Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνταγματικά κατοχυρωμένη απλή αναλογική

Ιδού η Ρόδος
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για σκέψεις των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει και ενδεχομένως και να ψηφίσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του συστήματος της απλής αναλογικής. «Ιδού η Ρόδος...» λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί – επιβεβαιωμένα και αποδεδειγμένα πια – μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς προσωρινά να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα που 99,9% θα είναι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα επιπλέον εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους, εμάς δεν μας αφορά», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε:
«Αυτή η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει… Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης. Αν είναι αυτό το θέμα τους, εμάς δεν μας αφορά. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ANT1 τόνισε πως «η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών».

«Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": Πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση», συμπλήρωσε.

«Εάν αυτοί θυμήθηκαν τώρα το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμόταν πάντα και εξακολουθεί να το θυμάται και θα κάνει το καθήκον του με βάση τις αρχές του. Το γεγονός όμως ότι το θυμήθηκαν τώρα δείχνει ότι είναι ψηφοθήρες, πολιτικάντηδες και γι' αυτό τους τιμώρησε ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Βήματος το άρθρο 54 του Συντάγματος προβλέπει ότι «το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: