Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μια ώρα μόνο…

“ Τούτες τις ημέρες όντως γράφεται Ιστορία και ο ελληνικός λαός, μπορεί για άλλη μια φορά να πράξει σε παρόντα χρόνο το καθήκον του, να σώσει τη ζωή του και αυτή των παιδιών του και να έχει να καμώνεται στα βαθιά γεράματά του ότι ήταν ένας από εκείνους που έβαλαν το χέρι τους σε μια από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας και όχι στις μελανές. Αν όχι τώρα, τότε πότε; Τώρα είναι η ώρα. Μια μόνο ώρα την Κυριακή αρκεί για να γίνει το πρώτο βήμα… ”
Του Κώστα Καπνίση
«Σας ζητώ να δώσετε την Κυριακή μια ώρα από τη ζωή σας. Μια ώρα μόνο. Να πάτε στις κάλπες, για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Γνωρίζω, καλύτερα από τον καθένα, την απογοήτευσή σας από την πολιτική, αλλά αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για το αύριο. Για να μη βιώσουμε ξανά το εκβιαστικό δίλημμα, ανεργία ή μετανάστευση. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να ονειρευτούμε τη ζωή και το μέλλον μας, εδώ, στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια, λίγες μόνο ώρες πια πριν από τη διεξαγωγή τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των ευρωεκλογών.

Μια ώρα μόνο. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα, το κύριο αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, στις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βλέπουν ότι το καταστροφικό έργο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Σε μια κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειονότητα, βιώνει συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής και διάλυσης, η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά του Ευάγγελου, ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού όχι εξαγγέλλοντας τα περί «διαπραγμάτευσης» που έλεγαν το 2012 και τελικά, όπως αποδείχτηκε, δεν έκαναν ποτέ, αλλά μιλώντας απροκάλυπτα για «πολιτική σταθερότητα».

Μόλις χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι στις 30 Μαΐου, λίγες δηλαδή ημέρες μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και να ανακοινώσει τα δύο εκ των τριών κειμένων των Μνημονίων, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιλαμβάνουν τις νέες δεσμεύσεις της χώρας μέχρι το 2016. Παράλληλα, ο Τζέρι Ράις, επεσήμανε ότι τον Ιούλιο θα επισκεφτεί τη χώρα κλιμάκιο της τρόικα, για να ελέγξει την «πρόοδο» της Ελλάδας, να εξετάσει τις 155 δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους δανειστές, αλλά και τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ της δόσης Ιουνίου – Ιουλίου, ενώ η «μεγάλη αξιολόγηση» θα γίνει από την τρόικα τον Σεπτέμβριο. Με λίγα λόγια, τα Μνημόνια και η εξάρτηση από τους δανειστές όχι μόνο δεν τελειώνουν, αλλά βαθαίνουν, απειλώντας τη χώρα με αφανισμό.

Είναι προφανές ότι πλέον δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το αυτονόητο. Η «πολιτική» αυτή της τρόικα και της νεοφιλελεύθερης παρέας της δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Στις δημοκρατίες οι πολίτες έχουν τη δύναμη, μέσω της ψήφου τους, να ξηλώνουν αυτές τις «πολιτικές» και να στέλνουν στο σπίτι τους και στη λήθη της Ιστορίας τους εκφραστές της. «Πολιτική σταθερότητα» δεν μπορεί να είναι η κοινωνική καταστροφή και το «σώσιμο» όσων έχουν απομείνει από έναν οικονομικό πόλεμο, ο οποίος είναι ένα ακόμα παιχνίδι των ισχυρών σε βάρος των λαών. Αυτό το μόρφωμα που έχει δημιουργήσει η Άνγκελα Μέρκελ στα διευθυντήρια του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές τη δημιουργία Κοινοβουλίου Ευρωζώνης, δεν είναι Ευρώπη. Δεν είναι αυτό που οραματίστηκαν για τους λαούς οι μεγάλοι ηγέτες της.

Κοντολογίς, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι μια «φωτιά» που έβαλε η Γερμανία στις χώρες του Νότου, με την ανοχή των κυβερνήσεών τους, προκειμένου να στείλει μήνυμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για το τι πρόκειται να πάθουν αν δεν συμμορφωθούν και τολμήσουν να αντισταθούν στα σχέδια της Καγκελαρίου ή ακριβέστερα «αυτοκράτειρας», όπως την έχει αποκαλέσει το Spiegel, για μια γερμανική Ευρώπη. Η «φωτιά» της Μέρκελ πρέπει να σβήσει εδώ και τώρα πριν κατακάψει την Ευρώπη, πριν διαλύσει τους λαούς της, πριν βγουν πάλι στους δρόμους τα μαντρόσκυλα της ακροδεξιάς, έχοντας αναθαρρήσει από την αύξηση των ποσοστών τους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οι πληγές του Β’ ΠΠ είναι ακόμα νωπές και οι μνήμες ζωντανές από τη θηριωδία.

Τούτες οι ευρωεκλογές, είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο μήνυμα που όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, οφείλουν να στείλουν στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Ένα μήνυμα, το οποίο θα λέει «Στοπ. Ως εδώ και ούτε βήμα παραπέρα. Τέρμα στη λιτότητα. Τέρμα στην άνοδο της ακροδεξιάς». Τούτες τις ημέρες όντως γράφεται Ιστορία και ο ελληνικός λαός, μπορεί για άλλη μια φορά να πράξει σε παρόντα χρόνο το καθήκον του, να σώσει τη ζωή του και αυτή των παιδιών του και να έχει να καμώνεται στα βαθιά γεράματά του ότι ήταν ένας από εκείνους που έβαλαν το χέρι τους σε μια από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας και όχι στις μελανές. Αν όχι τώρα, τότε πότε; Τώρα είναι η ώρα. Μια μόνο ώρα την Κυριακή αρκεί για να γίνει το πρώτο βήμα…
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: