Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Συνεχίζεται (αδιάκοπα) η μείωση των μισθών

Στοιχεία για το δείκτη μισθών στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι μισθοί στη χώρα μας συνέχισαν να πέφτουν και έχουν μειωθεί κατά 1,8% σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2013 είχε σημειωθεί μείωση των μισθών κατά 11,9% σε σχέση με το 2012. 
Με διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εργάσιμες ημέρες, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 5 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α΄ τρίμηνο εφέτος. Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%). Αυξήσεις μισθών καταγράφονται, επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
Για τον υπολογισμό του δείκτη, χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κ.λπ.)
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: