Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Τίμησαν την θυσία των πέντε ΕΠΟΝιτων


Τους αγώνες και την μνήμη των πέντε (5) ΕΠΟΝιτών Στέργιου Γάτσα, Ιωάννη Μπριάζη, Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου, Κωνσταντίνου Σύρμπα και Απόστολου Τσιανάκα τίμησαν χθες το πρωί στο τόπο θυσίας στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων τα μέλη των παραρτημάτων Τρικάλων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας της ΠΕΑΕΑ.
Όπως είναι γνωστό σήμερα συμπληρώνονται εξήντα έξι (66) χρόνια από τον απαγχονισμό των πέντε παλικαριών στην πλατεία Ρ. Φεραίου από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες της χιτλερικής κατοχής.
Παρόντες στην εκδήλωση αντιστασιακοί, απλοί Τρικαλινοί αλλά και συγγενείς των πέντε αγωνιστών που δεν λύγισαν μπροστά στην αγχόνη για την ελευθερία της πατρίδος.
Η εκδήλωση άνοιξε με ποιήματα από μαθητές των Τρικάλων ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το μέλος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ κ. Θανάση Λάζο που αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή αλλά και τους αγώνες που έδωσαν τα πέντε παιδιά αλλά και το σύνολο των Ελλήνων για την ελευθερία της πατρίδας.
«Είναι φυσικό να πονάμε, μα κυρίως να καμαρώνουμε μαζί με τις οικογένειες των πέντε παιδιών. Στον ανθό της νιότης τους, στην ευωδία της Άνοιξης, εδώ στην μαρτυρική πλατεία, με ένα συγκλονιστικό τρόπο, άφησαν την τελευταία τους πνοή τα πέντε παιδιά», σημείωσε ο κ. Λάζος και πρόσθεσε, «αποτίνοντας φόρο τιμής στους πέντε ΕΠΟΝιτες πρέπει να ομολογήσουμε πως ο πατριωτισμός μεταφράζεται και στην υπεράσπιση των συνόρων μας και στην υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, από την επίθεση που δέχεται για την υποβάθμιση και ασιατοποίησή του».
Σημειωτέον την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Μπακοβασίλης (Μαρίδας) γραμματέας νομαρχιακού συμβουλίου της ΕΠΟΝ νομού Τρικάλων και μέλος περιφερειακής επιτροπής Θεσσαλίας «ΕΠΟΝ».

Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: