Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πώς «κουρεύτηκαν» τα χρέη της Αλουμίνιον στη ΔΕΗ

newsbeast.gr
Αποκαλυπτική έρευνα του Alpha για τα χρέη-μαμούθ προς τη ΔΕΗ «Πληρώνει όποτε θέλει και όσο θέλει» ήταν ο τίτλος της αποκαλυπτικής έρευνας που παρουσίασε η τηλεόραση του Alpha για την «προνομιακή» σχέση της εταιρείας «Αλουμίνιον ΑΕ» του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, η οποία κούρεψε επανειλημμένως τα χρέη της προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Alpha, όλα ξεκινούν με την αγορά της «Αλουμίνιον ΑΕ» από τον όμιλο Μυτιληναίου το 2005. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, άμεσα ο νέος ιδιοκτήτης ζητάει προνομιακή μεταχείριση και το 2008 το πετυχαίνει. Φέρεται να έχει συμφωνήσει να πληρώνει το ρεύμα σε χαμηλές τιμές, ωστόσο λίγο αργότερα η ΔΕΗ κάνει αυξήσεις 10%.Σύμφωνα όμως με πηγές από τη ΔΕΗ, η εταιρεία του Μυτιληναίου αρνείται να πληρώσει την αύξηση που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι πελάτες της επιχείρησης.


«Για εμάς πρέπει να το αγοράζει στην ίδια τιμή, αυτή είναι η δική μας θέση», ανέφερε στον Alpha o Β. Μπουζούλας μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με έγγραφα της ΔΕΗ, που παρουσίασε ο Alpha τον Φεβρουάριο του 2009 η «Αλουμίνιον ΑΕ» σταματάει να πληρώνει για 4 μήνες και τον Ιούνιο αποφασίζει να πληρώσει 25,9 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΔΕΗ, εισπράττει 37,3 εκατ ευρώ από την επιχείρηση μέσα από άλλη εταιρεία του ίδιου ομίλου.

Η «Αλουμίνιον ΑΕ» και η ΔΕΗ καταφεύγουν σε διαιτησία, όμως η εταιρεία σταματάει πάλι να πληρώνει. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2009 η ΔΕΗ καταθέτει αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Αποτέλεσμα είναι το Μάιο του 2010 οι οφειλές να αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να κουρεύονται κατά 26 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: