Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η... αντεπίθεση των «εφέδρων»

Με τα νεύρα των δημοσίων υπαλλήλων παίζει η κυβέρνηση σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, καθώς ούτε και η ίδια δεν έχει καταλάβει τις συνέπειες που θα προκαλέσει το μέτρο της αποψίλωσης του Δημοσίου από όλα τα έμπειρα στελέχη του.
Από την πλευρά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «έφεδροι» απαντούν στις προθέσεις της κυβέρνησης με αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς έτσι σώζουν τη σύνταξή τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι φέτος να υπολογίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν, θα φτάσουν τις 50.000, νούμερο - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Ωστόσο το δεδομένο αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου καθώς οι 55άρηδες που θα αποχωρήσουν σήμερα κατέχουν θέσεις - κλειδιά στην κρατική μηχανή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, τα οποία απασχολούν 11.000 υπαλλήλους και φέτος θα φύγουν με σύνταξη περίπου 3.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 30%.

Τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται καθώς οι εφορίες και γενικά ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους έχει σχεδόν παραλύσει. Να σημειωθεί ότι λόγω του ενιαίου μισθολογίου οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται περισσότερο καθώς χάνουν το 50% του μισθού τους σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
Τα… κενά της εφεδρείας

Η κυβέρνηση, ανήμπορη πλέον να αντιμετωπίσει τις θύελλες που έχει…σπείρει, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά από όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να προχωρήσουν σε εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που η ίδια με τις δεσμεύσεις της στην τρόικα δημιούργησε. Και αυτό γιατί προσλήψεις δεν γίνονται, οι μετατάξεις - αποσπάσεις χρειάζονται μήνες ενώ για τις μεταθέσεις απαιτούνται μέχρι και υπογραφές των αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή η εφεδρεία έχει αρχίσει να παίρνει και τον χαρακτήρα της πολιτικής προίκας για κάποιους υπουργούς, οι οποίοι δεν θέλουν να θιγούν οι υπάλληλοι των φορέων που προΐστανται. Πρόσφατα παραδείγματα οι υπουργοί Υγείας Α. Λοβέρδος, που είπε ότι πολεμά να εξαιρεθούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ από την εφεδρεία, όπως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, και Μεταφορών Μάκης Βορίδης, που ζήτησε να εξαιρεθούν από το μέτρο οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς στην περίπτωση τη δική του το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι τεράστιο αφού στον ΟΑΣΑ απασχολούνται 2.200 οδηγοί και βάσει του νόμου της εφεδρείας θα πρέπει να αποχωρήσουν 550. Σε ελεύθερη απόδοση: ένα δρομολόγιο λεωφορείου κάθε μισή ώρα.
Ερμηνευτική εγκύκλιος
Και το παιχνίδι βέβαια συνεχίζεται μεταξύ υπουργών αφού μέχρι προχθές κανείς από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη έκδοσης ερμηνευτικής εγκυκλίου για την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο κλήρος έπεσε στον νεότερο, και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εξέδωσε την ερμηνευτική εγκύκλιο μία μέρα πριν λήξει η ανεπίσημη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σχετικά με την προϋπηρεσία τους. Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η σύμβαση λύεται αυτοδικαίως όταν συντρέχουν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης (35 έτη) όταν το δικαίωμα αυτό αποκτάται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013.
Στην περίπτωση που για τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται – από τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου – και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου.
Στην εγκύκλιο που εξεδόθη με τη διαδικασία του επείγοντος, ξεκαθαρίζεται ότι η συνύπαρξη των δύο προϋποθέσεων (δύο έτη απόσταση από τα 35 έτη ασφάλισης και από το όριο ηλικίας, στις περιπτώσεις που απαιτείται ανάλογο όριο), θα πρέπει να ισχύει για να τεθεί ο υπάλληλος σε εργασιακή εφεδρεία. Ταυτοχρόνως υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως).
Και όλα αυτά όταν πρέπει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου να έχει φύγει η πρώτη φουρνιά των δημοσίων υπαλλήλων με εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα αποτελείται από μονίμους, καθώς οι αορίστου χρόνου θα φύγουν τέλος του χρόνου. Τα κριτήρια για την ένταξη των πρώτων 30.000 υπαλλήλων σε εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα είναι:
◆ Οι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των επιχειρήσεών τους, των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή σε ΟΤΑ καθώς και των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, ως το τέλος του 2013 να αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
◆ Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους με τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωσή τους γίνει μέχρι τις 31.12.2013 και δικαιούνται πλήρη σύνταξη.
◆ Η χρονική διάρκεια της εφεδρείας είναι 24 μήνες και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
◆ Συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και έχουν ζητήσει  να παραμείνουν στις θέσεις τους για επιπλέον 3 χρόνια. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρείται μια σειρά από υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα και έξω από την κυβέρνηση που υποστηρίζουν διάφορες περίεργες απόψεις, που δείχνουν ότι έχουν μεγάλη… όρεξη για το μέλλον. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι με την εφεδρεία φεύγουν οι παλιοί από το Δημόσιο και είναι ευκαιρία η κρατική μηχανή να αλλάξει νοοτροπία. Επιπλέον, κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν ότι, τώρα που αποψιλώνεται η κρατική μηχανή και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, ήρθε ο καιρός τις δουλειές του κράτους που έχουν να κάνουν με εισπράξεις, ελέγχους, παροχές υπηρεσιών, και βέβαια τα απορρίμματα, να τις πάρουν οι ιδιώτες. Αυτό δηλαδή που έκανε στην κρατική μηχανή της υπερδύναμης ο πιο έξυπνος και… επιτυχημένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τζούνιορ.
topontiki. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: