Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Γιούνκερ: Η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα a priori

Β.Π. Περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό;;
H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί κι εκεί» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως η «ιδιαιτερότητα των πτυχών του προγράμματος που αποφασίσαμε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε Μνημόνιο, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση».
Ως εκ τούτου, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup «a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα». Αν η Ελλάδα «μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα» σημείωσε.

Όσον αφορά την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου, ο Γιούνκερ ανέφερε πως «θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις», αποφεύγοντας να «προδικάσει το αποτέλεσμα» όπως τόνισε. «Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν η λιτότητα για την Ελλάδα θα έχει τέλος κάποια στιγμή, ο Γιούνκερ ανέφερε πως η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχιστεί «επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της».

«Αυτό σημαίνει, και δεν αγνοώ ότι οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ζήσουν, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση» προσέθεσε, τονίζοντας: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: