Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Θα ψηφίσουμε την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ;

Υπεραισιόδοξα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρελαύνουν από τα ΜΜΕ. Πρώτα - πρώτα "έσωσαν" τη χώρα και έπειτα επιτέλους απέκτησαν ασυλία στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, όπου οι απόψεις των κομμάτων που διαφωνούν με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκουν βήμα ή περιγράφονται ως γραφικές και ατελέσφορες.
Αναποτελεσματικές είναι όμως οι πολικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η ύφεση είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού και της τρόικα Με αποτέλεσμα να αποφασίζονται πρόσθετα δυσβάσταχτα μέτρα, ώστε καλυφθεί το κενό των εσόδων. Μέτρα που θίγουν αποκλειστικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και την περιουσία τους, δημιουργώντας χώρα φθηνού εργατικού προσωπικού. Το επιχείρημα είναι να έρθουν οι πολυπόθητες επενδύσεις.
Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ και της τρόικα αποκαλύπτουν το σχεδιασμό της χώρας με μισθούς 200ευρώ και οικονομικές ζώνες χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων. Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι μοναδική λύση,για τα επόμενα 30 χρόνια, είναι η φτώχεια . Θα τους εμπιστευτούμε ξανά;;

Τα στοιχεία από το άρθρο της Δήμητρας Καδδά στο  http://www.capital.gr/  αναφέρουν:
Tα μέτρα που έχουν αποφασισθεί μέχρι σήμερα από το 2010 - 2012 είναι αξίας 48,9 δις ευρώ. Τη 2ετία 2013- 2014 θα αποφασισθούν πρόσθετα μέτρα 16 δις ευρώ ,(αν αποκλίνει και πάλι ο προϋπολογισμός του 2012, τα μέτρα θα «αυγατίσουν»).

* Από τα νέα μέτρα που... έρχονται, τα 4,6 δις ευρώ προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο του Ιουλίου του 2011. Τα υπόλοιπα 11,4 δις ευρώ είναι οι «παρεμβάσεις» στο πεδίο των δαπανών που πρέπει να ανακοινωθούν τον Μάιο (μετά τις εκλογές, για να ψηφίσουν "ανεπηρέαστοι οι ψηφοφόροι) στο νέο μεσοπρόθεσμο για την διετία 2013 - 2014.
Σημειώνεται ότι το πακέτο του Μεσοπρόθεσμου εκτείνεται έως το 2016, δηλαδή θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, πρόσθετης αξίας που δεν καταγράφονται στο Μνημόνιο γιατί αυτό λήγει (προς το παρόν) στο τέλος του 2014...
Σύνολο μέτρων μέχρι το 2014 65δις ευρώ.
Όμως στην απόφαση του συμβουλίου για την τροποποίηση του Μνημονίου, την οποία και συνυπέγραψε ο κ.Βενιζέλος, περιλαμβάνονται τα μέτρα που λήφθηκαν προ ημερών αλλά και τα πακέτα του Μαΐου (Μεσοπρόθεσμο), του Σεπτεμβρίου (νέος Προϋπολογισμός) και την υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων αν υπάρχουν και πάλι αποκλίσεις. (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις υπουργών)
Ενώ στο πόρισμα της Κομισιόν προς το Συμβούλιο για την εφαρμογή του Μνημονίου, γίνεται σαφές ότι τα μέτρα για το 2012 που μόλις ελήφθησαν, μπορεί να μην είναι αρκετά. «Ο κίνδυνος εφαρμογής των προβλεπομένων μέτρων και περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών είναι υψηλός» αναφέρεται.
«Επιπλέον, οι διαθέσιμες προβολές για το 2013 και 2014 εμφανίζουν μεγάλο δημοσιονομικό κενό σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους» και έρχονται νέα μέτρα.

Συγχρόνως οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές τραπεζών συνεχίζουν να βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον της χώρας. (Πηγή: capital.gr)
Η Fitch Ratings σήμερα σε ανάλυσή της αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 2012, με μικρές προοπτικές για πραγματική ανάκαμψη πριν από το 2014. (Oι κ. Παπαδήμος και Προβόπουλος έχουν μεταθέσει την ανάπτυξη το β΄εξαμ. του 2013 και βλέπουν μεσοσταθμική αύξηση (!)το 2014 -05%, ήτοι μείωση)
Ο οίκος αναφέρει συγκεκριμένα: «Καθώς υλοποιούνται αυστηρότερα μέτρα λιτότητας σε όλη την οικονομία, αναμένουμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα βρεθούν υπό αυξημένη πίεση, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση των επιδόσεων των εξασφαλίσεων για ενυπόθηκα δάνεια.


Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης πριν το τέλος του 2012, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, Willem Buiter.
Όπως είπε στο ραδιόφωνο του Bloomberg, «το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μια μη βιώσιμη πορεία και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση». Στην ανάλυσή του αναφέρεται και στην Ισπανί, Πορτγαλία, Ιρλανδία, καταδεικνύοντας ότι για την αναποτελεσματικότητα των μνημονίων δεν φταίνε οι κακοί μαθητές Έλληνες. Έτσι εκτιμά ότι, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν έχουν ακόμα γλιτώσει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Buiter, «η Πορτογαλία θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση ενδεχομένως το 2013 και η Ιρλανδία σίγουρα θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση».
Επιπλέον αναφέρει ότι, η Ισπανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην χρεοκοπία όσο τώρα, δηλώνοντας ότι «Η Ισπανία είναι η χώρα για την οποία ανησυχώ περισσότερο».

Το Dow Jones Newswires μεταδίδει ότι σημαντική αύξηση κατέγραψε το πρώτο δίμηνο του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας. Ειδικότερα, τα το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 5,3% ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: