Τρίτη 27 Μαΐου 2014

"Ασκός του Αιόλου" - Το ντοκιμαντέρ

Επιθυμούμε να δώσουμε πληροφορίες στον μη μυημένο θεατή για τις ανεμογεννήτριες και τη λειτουργία τους. Να φωτίσουμε, επίσης, το μέγεθος της εμπλοκής εθνικών και πολυεθνικών εταιριών, καθώς και του πολιτικού συστήματος της χώρας στην ευρέως αποκαλούμενη “πράσινη ανάπτυξη”. Να αναδείξουμε εάν η διάθεση των παραπάνω για χρήση της αιολικής ενέργειας προέρχεται από έναν ειλικρινή οικολογικό προβληματισμό ή εάν απλά εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά κοινωνικά αντανακλαστικά.
Τι θέλουμε να πετύχουμε;
Να προβληθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να “ταξιδέψει” σε κινηματογραφικές αίθουσες, να παιχτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, σε οργανώσεις και συνελεύσεις της γειτονιάς, με απώτερο σκοπό να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμούς στο ευρύ κοινό.
Επιπρόσθετα, επιθυμούμε το ντοκιμαντέρ να κυκλοφορήσει στο Internet, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και η διεθνής κοινή γνώμη για τις αλλαγές τις οποίες επιφέρουν τα αιολικά πάρκα στο περιβάλλον και τα βουνά της Ελλάδας.

Πόσο καλά ενημερωμένο είναι το κοινό μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Το κοινό στην Ελλάδα ελάχιστα. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν δει ανεμογεννήτριες, πολλώ δε μάλλον που γνωρίζουν πώς αυτές κατασκευάζονται, «πώς» και «γιατί» εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών, πώς λειτουργούν και πώς συντηρούνται. Το κοινό είναι, επίσης, ελάχιστα ενημερωμένο για το γεγονός ότι στις ανεμογεννήτριες προκαλούνται μεγάλες φθορές με το πέρασμα του χρόνου, υποτιμώντας παράλληλα το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η κατασκευή και η χρήση τους.

Χρόνος παραγωγής;
3-5 μήνες, χρονοδιάγραμμα που θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των περιοχών που θα ενταχθούν στο ντοκιμαντέρ.

Κόστος παραγωγής;
Το κόστος παραγωγής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια και την ποιότητα του ντοκιμαντέρ, το χρόνο παραγωγής του, το μέγεθος της παραγωγής, το βάθος της έρευνας, τις περιοχές που θα καλύψει και τον αριθμό των συνεργατών που θα ενταχθούν στην ομάδα παραγωγής. Κάθε νέο δεδομένο, περιοχή και πρόσωπο που θα προστεθούν θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον προϋπολογισμό. Το κόστος των γυρισμάτων της κάθε περιοχής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό των συνεντεύξεων  – με πρόσωπα και φορείς – που θα χρειαστούν.

Η πρόθεσή μας είναι να παράγουμε ένα υψηλής ποιότητας ντοκιμαντέρ, ώστε αφενός να μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια μεγάλες παραγωγές σε φεστιβάλ και αφετέρου να έλξει το ενδιαφέρον εκείνων των ΜΜΕ τα οποία προσεγγίζουν αυτά τα προβλήματα με ενδιαφέρον και πραγματική αντικειμενικότητα. Επιπλέον, να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ώστε να αποτελέσει πηγή διεθνούς ενημέρωσης για τις διαστάσεις του προβλήματος και τον αγώνα των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Χρηματοδότηση;
Για τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ απευθυνόμαστε στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ο λόγος που απευθυνόμαστε για τη χρηματοδότηση στη βάση της κοινωνίας είναι ακριβώς επειδή οι βασικές μας αξίες μας βρίσκουν μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία θα ήθελαν πιθανώς να επηρεάσουν – άμεσα ή έμμεσα – την οπτική του ντοκιμαντέρ προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η ανεξαρτησία της παραγωγής του ντοκιμαντέρ είναι η βασική μας αρχή και αυτή θα επιτευχθεί μόνο με την οικονομική ανεξαρτησία.
askosaiolou.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: