Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η μείωση αφορολογήτου σπρώχνει άλλους 2 εκατ. Ελληνες στη φτώχεια

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΤΩΝ 751 ευρώ
Αλλοι 2 εκατ. Ελληνες, ακόμη και εργαζόμενοι, κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το τυπικό όριο της φτώχειας λόγω των πολιτικών του Μνημονίου. 
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που εδρεύει στη Γενεύη, αναφορικά με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η ΔΟΕ επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από καταγγελίες της ΓΣΕΕ για «παραβίαση διεθνών συμβάσεων μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Μνημονίου δανεισμού».
Και εργαζόμενος και φτωχός
Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αξίζει να σημειωθεί ότι από τη φτώχεια δεν απειλούνται μόνο οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα ενεργά τμήματα του λαού λόγω της υψηλής φορολόγησης (η οποία -σχεδόν αποκλειστικά- αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η αποστολή της ΔΟΕ στη χώρα μας τεκμηριώνει τα συμπεράσματά της με πραγματικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν, εκτός των άλλων, την απώλεια εισοδήματος, την ανεργία, το πρόβλημα των χρεοκοπιών, την ανισότητα και τη φτώχεια στην Ελλάδα, όπου ως απόρροια της λιτότητας και της ύφεσης περίπου το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτερος μισθός των 751,39 ευρώ (σύμβαση της ΓΣΕΕ) μετά την παρακράτηση φόρων (σ.σ. μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση) κ.ά., πολλούς εργαζομένους «τους οδηγεί στο όριο της φτώχειας».
Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 2,2 εκατ. πολίτες βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας προ της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση.
Αδιάφορη η τρόικα για την ανεργία
Επίσης σημειώνεται με έκπληξη ότι στις διαβουλεύσεις (που είχε η αντιπροσωπεία της ΔΟΕ) με την τρόικα «σπανίως τίθενται προς συζήτηση οι στόχοι της απασχόλησης». Μάλιστα, η αποστολή επισημαίνει ότι τα μέλη της ευρωζώνης, της Ε.Ε. και πολλά μέλη του ΔΝΤ έχουν επίσης επικυρώσει διεθνείς συμβάσεις (ΔΣΕ) που αναφέρονται στο θέμα της απασχόλησης.
Εντούτοις, αναφέρεται ότι «οι διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές φαίνεται να αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την επίσημη αυτή δέσμευση για προώθηση της πλήρους, παραγωγικής και ελεύθερα επιλεγμένης απασχόλησης» (στα προγράμματα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα).
Στην έκθεση γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των νόμων και των διοικητικών αποφάσεων, οι οποίες επιβάρυναν την οικονομική θέση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ειδική μνεία γίνεται στην επέμβαση του κράτους στη συλλογική αυτονομία και τις προστατευτικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, καθώς η ανασφάλεια διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης ή/και ευέλικτης εργασίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται, οι μισθωτοί αντιμετωπίζονται σαν άθυρμα στα χέρια των επιχειρήσεων...
Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι με βάση την έκθεση της ΔΟΕ αναμένεται να εκδοθεί απόφαση καταγγελίας της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. *
enet. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: