Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εξαγορά «σκάνδαλο» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ

Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς λειτουργούν από σήμερα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας μετά την απόφαση απορρόφησής της που ενέκρινε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι τιμήματος 95 εκατ. Ευρώ. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις παίρνουν διαστάσεις, με τους εργαζόμενους να προχωρούν από αύριο σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το tvxs.gr μίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την πώληση αυτή. Στο μεταξύ, την υποστήριξή του εξέφρασε στους εργαζόμενους της Τράπεζας οΑλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση μαζί τους. Ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ΑΤΕ είχε θέσει με δήλωσή του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους έως και 8 δισ. ευρώ, ποσό που αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της καλής Αγροτικής, στην κάλυψη της διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην ζημιά από την «bad bank».
Οι εργαζόμενοι, εν τω μεταξύ, προχωρούν από αύριο σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.
«Πρόκειται για σκάνδαλο», δήλωσε στο tvxs.gr ο Μπάμπης Πασσάς, μέλος του Συμβουλίου των εργαζομένων. «Συνεργός σε αυτό είναι ο Θεόδωρος Πανταλάκης(πρόεδρος της ΑΤΕ), ο οποίος μεθόδευσε εδώ και δυο χρόνια την δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης μέσα στην τράπεζα και βοήθησε ώστε να πάει με τις λιγότερες απώλειες στην Πειραιώς».

Ότι δάνειο έχει καθυστερήσει και δεν είναι υγιές έχει σταλεί προς διευθέτηση στο κράτος. Η Πειραιώς έχει πάρει από την Αγροτική Τράπεζα τις καταθέσεις, τα ακίνητα, τα ενήμερα δάνεια, τους ασφαλείς τίτλους, το νέο Μηχανογραφικό Κέντρο(δημιουργήθηκε από την ΑΤΕ, στο Μαρούσι, και ολοκληρώθηκε πριν από δυο χρόνια), και την Αγροτική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων«πρόκειται για δισεκατομμύρια, εκ των οποίων δεν θα δώσει ούτε μισό ευρώ γιατί παίρνει τα χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

«Αγωνιζόμαστε για την ανάκληση της απόφασης αυτής. Αυτό θα επιδιωχθεί και μέσω των επαφών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο, βέβαια, να πετύχουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Πασσάς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΑΤΕ (ΣΕΑΤΕ) κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «ανόσιο πολιτικό σκάνδαλο και οικονομικό έγκλημα», για «σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις» και για «ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γης».

Δυο εργαζόμενες της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίες δεν επιθυμούν να πουν το όνομά τους «καθώς ήδη τις έχουν στιγματίσει», δήλωσαν στο tvxs.gr, ότι «η τράπεζα χαρίστηκε στην Πειραιώς εν μια νυκτί. Όλα φαίνεται πως κανονίζονται στα φύλλα 2208 και 2209 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Είναι όλα προσωρινά. Προσπαθούν να πείσουν το προσωπικό ότι δεν θα απολυθεί. Ξέρουμε καλά πως λειτουργεί η Πειραιώς».

«Δεν απεργούμε μόνο για την δουλειά μας. Είναι για την πατρίδα μας. Η Αγροτική Τράπεζα έχει συμβολική σημασία. Έχει ιστορία εκατό χρόνων. Είναι για την ανάπτυξή μας. Άνθρωποι της Τράπεζας δούλεψαν με μαθηματική ακρίβεια για να υφανθεί αυτό το σχέδιο και να μας δώσουν σε μία νύχτα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ υγιούς και μη υγιούς κομματιού. Πήρε ότι τι συμφέρει και άφησε τα υπόλοιπα, όπως τα δάνεια των κομμάτων και των ημετέρων πιστεύω, στο Δημόσιο να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Οι νομικοί είπαν ότι αυτό το σχέδιο είναι δέκα χρόνια μπροστάαπό την ελληνική τεχνογνωσία!».

«Αυθαιρεσία του Προβόπουλου μαζί με την συναίνεση της συγκυβέρνησης για να κανονίζεται η λειτουργία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε μια από τις εργαζόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: