η ανομία, η γραφειοκρατία, μια σάπια Ελλάδα που δεν μας αξίζει και δεν την θέλουμε.

Αυτή την Ελλάδα ήρθε να σώσει και να βγάλει από το αδιέξοδο ο σημερινός πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ , Γιώργος Παπανδρέου. Ενέπνευσε την ελπίδα σε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων, σε μια μεγάλη μερίδα νέων Ελλήνων. Έδωσε ένα αισιόδοξο εναλλακτικό στίγμα, πρότεινε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική λύση και κατέστησε σαφή σε όλους τους τόνους την ανάγκη να εισάγουμε και να ορίσουμε την πολιτική ηθική. Όλοι εμείς λοιπόν επιλέξαμε τον άνθρωπο αυτό να κυβερνήσει το καράβι που λέγεται Ελλάδα, να το βγάλει από την φουρτούνα και να το οδηγήσει σε ένα απάνεμο λιμάνι, όπου το πλήρωμα, όλοι οι Έλληνες θα μπορέσουν να ζήσουν με γαλήνη, με ηρεμία και πάνω από όλα με ασφάλεια. Κανείς μας δεν πίστεψε ότι η διαδρομή για την Ιθάκη μας θα μπορούσε να ήταν χωρίς απώλειες και θυσίες , εύκολη και «αναίμακτη», πιστέψαμε όμως ότι το καράβι θα φτάσει στην Ιθάκη με πλήρωμα και όχι άδειο, ότι η Ελλάδα θα βρει τον βηματισμό της, γεμάτη από Έλληνες που έχουν ανατρέψει τους εαυτούς τους, που θα έχουν δημιουργήσει ένα καράβι που θα αντέχει σε κάθε μελλοντική τρικυμία και που μέσα σε αυτό θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα, ποιοτικότερα.

Έχει άραγε νόημα ένα καράβι που το πλήρωμα του θα φτάσει στο απάνεμο λιμάνι εξουθενωμένο και ενδεχομένως εξοντωμένο; Έχει άραγε νόημα ένα καράβι χωρίς πλήρωμα; Η ιστορία έχει δώσει τις απαντήσεις και έχει αποδείξει περίτρανα ότι όλα τα καράβια χωρίς ή με ελάχιστο πλήρωμα βούλιαξαν, γιατί ακόμα και μετά την τρικυμία δεν υπήρχαν αυτοί που θα τα συντηρήσουν.

Τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής που πήρε η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι εντός του ιδεολογικού της πλαισίου, προφανώς δεν είναι αριστερά, προφανώς και είναι αντιλαϊκά. Η σοσιαλιστική λύση δεν είναι εμφανής και καταδεικνύεται σε όλους μας ότι απλά δεν υπάρχει, ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα, ότι τα νούμερα κάνουν την πολιτική και όχι η πολιτική τα νούμερα. Το γεγονός αυτό δεν είναι μια ήττα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, είναι μια ήττα του σοσιαλισμού παγκοσμίως, είναι η κατάρρευση μιας ιδεολογίας που πολλοί πίστεψαν και μάχονταν για αυτή.

Και το ερώτημα είναι απλό. Ποιος είναι ο νικητής; Ο νικητής είναι το σύστημα, το σύστημα το οποίο όλες οι ιδεολογίες και πράξεις του παρελθόντος δημιούργησαν και κατέληξε να γίνει ανίκητο, να σκοτώσει τους ίδιους τους γονείς του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν καταλήξει να γίνουν απλά διαχειριστές του συστήματος, παρακολουθούν αυτή την δολοφονική επίθεση χωρίς να μπορούν να την σταματήσουν και παρασύροντας πίσω τους εκατομμύρια πολίτες πολλών χωρών και βεβαίως τους Έλληνες.

Το σύστημα λοιπόν αποφάσισε να εγκλωβίσει όλες τις κυβερνήσεις και την Ελληνική και να κερδοσκοπεί εις βάρους τους. Η Ελλάδα αποτελεί απλά την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδίου εξόντωσης. Η Ελλάδα αποτελεί απλά το πρώτο θύμα στην ζώνη του ευρώ και είναι δεδομένο ότι και άλλες χώρες έπονται. Ακριβώς σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου για την επιτυχία του, να διεθνοποιήσει το Ελληνικό ζήτημα.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποφάσισε να ελέγχει τις πολιτικές των χωρών και να μας κρατά ομήρους, να μας μετατρέψει σε μια άβουλη μάζα που θα παράγει για αυτούς, να εκμεταλλευτεί τον πλούτο όλων των χωρών και να απομιζήσει μέχρι και την τελευταία ρανίδα αίματος των πολιτών, θέτοντας το ψευτοδίλημμα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, την οποία έτσι και αλλιώς παραδίδουμε. Η εθνική κυριαρχία δεν είναι απλά μία φράση, αλλά προϋποθέτει την οικονομική ανεξαρτησία την οποία έχουμε απωλέσει δυστυχώς επί μακρόν έχοντας μετατραπεί σε υποχείρια του συστήματος. Οφείλουν οι Κυβερνήσεις των κρατών να σταθούν απέναντι σε κάθε κερδοσκόπο. Να θέσουν το νομικό εκείνο πλαίσιο που θα βάζει τέλος στην ασυδοσία, τέλος στην εκμετάλλευση των μη προνομιούχων.

Δεν είναι βέβαια όλα τα μέτρα που πήρε η Ελληνική κυβέρνηση σε λάθος κατεύθυνση, δεν είναι όλα τα μέτρα αντιλαϊκά, υπάρχουν μέτρα που αλλάζουν την Ελλάδα, που την εκσυγχρονίζουν και αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη και εξέλιξη της στο μέλλον. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα σε μόλις 6 μήνες και παρά το δυσμενές κλίμα έχει προχωρήσει σε τομές όπως η νέα Αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλά και ο τρόπος που το Κυβερνητικό σχήμα λειτουργεί και Νομοθετεί στα πλαίσια ευρείας διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Παρολ’ αυτά η αύξηση του Φ.Π.Α. 4 μονάδες από την αρχή του έτους, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως στα καύσιμα αλλά και σε άλλα είδη, ο περιορισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της φορολογίας των νομικών και φυσικών προσώπων είναι μέτρα σε λάθος κατεύθυνση τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα σε βαθιά ύφεση και σε υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω παρά μια προαπαίτηση προκειμένου να δανειστούμε από τον μηχανισμό στήριξης. Να δανειστούμε κυρίως για να αναχρηματοδοτήσουμε το ήδη υφιστάμενο χρέος. Μια αύξηση δίχως εστίαση στο τρόπο αποπληρωμής του. Μοναδικό τρόπο και δρόμο αποτελεί η αναπτυξιακή πολιτική στην χώρα και η ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο Ελληνικός λαός, ακόμα μια φορά καλείται να κάνει θυσίες και υπομονή για το Εθνικό συμφέρον. Η νέα γενιά καλείται να υποτάξει τα όνειρα της στο “δημοσιονομικό καλό” βιώνοντας ακόμα πιο έντονα την ανεργία, την ανασφάλεια και την εποχή της ελαστικής απασχόλησης. Τα άγρια “σύννεφα” του νεοφιλελευθερισμού συγκεντρώθηκαν πάνω από την χώρα μας και η απειλή του κατακλυσμού είναι πλέον εμφανής.
Μπροστά στην σημερινή κατάσταση η Ελληνική Κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί και άλλες περικοπές, η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να κάνουν και άλλες θυσίες. Ο Ελληνικός Λαός δεν μπορεί να θυσιαστεί για μια Κρίση στην οποία έχει το μικρότερο μερίδιο, δεν μπορεί να θυσιάσει τα όνειρα του, τις ανάγκες του, το μέλλον των παιδιών του. Είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε βαθείς κοινωνικούς διαχωρισμούς προκαλώντας τρομερές κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.
Ως νέοι αριστεροί , πιστοί στις αρχές, μας οφείλουμε να καλέσουμε την Κυβέρνηση του Κινήματος μας , να διασφαλίσει στην πράξη την Εθνική μας Κυριαρχία. Να διασφαλίσει ότι δεν θα πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Να διασφαλίσει την Λαϊκή Κυριαρχία απέναντι στις επιταγές του παγκοσμίου νεοφιλελευθερισμού.
Υπάρχει και άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος της ιστορικής μας παράδοσης, ο δρόμος της «ανυπακοής» σε επιταγές και νόρμες της παγκόσμιας ολιγαρχίας. Υπάρχει ο δρόμος που δεσμευτήκαμε στον Ελληνικό λαό τον Οκτώβρη του 2009. Υπάρχει ο δρόμος του «Κρατικού παρεμβατισμού» , με ένα κράτος συμμέτοχο και ρυθμιστή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα οφείλει το Κράτος να ασκεί έλεγχο στην τιμολογιακή πολιτική των ειδών πρώτης ανάγκης, με στόχο την προστασία του καταναλωτή από τις ορέξεις των καρτέλ. Οφείλει η πολιτεία να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο συχνά ανεξέλεγκτο τραπεζικό σύστημα καθορίζοντας με τις πολιτικές της τόσο τα επιτόκια όσο και τις εγγυήσεις – όρους δανεισμού των πολιτών. Διαμορφώνοντας ένα ουσιαστικό σύστημα ανεξάρτητων αρχών και μηχανισμών μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να γίνει κράτος ρυθμιστής και ατμομηχανή της Ανάπτυξης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αναλογισθεί άμεσα το αντίκτυπο των μέτρων στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές προστασίας των «μη εχόντων» και «μη προνομιούχων».

Αναγκαία αντισταθμιστικά οφέλη για τον πολίτη η ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Ποιοτικής Παιδείας και Υγείας ως ύψιστα κοινωνικά αγαθά. Σε ένα πολίτη που φορολογείται με τον σκληρότερο τρόπο ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η παροχή ποιοτικών, αναβαθμισμένων και ευέλικτων υπηρεσιών.

Το κράτος Δικαίου θα δομηθεί πάνω στην Κοινωνική Δικαιοσύνη και την ευνομία, με κοινούς νόμους για κάθε πολίτη, χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση κανενός. Είναι ευθύνη για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να οδηγηθούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη όλοι όσοι οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Να οδηγηθούν στην φυλακή πρώην Υπουργοί και Πρωθυπουργοί. ΟΛΟΙ όσοι καπηλεύτηκαν την Δημοκρατία. ΟΛΟΙ όσοι συγκάλυψαν. ΟΛΟΙ όσοι συνέβαλλαν. ΟΛΟΙ έχουν ευθύνη που πρόδωσαν τις θυσίες του λαού και το Εθνικό συμφέρον. Χαιρετίζουμε, υποστηρίζουμε, ενδυναμώνουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αλλαγής του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών και της άρσης Βουλευτικής Ασυλίας και τις ευρύτερης εξυγίανσης του Πολιτικού συστήματος.

Να προχωρήσουμε επιτέλους στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ του χθες, γράφοντας την νέα μεταπολίτευση πάνω σε λευκό χαρτί. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έχουν την χρυσή ευκαιρία να κάνουν την υπέρβαση δημιουργώντας το αύριο , αρκεί να τολμήσουν αψηφώντας τις σειρήνες των μονοδρόμων.

Υπάρχει άλλος Δρόμος …ας τον ακολουθήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: