Το έδαφος φαίνεται ότι προετοιμάζουν κάποιες τράπεζες, καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει θέμα άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών από την επόμενη χρονιά για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως επισημαίνει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των εκπροσώπων των τραπεζών ότι δεν ενδιαφέρονται να μετατραπούν σε μάντρες ακινήτων, αρχίζουν και αυξάνονται οι περιπτώσεις που ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση ακόμα και εναντίον της κύριας κατοικίας οφειλετών.
Σε πρώτη φάση, αναφέρεται, συγκεκριμένες τράπεζες βγάζουν στον πλειστηριασμό ακίνητα που δεν προστατεύονται από την αναστολή μέχρι τις 31/12/2013. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασταλεί έως το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί α) όλων των ακινήτων, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα, και β) της κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο α' κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Η αντικοινωνική όμως συμπεριφορά των τραπεζών δεν σταματά εδώ, σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ και προσθέτει ότι η Τράπεζα Πειραιώς επισπεύδει πλειστηριασμό κύριας κατοικίας μέλους της σήμερα, στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα. Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε στείλει επιστολή τόσο στην τράπεζα όσο και στον συμβολαιογράφο από τις 4 Ιουλίου, είχε λάβει μάλιστα την έγγραφη διαβεβαίωση του συμβολαιογράφου ότι δεν θα διενεργήσει τον πλειστηριασμό, αφού αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα ότι πρόκειται για την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Μόλις όμως προχθές, παντελώς καταχρηστικά, η τράπεζα απέστειλε εξώδικο στην ΕΚΠΟΙΖΩ και τον συμβολαιογράφο, ενημερώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά στον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης - μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ να έχει χάσει την προθεσμία ανακοπής και αναστολής (5 εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την τράπεζα να μην προχωρήσει στον πλειστηριασμό, δεδομένου ότι το ακίνητο προστατεύεται έως 31/12/2013, προσκαλεί τα μέλη της να δώσουν το "παρών" στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα σήμερα, ώστε να σταλεί ένα δυναμικό μήνυμα κινητοποίησης και αγώνα ενάντια στη σκληρότητα και τις αυθαιρεσίες των τραπεζών και ζητά από την κυβέρνηση να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον για ακόμα τρία έτη.

Δανειολήπτες

Παράλληλα, η ΕΚΠΟΙΖΩ ενημερώνει ότι από τις 15 Ιουλίου και με την έκδοση της υπουργικής απόφασης είναι σε ισχύ ο νέος Νόμος Ρύθμισης Οφειλών ή αλλιώς το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες (ν. 4161/2013).
Η διάρκεια του προγράμματος είναι έξι μήνες, δηλαδή ισχύει για αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2014 και ο δανειολήπτης μπορεί να το αξιοποιήσει μόνο μια φορά.
Εάν υπαχθεί ο καταναλωτής στο πρόγραμμα αυτό, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα.
Τόσο η ΕΚΠΟΙΖΩ όσο και η έτερη καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ δηλώνουν στο πλευρό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών συνδράμοντας στην ενημέρωση και την εξέταση των δυνατοτήτων υπαγωγής τους στις νέες, περιορισμένες ωστόσο, ρυθμίσεις.
avgi.gr