Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 6,5% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ 10ΕΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ!

Στενεύουν τα περιθώρια για την ισπανική οικονομία, μετά και τα αδιέξοδα που προκύπτουν στην ανακεφαλαιοποίηση της -κρατικής πλέον- Bankia. Το κόστος δανεισμού πλησιάζει επικίνδυνα το απαγορευτικό 7%, ενώ οι εκκλήσεις των ισπανών αξιωματούχων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για στήριξη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, πέφτουν στο κενό.
Ο οίκος Egan-Jones -που είναι ο μικρότερος από τους τρεις αμερικανικούς οίκους- υποβάθμισε χθες σε Β από ΒΒ- την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας, επικαλούμενος την άσχημη εικόνα του τραπεζικού κλάδου και την επιδείνωση της θέσης των ισπανικών περιφερειών. Αυτό είναι το τρίτο χτύπημα που δέχεται η ισπανική οικονομία από τον συγκεκριμένο οίκο το τελευταίο μήνα!
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η Ισπανική κυβέρνηση θα καταφύγει στις διεθνείς αγορές για να αντλήσει κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού τραπεζικού της συστήματος, κίνηση που όμως θα την πληρώσει πανάκριβα!
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα εκδώσει σύντομα νέα ομόλογα για την χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών και χρεωμένων αυτόνομων περιφερειών της.

Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η «ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ανησυχούν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να αναζητήσει διεθνή στήριξη και να υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης και μνημονίου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Κυβερνητική πηγή αποκάλυψε χθες στο Reuters ότι η Μαδρίτη πιθανόν να ανακεφαλαιοποιήσει την Bankia, η οποία ζήτησε κρατική βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέων ομολόγων και ίσως μέσω της χρησιμοποίησης ρευστού από το ταμείο αναδιάρθρωσης τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. «Υπάρχει σαφής επιλογή προς τις αγορές. Η άλλη επιλογή, δηλαδή η διοχέτευση κρατικού χρήματος ή κρατικών ομολόγων απευθείας στην Bankia, είναι απομακρυσμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή.

Η λύση των αγορών όμως θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος για την Ισπανία, καθώς η απόδοση των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε προς στιγμή χθες το 6,5%, πυροδοτώντας ισπανικό τρόμο στις αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλά δύο ετών, δοκιμάζοντας ενδοσυνεδριακά το 1,2508 έναντι του δολαρίου. Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε επίσης στο Reuters ότι η Μαδρίτη θα υιοθετήσει την Παρασκευή νέο μηχανισμό για τη στήριξη του χρέους των ισπανικών αυτόνομων περιοχών.

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σπεύσει να δώσει ανάσα στη χώρα του με την επαναλειτουργία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, κάτι ωστόσο που ο διαμορφωτής νομισματικής πολιτικής της, Εβαλντ Νοβότνι, απέκλεισε, λέγοντας ότι έγκειται στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην ΕΚΤ η διάσωση προβληματικών τραπεζών, άποψη που συνυπέγραψε και ο συνάδελφός του, Αντρες Λίπστοκ, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ ωθήθηκε σε λειτουργίες που είναι ξένες προς αυτήν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) θα μπορούσε να αποτελέσει πιο συμβατή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Παρά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών της, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της -των οποίων η έκθεση σε τοξικό ενεργητικό δεν έχει ακόμη πλήρως γνωστοποιηθεί- χωρίς διεθνή βοήθεια, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η λογιστική έκθεση για ολόκληρο τον κλάδο τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σαένζ ντε Σανταμαρία, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για να βγάλει την Ισπανία από το χείλος της κρίσης χρέους που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, λέγοντας ότι διακυβεύεται ολόκληρο το μέλλον του ευρώ, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές σε μία ισχυρή επίδειξη δύναμης προκειμένου να απομακρυνθεί κάθε αμφιβολία για το ευρώ.

ΑΝΩ ΤΟΥ 6% ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Το «φράγμα» του 6% έσπασαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σήμερα (30/5), για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, υπό το βάρος των ανησυχιών για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,03%.

ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΑΜΗΛΟ ΔΙΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει τις αγορές σε μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα η βουτιά φτάνει το 3,2%, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος των τραπεζών, με τις χρηματιστηριακές τιμές να καταποντίζονται ενδοσυνεδριακά έως και 5,11%. Στο χρηματιστήριο της Ισπανίας, ο δείκτης Ibex υποχωρεί κατά 1,5% ενώ στην Ιταλία πέφτει κατά 1,2%. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,4%, ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει πτώση 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,4% στις 5.317,5 μονάδες. Σε νέο χαμηλό 23 μηνών διολισθαίνει το ευρώ. Πιέσεις στο κοινοτικό νόμισμα ασκεί και το μήνυμα που έστειλε η Κίνα, ότι δεν σχεδιάζει νέο μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της. Στις 12:55 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ υποχωρούσε στα 1,2449 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010.
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: