Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο όχι και τόσο μυστηριώδης (για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) Άλεξ Ροντος

“ Η όχι και τόσο ανεπίσημη ιδιότητα του Άλεξ Ρόντου στο υπουργείο Εξωτερικών ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Η υπόθεση της ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης" που απέσπασε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περίπου 9 εκατ. ευρώ, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, που έχουν εμπλακεί στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος λέγεται ότι εδώ και χρόνια ασκεί μυστική διπλωματία και έχει «χρεωθεί» ως επιλογή, στον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Μόνο, όμως, με τον Γιώργο Παπανδρέου "δούλεψε ο Ροντος"; Και πόσο "μυστική" υπήρξε η διπλωματία που άσκησε;
Η μεγαλύτερη κατηγορία που έχουν προσάψει τα προηγούμενα χρόνια στον Άλεξ Ρόντο, είναι ότι συνδέεται με τον μεγαλύτερο κερδοσκόπο στον κόσμο, τον Τζορτζ Σόρος.
Ωστόσο ο Άλεξ Ρόντος, τον οποίο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έχει χαρακτηρίσει «σκοτεινή προσωπικότητα», δεν είναι και τόσο σκοτεινός, όσο τον παρουσιάζουν κάποιοι σήμερα. Ούτε βέβαια είναι τόσο άγνωστος, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μένουν σήμερα εμβρόντητα τα στελέχη των δύο κομμάτων που άσκησαν διακυβέρνηση στη μεταπολίτευση.

Κι όμως, πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έδειξαν να εξανίστανται με τις αποκαλύψεις για τον ρόλο Ρόντου στην υπόθεση της αμαρτωλής ΜΚΟ. Ταυτόχρονα τα «ντόπερμαν» της ενημέρωσης, τα μίσθαρνα όργανα της διαπλοκής, εξυπηρετώντας προφανώς πολιτικές σκοπιμότητες έκαναν το θέμα των ΜΚΟ πρώτο θέμα στις ειδήσεις, λες και δεν γνώριζαν τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη «αναζήτησης πολιτικών ευθυνών». Και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διέταξε τους αυλικούς του να προπαγανδίσουν ότι «Με εντολή Σαμαρά ξεκινά από μηδενική βάση η χρηματοδότηση των ΜΚΟ», ξεχνώντας μάλλον ότι ο εξ απορρήτων σύμβουλός του και στενός φίλος και συνεργάτης του, Φαήλος Κρανιδιώτης, είχε εμφανιστεί ως δικηγόρος του Άλεξ Ρόντου όταν ο τελευταίος είχε καταθέσει για την υπόθεση του λεγόμενου «σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστας Καραμανλή». Ας δούμε, όμως, πόσο άγνωστος είναι στο διακομματικό σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Άλεξ Ρόντος.

Όταν ο Δρούτσας «κάρφωνε» τον Ρόντο

Όταν το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου επισκεπτόταν ως πρωθυπουργός τις ΗΠΑ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, είχε προχωρήσει σε μια σειρά από διευκρινήσεις σχετικά με τον ρόλο του Άλεξ Ρόντου, μιας και ο τελευταίος και η δραστηριότητά του είχαν βρεθεί εκείνη την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο κ. Δρούτσας είχε σημειώσει τότε μεταξύ άλλων: «Όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος, όμως, σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».

Η δήλωση εκείνη του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είχε ερμηνευτεί από κάποιους κύκλους ως «πρωτοφανές άδειασμα του πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου».  Πρόκειται για μία εποχή που οι σχέσεις τoυ κου Δρούτσα με τον κ. Ρόντο βάδιζαν σε τεντωμένο σχοινί. Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, της παρουσίας και των δύο στην ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η άριστη σχέση που έχουν και οι δύο με τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο ο κ. Δρούτσας, εξαιτίας της δυσαρέσκειάς του για την «εξωθεσμική» εμπλοκή του Αλέξ Ρόντου, προσπαθούσε να προσεταιριστεί κάποιους διπλωμάτες οι οποίοι δήλωναν «αλλεργικοί» στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις, άρα δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν σε καμία περίπτωση με τον εξωθεσμικό ρόλο του Άλεξ Ρόντου.

Όμως, τα έργα και τις ημέρες του κου Ρόντου δεν θα εντοπίσει κανείς μόνο την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν προϊστάμενος στο υπουργείο Εξωτερικών, ούτε όταν ήταν πρωθυπουργό .

Ο διακομματικός μυστικοσύμβουλος

Ο Άλεξ Ρόντος τερμάτισε τη θητεία του ως επίσημος σύμβουλος του  Γιώργου Παπανδρέου το 2004. Έκτοτε, όπως λεγόταν, δεν είχε φανερή εμπλοκή στις ελληνικές υποθέσεις, αλλά επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα, όπου είχε κυρίως απευθείας επαφές με βουλευτές οι οποίοι διατηρούσαν και διατηρούν καλές σχέσεις και περιμένουν πολλά από τον αμερικανικό παράγοντα.

Όμως, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Η εμπλοκή του Άλεξ Ρόντου στην ελληνική εξωτερική πολιτική δεν σταμάτησε με τον τερματισμό της θητείας Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν ήταν τόσο ανεπίσημη, ώστε να μην γνωρίζουν οι πολιτικές ηγεσίες στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας τι συμβαίνει.  Είναι εντυπωσιακό, ότι παρά τα όσα λέγονται ο κ. Ρόντος δεν ανέπτυξε ανεπίσημη, αλλά επίσημη δραστηριότητα για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όχι μόνο επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Τον Μάρτιο, όμως, του 2009 ο κ. Ρόντος συμμετέχει στο «Brussels Forum» εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ιδιότητα του συμβούλου, αλλά και εκείνη του πρώην Πρέσβη των Προσωπικοτήτων, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Άλεξ Ρόντος δήλωνε παρόν στο Brussels Forum με την ιδιότητα του «Ambassador – at – Large» δηλαδή του Προσωπικοτήτων  και τον Μάρτιο του 2010 εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Σε ποιον παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες ο κ. Ρόντος και ποια η σχέση του με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον την χρονική περίοδο 2006 - 2009;

Την απάντηση δίνει η λίστα των συμμετεχόντων στο «Brussels Forum» τον Μάρτιο του 2009. Ο Alexandros Rondos εμφανίζεται ως «Advisor Government of Greece, Former Ambassador at Large» και ο οργανισμός, τον οποίο εκπροσωπεί είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (Greek Ministry if Foreign Affairs). Όταν πλέον τον Οκτώβρη του 2009 τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο «Brussels Forum» τροποποιήθηκε και η ιδιότητα του Αλέξ Ρόντου και τον Μάρτιο του 2010 το «Former» (πρώην) παραλήφθηκε. Μεγάλη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο στη λίστα των συμμετεχόντων στο Brussels Forum η ιδιότητα του κ. Ρόντου εμφανίζεται ελαφρώς διαφοροποιημένη. Νωρίτερα πάντως το 2007 στην λίστα των συμμετεχόντων ο Άλεξ Ρόντος εμφανίζεται ως πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Former Ambassador at United States).

Ως οργανισμός δεν αναφέρεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά γενικά και αόριστα η Ελλάδα. Ο κ. Ρόντος είχε χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του … πρώην πρέσβη της Ελλάδας και το έτος 2005 όταν είχε υπογράψει μαζί με άλλες προσωπικότητες, που έφθαναν συνολικά τις 70, ολοσέλιδη καταχώρηση στην εφημερίδα Financial Times, μέσω της οποίας εκδηλωνόταν διαμαρτυρία για τον εορτασμό στη Μόσχα των 60 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμο. Η χρήση αυτής της ιδιότητας είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αναρωτιόνταν σχετικά με την ιδιότητα και τον ρόλο που είχε αναπτύξει παλαιότερα στον πλευρό του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Τι είναι το Brussels Forum;

Το «Brussels Forum» το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006 στις Βρυξέλλες και στο οποίου συμμετέχει ανελλιπώς ο Άλεξ Ρόντος είναι ένα διεθνές ευρωατλαντικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται αν έτος και εστιάζει κυρίως στην εξέλιξη των ευρωατλαντικών σχέσεων. Στο «Brussels Forum», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του German Marshall Fund συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας με διεθνή εμβέλεια, υπουργοί των ΗΠΑ και κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερουσιαστές, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

Ρόντος, Ντόρα Μπακογιάννη και στο βάθος Σόρος

Στις 15 – 16 Ιουνίου 2007 η USAID, δηλαδή η Γραμματεία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ διοργάνωνε ένα συνέδριο με θέμα «The Balkans as a Source of Security and Stability in Europe» («Τα Βαλκάνια ως πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη») στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι και προσωπικότητες από την Αλβανία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα συμμετείχαν η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, Μιχάλης Χριστίδης και ο Γιώργος Σπανός από το υπουργείο Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θεόδωρος Κουλουμπής και ο Άλεξ Ρόντος με την εξής ιδιότητα: Member, European PER Counsil for Ethnic Accord. Την συγκεκριμένη εκδήλωσε συνδιοργάνωναν ουσιαστικά το USAID μαζί με το Project Ethnic Relations, του οποίου μέλος είναι ο κ. Ρόντος.

Ωστόσο εκείνο το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ρόντος φέρεται να εκπροσωπεί με την ιδιότητα του συμβούλου και του πρώην Πρέσβη των Προσωπικοτήτων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Brussels Forum του 2009. Όπως αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στο periodista.gr  ο Άλεξ Ρόντος είχε αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας με την κα Μπακογιάννη ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, την ίδια περίοδο, δηλαδή, που είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Λίγο αργότερα ο ίδιος δήλωνε υπερήφανος σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες σχετικά με το γεγονός ότι υπήρξε ο αρχιτέκτονας της αλλαγής πλεύσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας απέναντι στην Γιουγκοσλαβία και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και της προσέγγισης της ελληνικής κυβέρνησης το 2000 με την σερβική αντιπολίτευση.

Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το USAID είναι επί της ουσίας ένα ίδρυμα το οποίο χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον με στόχο να προωθεί τις θέσεις της, κυρίως σε κράτη, σε ολόκληρο τον κόσμο, στα οποία εκδηλώνονται αντιδράσεις σε σχέση με την πολιτική τους. Η USAID έχει διαδραματίσει έντονο παρασκηνιακό ρόλο αναφορικά με την προώθηση του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Μάλιστα στις 21 Απριλίου του 2004, λίγο μετά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου και την παραίτησή του από το υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Άλεξ Ρόντος υπέγραψε άρθρο για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανοικτή Κοινωνία» (Open Society) του Τζορτζ Σόρος με τίτλο «Cyprus: The price of rejection», την εποχή που στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρισκόταν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο.

Βέβαια ο κ. Ρόντος είναι πολύ παλαιός γνώριμος του Τζορτζ Σόρος, εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή που ο δεύτερος προετοιμαζόταν για την δημιουργία της ανοικτής κοινωνίας και όταν, όπως αποκαλύπτει πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στο σπίτι του Σόρος είχαν περάσει ένα … δημιουργικό Σαββατοκύριακο οι Mort Abramowitzm Martri Ahtisaari (ο γνωστός διαμεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο), Anthony Lester, Charles W. Maynes, Aryeh Neier, Stewart Paperin Cornelio Sommaruga, Joseph Striglitz και φυσικά ο Alex Rondos.

Αργότερα ο  Άλεξ Ρόντος με διακομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) , ορίστηκε ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, με απόφαση διορισμού που υπογράφηκε στις 04/11/2011 επί Σταύρου Λαμπρινίδη και δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011

Την απόφαση συνυπογράφει και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. Ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της Κάθριν Άστον, αρμόδιας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως στην υπό βρετανική ευθύνη Ειδική Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από τις αποστολές στο Κέρας της Αφρικής, στις αρχές του 2014 βρέθηκε στο Σουδάν στο οποίο έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.
periodista 

Δεν υπάρχουν σχόλια: