Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι και θέαµα

Τελικά δεν είναι ανάλγητη η κυβέρνηση. Αναγνωρίζει ότι αδυνατούν να πληρώσουν το φουσκωµένο ρεύµα όσοι κυκλοφορούν µε αναπηρικό αµαξίδιο, έχουν 12 παιδιά και πολέµησαν στην Κορέα. Γίνεται µια προσπάθεια να αµβλυνθούν οι εντυπώσεις, ειδικά µετά την παρέµβαση κοτζάµ επιτρόπου Ενέργειας, του κ. Γκίντερ Ετιγκερ, της Συνηγόρου του Πολίτη κυρίας Καλλιόπης Σπανού και του αρχισυνδικαλιστή Ν.Φωτόπουλου. Ολοι επικεντρώνονται στην πιθανότητα να καταδικαστούν στο σκοτάδι και το κρύο οι ασθενέστεροι. Στην πραγµατικότητα είναι επαχθής η αρχική ιδέα του επιτελείου Βενιζέλου: να φορολογηθεί εις τριπλούν η ακίνητη περιουσία, σε τακτική βάση. Γιατί ένα µέτρο µε βάθος τριετίας ή πενταετίας δεν µπορεί να χαρακτηριστεί «έκτακτο».
Το χαράτσι στα ακίνητα είναι εξίσου επαχθές για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα ήταν ακόµη και αν είχε επινοηθεί τρόπος να εισπράττεται στα ταµεία των σουπερµάρκετ ή αν γίνονταν κρατήσεις στα εισοδήµατα. Το υπουργείο Οικονοµικών αποφάσισε να φορολογήσει κάτι που δεν αποφέρει κέρδη (αν αποφέρει, µε τη µορφή ενοικίων, το κράτος παίρνει ως γνωστόν τα µισά).
Για να κατευναστεί ο θυµός το υπουργείο αποφάσισε να ανεβάσει µια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση µε τίτλο «Πράσινο τσάι στους οφειλέτες».
Ανακοινώνονται ονόµατα επιχειρηµατιών οι οποίοι προσκαλούνται για τέιον µετά χειροπέδων. Λίγες ωρίτσες στο κρατητήριο, περιοριστικοί όροι, λίγες χιλιάδες πρόστιµο και όσοι χρωστούν εκατοµµύρια ευρώ επιστρέφουν στις επικερδείς δραστηριότητες.
Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που δεν καταπίνεται είναι ο συνδυασµός αδικίας µε την κοροϊδία. Ο πένητας δίνει το υστέρηµά του υπό την απειλή ότι θα του στερήσουν το ρεύµα ακριβώς επειδή το κράτος έχει φτιάξει µια νοµοθεσία που ευνοεί τους µεγάλους κλέφτες. Να υπενθυµίσουµε ότι το σόου µε τους επιχειρηµατίες που τάχα µου οδηγούνται στο κελί έχει ήρωες όσους διαπιστωµένα χρωστούν αλλά παριστάνουν τους εστέτ παλαβούς. Υπάρχουν και οι άλλοι ανέγγιχτοι, αυτοί που δεν χρωστούν επειδή δεν δηλώνουν την αλήθεια. Και ας µην πει κανείς ότι πρόκειται για εθνική νοοτροπία. Είναι µετρηµένοι αυτοί που κάνουν βουτιά στην πισίνα του Σκρουτζ Μακ Ντακ, τους ξέρουµε και εµείς και το υπουργείο. Σε αυτούς να πάνε να ζητήσουν το ειδικό τέλος, όχι στους διαµερισµατούχους.
Λώρη Κέζα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: