Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Δεν αναγνωρίζουμε τη "δωρεά" και εγγυόμαστε την ανατροπή της εκποίησης

Ο Αλ. Τσίπρας στους εργαζόμενους: Θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ
Στη μάχη για την ακύρωση της χαριστικής μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς ρίχνεται με όλες τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ευθέως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει μια συμφωνία που θίγει το δημόσιο συμφέρον κι έτσι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να την ανατρέψει. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συναντήθηκε χθες με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΤΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους για την υπεράσπιση μιας Τράπεζας - πυλώνα για την αγροτική οικονομία. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό “να μην κρύβεται” και να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις, ενώ απευθύνθηκε και στους κυβερνητικούς συν-εταίρους, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ζητώντας... εξηγήσεις: “Να δώσουν εξηγήσεις, γιατί δεν μπορεί να λένε άλλα πριν τις εκλογές, άλλα να διακηρύσσουν ως προγραμματικούς στόχους και άλλα να υλοποιούν”. Εξάλλου, υποστηρίζοντας ότι το... κανονικό θα ήταν η ΑΤΕ να απορροφά την Πειραιώς κι όχι το ανάποδο που συμβαίνει τώρα, κατήγγειλε ότι, στην ουσία, η εκποίηση της Αγροτικής αποδεικνύει πως "μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία". Η “fast track” εκποίηση της ΑΤΕ, μιας βιώσιμης και κερδοφόρας δημόσιας Τράπεζας, που δίνεται έναντι πινακίου φακής στην Πειραιώς, αποτελεί casus belli για την Αριστερά, η οποία, εν μέσω θέρους, βάζει τις μηχανές της στο φουλ για να προασπιστεί τη δημόσια περιουσία. Έτσι, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε, με επιστολή που ενεχείρισε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, τη σύγκληση προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα, ενώ χθες, μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, υπέβαλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, επιμένοντας στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης Blackrock.
Χθες, επίσης, σύσσωμοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για κάθε πτυχή που αφορά το μέγα σκάνδαλο της μεταβίβασης.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οργανώνει κατεπειγόντως ανοιχτή διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς για την ΑΤΕ, την ώρα που οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των Τ.Ε. του σχήματος, συνεχίζονται.

Θυσία της ΑΤΕ για τη διάσωση του χρεωκοπημένου τραπεζικού συστήματος
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτήν τη 'δωρεά' και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεωκοπημένο τραπεζικό σύστημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ' αυτό το σκάνδαλο”. Με τα παραπάνω λόγια ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφέστατες τις προθέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης απέναντι στο "μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο", σε ένα σκάνδαλο "που γίνεται εν κρυπτώ, με αποφάσεις που λαμβάνονται στη σκιά", όπως επίσης ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις. Υπενθύμισε τις υποσχέσεις του Αντ. Σαμαρά, όταν, δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, δεσμευόταν ότι θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ: "Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων".

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των εργαζόμενων της ΑΤΕ, Κ. Αμούτζιας, είπε ότι η αντίθεσή τους δεν εδράζεται μόνο στο πλήγμα που θα δεχθούν οι ίδιοι, αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχει το ξεπούλημα συνολικά στην οικονομία και, κυρίως, τους αγρότες. Εξάλλου διαπίστωσε την, σε μεγάλο βαθμό, κοινότητα των θέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα ότι στον αγώνα για το μέλλον της τράπεζας "η συνάντηση και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα".

Εξάλλου, για την πτωχευμένη τραπεζοκρατία που βρίσκεται στο... τιμόνι της χώρας είχε μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας και στην επιστολή του προς τον Ευ. Μεϊμαράκη για την προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς. Ανάμεσα σε άλλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τόνιζε ότι η πώληση της Αγροτικής έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους: "Αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέρη της τριμερούς κυβέρνησης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι μας κυβερνά μια 'πτωχευμένη τραπεζοκρατία' που διαμοιράζει ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού τα ιμάτια της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου πλούτου".
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: