"Σεισμό"... πολλών ρίχτερ προκαλεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η αποκάλυψη για τη "μαύρη τρύπα" περίπου 115 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε στα ταμεία του κόμματος την περίοδο 2004-2010 και η οποία αποδίδεται σε τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν χωρίς παραστατικά από τον Γ. Παπανδρέου, τον Ν. Αθανασάκη, τον Ρ. Σπυρόπουλο και συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού. Η απόφαση της ηγεσίας της Ιπποκράτους να δημοσιοποιήσει μέσω διαρροής στον Τύπο στοιχεία από το πόρισμα των ελεγτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του κόμματος συνιστά ουσιαστικά ευθεία σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου με τον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.
Οι εξελίξεις προμηνύουν "εμφύλιο πόλεμο" μεταξύ "βενιζελικών" και "παπανδρεϊκών", καθώς η σύγκρουση αναμένεται να φτάσει στα άκρα, με αιχμή το θέμα των οικονομικών του κόμματος, που επέφεραν δυσμενέστατες εξελίξεις στους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Ιπποκράτους φέρεται αποφασισμένη να οδηγήσει την έρευνα που διεξάγεται μέχρι τέλους, επικαλούμενη τον γνώμονα της "διαφάνειας", όπως άλλωστε αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών".

Απέναντι στις προφανείς αιτιάσεις της Ιπποκράτους περί αδιαφάνειας εκ μέρους της προηγούμενης ηγεσίας της παράταξης, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού "απαντούσε" επισημαίνοντας τον "αγώνα" που έχει κάνει ο Γ. Παπανδρέου για τη διαφάνεια, ενώ συνομιλητές του διέψευδαν τα δημοσιευθέντα στοιχεία με νύξεις περί "στοχοποίησής" του. Επιπλέον, η πλευρά Παπανδρέου "οχυρώνεται" πίσω από το επιχείρημα ότι δεν έχει προκύψει πρόβλημα κατά τον έλεγχο των κομμάτων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Την εν λόγω "γραμμή" μετέφερε εις εκ των προσώπων που αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο Ρ. Σπυρόπουλος.
Η κίνηση του "πυρήνα" της Ιπποκράτους να δώσει εμμέσως στη δημοσιότητα στοιχεία από το πόρισμα του ελέγχου των οικονομικών που δεν έχει υποβληθεί ακόμα επισήμως, όπως διατείνεται το ΠΑΣΟΚ, γίνεται αντιληπτή, από ορισμένους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ως "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" μεταξύ των δύο. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ -για την οποία ο Ευ. Βενιζέλος έδινε προμηνύματα ήδη από την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος χωρίς ωστόσο να προχωρά παραπέρα- θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά ως προσπάθεια "αυτοκάθαρσης" της παράταξης από το "αμαρτωλό" παρελθόν της.
Η απόλυτη ρήξη των δεσμών του "σημερινού ΠΑΣΟΚ" με τον Γ. Παπανδρέου, είναι κάτι που έχουν εισηγηθεί στον Ευ. Βενιζέλο στενοί συνεργάτες του εδώ και καιρό. Ωστόσο ενδεχομένως η κίνησή του να βγει το θέμα τώρα στη δημοσιότητα να οφείλεται στην εκτίμηση που -κατά πληροφορίες- έχουν μεταφέρει οι ελεγκτές στην ηγεσία της Ιπποκράτους ότι, αν το πόρισμα που παραδοθεί γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα εισαγγελέας. 

ΠΑΣΟΚ: Τα όργανα θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το δημοσίευμα της "Εφ. Συν.", το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο επιβεβαιώνει (αφού δεν τα διαψεύδει) τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό, αλλά επιπλέον αφήνει να διαφανεί η πρόθεση του Ευ. Βενιζέλου να προχωρήσει τη σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου μέχρι τέλους.
"Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ ανατέθηκε από κοινού στις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα" αναφέρεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι "πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί". Ωστόσο, αναφέρεται πως "μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας".
Έως τότε ο Ευ. Βενιζέλος τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενόψει και της διαδικασίας ανάδειξης των νέων δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων. "Αναρωτιόμαστε αν και τα άλλα κόμματα θεωρούν ότι έχουν και αυτά την ανάγκη και την υποχρέωση να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. 

Ρ. Σπυρόπουλος: Τα οικονομικά έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή

Ο Ρ. Σπυρόπουλος, ο μόνος που προέβη σε δήλωση από τα πρόσωπα στα οποία καταλογίζεται η δημιουργία της "μαύρης τρύπας", υποστήριξε ότι "τα οικονομικά όλων των κομμάτων ελέγχονται κάθε χρόνο από την αρμόδια ειδική Επιτροπή της Βουλής" και ότι "στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν ελεγχθεί και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα". Κατά τον Ρ. Σπυρόπουλο, που την επίμαχη περίοδο διατέλεσε διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, "οτιδήποτε άλλο διακινείται δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα". 

Τα "καυτά" στοιχεία του πορίσματος

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το παραπάνω δημοσίευμα αναφορικά με το πόρισμα των εταιρειών Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece, 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου, δαπάνες 800.000 ευρώ αποδίδονται στον Ν. Αθανασάκη, διευθυντή κατά την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Επιπλέον, δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου» που έχει διατελέσει συνεργάτιδα του Γ. Παπανδρέου και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει θητεύσει και στο γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του κόμματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου με αρμοδιότητα τις μετακινήσεις και τις αποστολές του προέδρου και των κομματικών στελεχών. Κατά το δημοσίευμα, την τριετία 2007-2010 οι δαπάνες για τα ταξίδια ανέρχονται στα 53,5 εκατ., ενώ τα παραπάνω ποσά φέρουν και την υπογραφή του Ρ. Σπυρόπουλου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες όλες οι δαπάνες υπογράφονταν σε μη νόμιμα παραστατικά, ενώ και το αποθεματικό που υπήρχε το 2007 στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, έχει... κάνει φτερά.

Λιονάκης Νίκος ΑΥΓΗ