Τον "ένα και μοναδικό", όπως είπε, στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "να σταματήσουμε την καταστροφή, να ρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση της καταστροφής", υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - και αυτό, σημειωτέον, ήταν το σημείο που επιδοκιμάστηκε περισσότερο. Συμπερασματικά, "δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από το σχέδιο της δημοκρατικής διεξόδου", είπε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.
Και είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να δοθεί τέλος στην κυβέρνηση αυτή: "Είμαστε μπροστά σε μια ανάπηρη δημοκρατία", σημείωσε χαρακτηριστικά, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 39 χρόνων από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι' αυτό και η επίκληση του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. "Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή του οποίου εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες. Στον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Ας δώσουμε λοιπόν μιαν υπόσχεση, να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που περνούμε κάτω από τον μνημονιακό, τροϊκανό ζυγό", κάλεσε τους πολίτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, εξαγγέλλοντας δέσμη προτάσεων - δεσμεύσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αμυντική βιομηχανία, που είναι, συνοπτικά, οι εξής:

* Δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι κρατικές εταιρείες του τομέα.
* Άμεση εκπόνηση ενιαίας αμυντικής εθνικής στρατηγικής για τον παραγωγικό προσανατολισμό της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς.
* Ριζική αναθεώρηση του νόμου για τις προμήθειες αμυντικού υλικού.
* Αξιοποίηση των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών προς όφελος της παραγωγικής τους ανασυγκρότησης.
* Άμεση χρηματοδότηση των ΕΑΣ προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να γίνει παραγωγική, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
* Εκπόνηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης όλων των εταιρειών που βρίσκονται στο πλαίσιο της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής.
* Διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για σύναψη διακρατικών συμφωνιών για προϊόντα και υπηρεσίες στον αμυντικό τομέα που θα ενισχύσουν τις προοπτικές βιωσιμότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
aygi.gr