Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Περι σχεδιου σωτηριας και λοιπων δαιμονιων

Του Αντώνη Γαλανόπουλου
Υπό την πίεση των συνεχως αυξανομενων spreads,η Ευρωπη προχώρησε στην επεξηγηση του μηχανισμου σωτηριας.Ειναι διαθέσιμα λοιπον 40 δις ευρω για φετος με επιτοκιο 5%.Αυτο είναι το “επιτοκιο της αγορας” (το ειχε ξεκαθαρισει η Γερμανια) με το οποιο θα μας στηριξουν οι εταιροι μας.
Κανείς πλέον δεν πρέπει να εχει αυταπάτες
Η Ελλαδα ζητουσε εξ'αρχης χρηματα και το αίτημα γινόταν ολοενα και πιο πιεστικο οσο τα spreads αυξανονταν και φλερταραν με τις 450 μοναδες βασης (κατα πολλους κοκκινο σημειο χρεοκοπιας).
Το 5% δεν ειναι επιτόκιο αλληλεγγύης,είναι επιτοκιο αγορας,ειναι επιτοκιο “κερδοσκοπικο” αλλα δυστυχώς είναι το καλυτερο που εχουμε.
Αυτο σημαίνει οτι πρεπει αν πληρώνουμε 15 δις ευρώ κάθε χρονο μονο σε τοκους.Πρεπει τα κρατικα εσοδα να υπερέχουν των δαπανών τουλάχιστον κατα 15 δις το χρονο.
Κι ας μην ξεχνάμε οτι 15 δις αντιστοιχούν σε 6 μονάδες του ελλείμματος
Με λίγα λόγια:Δεν ξεχρεώνουμε ποτε!
Η απορρόφηση των κονδυλιων του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 12%.Συνυπολογίζοντας την υφεση στην οποια εχει βυθιστει η ελληνικη οικονομια,μιλαμε για εθνικό έγκλημα
Η υφεση μαστιζει ηδη την κοινωνια.Πτωση μιας μονάδας του Α.Ε.Π ισουται με 40.000 χαμενες θεσεις εργασιας.
Τη διετια 2008-2009 το Α.Ε.Π υποχώρησε κατα 5,5%.
Η ανεργια αυξανεται με ραγδαίους ρυθμούς και αληθοφανεις-πλεον- “Κασσανδρες” κανουν λογο για ανεργια που θα πλησιαζει το 10% του συνολικου πληθυσμου εως το τελος του 2010.

Η αντιμετωπιση του δημοσιονομικου προβληματος ειναι αδυνατη χωρις την αντιμετωπιση του αναπτυξιακου προβληματος.
Απαιτειται πληρης αναδιαρθρωση του απραγωγικου μοντελου της χωρας.Τωρα ειναι η στιγμη για ριζοσπαστικες τομες.
Στο πρωτογενη τομεα πρεπει να παρεμβουμε δυναμικα στη γεωργια.Μερικες κατευθυνσεις:βιολογικα προϊοντα,νεες καλλιεργειες,εθνικος σχεδιασμος,Π.Ο.Π,αγροτικοι
συνεταιρισμοι για τη συνολικη διαχειριση των προϊοντων. Στο δευτερογενη τομεα,ειναι σαφες οτι η Ελλαδα δεν μπορει να αναπτυξει βαρια βιομηχανια.Μπορει ομως να “εκμεταλλευτει” το φυσικο περιβαλλον,εγκαθιδρυοντας τη “βιομηχανια” των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας,με στοχο την εξαγωγη τοσο ενεργειας οσο και σχετικηςς τεχνογνωσιας. Στο τριτογενη τομεα ειναι επιτακτικη η αναγκη δημιουργιας ενος ισχυρου δημοσιου χρηματοπιστωτικου πυλωνα. Ο αγωνας μας,τουλαχιστον απο το 2011 κι επειτα,θα πρεπει να επικεντρωθει ξανα στο ευρωπαϊκο επιπεδο.Δεν πρεπει αν εγκαταλειψουμε τον αγωνα στις Βρυξελλες. Πρεπει να παραμεινει ζεστο το ενδιαφερον για στρατηγικες συμμαχιες με αλλες χωρες(κυριως του Νοτου) για την αλλαγη των ισορροπιων εντος της Ενωσης. Ο αγωνας αυτος πρεπει να δοθει σε δυο αξονες: *Αλλαγη της συνθηκης του Μααστριχτ Πουθενα στη συνθηκη δεν υποστηριζεται οτι το Μααστριχτ ειναι θρησκευτικο δογμα.Πρεπει να αναθεωρηθει ολη η λογικη του.Δεν παμε να φερουμε τα νουμερα και τους δεικτες πιο κοντα στα μετρα μας. *Αλλαγη καταστατικου της Ευρωπαϊκη Κεντρικης Τραπεζας Με στοχο τον απ'ευθειας δανεισμο των κρατων και την εκδοση ευρω-ομολογου. Χωρις αυτα θα περιμενουμε ευλαβικα σαν αυτοεκπληρουμενη προφητεια την επομενη κριση κατα το προτυπο W του Σουμπετερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: