Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πλήθος αγροτών διαδηλώνουν στην Αθήνα

Στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαδηλώνουν αγρότες από όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου κατά των αλλαγών στη φορολόγησή τους. Η κινητοποίηση θα κορυφωθεί αργότερα με πορεία προς τη Βουλή. Οι αγρότες προσβλέπουν σε μεγάλη συμμετοχή, ενώ έχουν απευθύνει κάλεσμα και στους εργαζόμενους των άλλων κλάδων.
Στην Αθήνα βρίσκονται αγρότες από μπλόκα της Θεσπρωτίας και της Χαλκιδικής, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών. Επιπλέον αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες μοίρασαν ρύζι και έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, νωρίτερα, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι». Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Παρών στο συλλαλητήριο είναι και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την «αισχρή φοροληστεία» σε βάρος των αγροτών. «Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη φωνή τής αγωνιζόμενης αγροτιάς. Πρέπει να σταματήσει αυτή η αισχρή φοροληστεία σε βάρος του Έλληνα αγρότη. Πρέπει να εξασφαλιστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορεί να ανασάνει, να μπορεί έστω να επιβιώσει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ο Έλληνας αγρότης» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους δημόσιους υπαλλήλους να μετάσχουν στην κινητοποίηση, ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 14:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους αυτοαπασχολούμενους να συγκεντρωθούν στις 13:00 στην Ομόνοια και από εκεί να κατευθυνθούν στην συγκέντρωση των αγροτών.

Οι αγρότες αντιτίθενται στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: