Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

20 Iουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα (BINTEO)

“ Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε σε δήλωσή του ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες ασύλου, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση και επισημαίνει ότι γίνονται «ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω» ”
Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα έχουν δύο επιλογές: να χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθεια της εν κρυπτώ εισόδου στη χώρα ή να αντιμετωπίσουν ατελείωτη γραφειοκρατία, που συνήθως οδηγεί σε επ' αόριστον κράτηση και απέλαση τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα. 
Παρότι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου βελτίωσε τη διαδικασία ασύλου και το ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας, οι πρόσφυγες που περνούν το Αιγαίο και τον Έβρο για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν είτε την απειλή του θανάτου είτε τη στέρηση της ελευθερίας τους.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε σε δήλωσή του ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες ασύλου, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση και επισημαίνει ότι γίνονται «ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω».

«Είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει τους πρόσφυγες και είναι και προς όφελος της κοινωνίας. Οι εστίες έντασης δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση. Αν ενδιαφέρονται κάποιοι με ζήλο για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, ας φροντίσουν να μη δημιουργούν ανθρώπους δύο ταχυτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Η παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας τιμά την την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα προβάλλοντας αληθινές ιστορίες προσφύγων.

Στο παρακάτω βίντεο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ένας από τους υποστηρικτές της Ύπατης Αρμοστείας,,  παρουσιάζει μια ιστορία φρίκης, πόνου, απώλειας αλλά και ανεξάντλητου θάρρους και αγώνα για επιβίωση.

Δείτε το βίντεο:


periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: