Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Τουρκία: Παραβίαση δικαιωμάτων του Οτζαλάν διαπιστώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραβίασαν τα δικαιώματα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν του φυλακισμένου ηγέτη του ένοπλου εκτός νόμου κουρδικού κινήματος PKK όταν κατέσχεσαν και κατέστρεψαν ένα αντίγραφο του ανέκδοτου βιβλίου που είχε γράψει, το 2012 αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.
Οι αξιωματούχοι των φυλακών κατέσχεσαν το χειρόγραφο του Οτζαλάν, με τίτλο Επαναστατικό Μανιφέστο του Κουρδιστάν: το Κουρδικό Ζήτημα και μια Δημοκρατική Ανάλυση του Έθνους (Υπερασπίζοντας τους Κούρδους που Αντιμετωπίζουν Πολιτιστική Γενοκτονία), λίγο πριν από την έκδοσή του, δήλωσαν δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας.
 
Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η απόφαση, την οποία έλαβε το ΣΔ κατά πλειοψηφία, ενδέχεται να περιορίσει τη δυνατότητα των σωφρονιστικών αρχών να προχωρούν στην κατάσχεση έντυπου υλικού στο μέλλον.
Ένα διοικητικό δικαστήριο ήρε το περασμένο έτος την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην έκδοση κειμένων του Οτζαλάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία.
Ο Οτζαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές που βρίσκονται στο τουρκικό νησί Ιμραλί τα τελευταία 15 χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποφασίσει τον Μάρτιο ότι τα 11 χρόνια που παρέμεινε ο Οτζαλάν σε πλήρη απομόνωση παραβίασαν θεμελιώδη δικαιώματά του.
Το δικαστήριο κάλεσε την Τουρκία να πληρώσει περίπου 35.000 δολάρια (περίπου 26.500 ευρώ) ως αποζημίωση, ενώ παράλληλα επέκρινε την ποινή ισόβιας κάθειρξης η οποία έχει επιβληθεί στον ηγέτη του PKK, χωρίς δικαίωμα αναστολής, η οποία έκρινε ότι αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: