Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξουσίας, ιδίως όταν αισθάνεται ότι απειλείται, είναι να προστατεύει με κάθε τρόπο τα προνόμιά της.
Μπροστά στην ανάγκη αυτή υποχωρούν συνήθως όλες οι προφάσεις περί νομιμότητας. Η εξουσία κρατά πάντα για τον εαυτό της την αυθεντική ερμηνεία των πράξεών της και της έννοιας του δικαίου. Με πρόσχημα τη διακινδύνευση της ασφάλειας των δικαιωμάτων των άλλων, σπεύδει να χαρακτηρίσει εκτός νόμου κάθε συμπεριφορά που αμφισβητεί έμπρακτα τις κυρίαρχες επιλογές της.
Η ελαστικοποίηση των νομικών προσδιορισμών, η αντιμετώπιση όσων αντιμάχονται το κοινωνικό καθεστώς ως οιονεί παραβατών, η ποινικοποίηση της συμμετοχης στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, η αναγόρευση (με συνεργασία Ε.Ε. - ΗΠΑ), του «εξτρεμισμού» ως νέου κοινωνικού εχθρού, η συνεχής αυστηροποίηση των ποινών, είναι τα βασικά εργαλεία άσκησης της κατασταλτικής πολιτικής του σύγχρονου κράτους.
Η νέα τάξη πραγμάτων απαιτεί ευέλικτες και αποτελεσματικές μορφές άμεσου κοινωνικού ελέγχου. Η όποια αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται με το ζόρι, χαριστικά. Μοιάζει με περιττή πολυτέλεια μπροστά στο μέγα ζητούμενο της ασφάλειας (του κράτους).
Η εξουσία κατάφερε τελικά να μας πείσει ότι εμείς, οι πολίτες, κινδυνεύουμε περισσότερο από εκείνη. Και μας προσφέρει σαν «προστασία» το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τις βιομετρικές κάρτες, τη συνεχή βιντεοεπιτήρηση από τις κάμερες της αστυνομίας, τις (νόμιμες και παράνομες) τηλεφωνικές υποκλοπές, τη φυλάκιση της μιζέριας και του μικροεγκλήματος, την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος.
Το θεσμικό μοντέλο του κράτους δικαίου, οι αρχές της δίκαιης δίκης, ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων από αυτονόητα γίνονται και πάλι ζητούμενα.
Στην Ελλάδα έχουμε λόγους να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για όλους. Το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, από την απρόβλεπτη έξαρση της ανεργίας, τις περικοπές των αποδοχών και την ύφεση, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Ιδίως η κυβέρνηση, που πρώτη έσπευσε από νωρίς να λάβει τα μέτρα της.
Μια σειρά από νομοθετήματα έκτακτης ανάγκης, τα περισσότερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (τι ειρωνεία!), ψηφίστηκαν νύχτα στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Το πάθημα του Δεκέμβρη έγινε μάθημα. Από τον «τρομονόμο» αφαιρέθηκε η διάταξη που προστάτευε, έστω συμβολικά, τη βίαιη πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Τώρα, με μεγαλύτερη ευκολία απ' ό,τι πριν, μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκράτες και οι απλοί συνδικαλιστές διαδηλωτές που εμπλέκονται σε επεισόδια με την αστυνομία. Αρκεί να φοράνε κασκόλ για να προστατευτούν από τα χημικά!
Την ίδια στιγμή όποιος καταγγελθεί γενικώς και αορίστως ότι έδινε πληροφορίες σε τρομοκράτες κινδυνεύει με κάθειρξη.
Η κατάργηση του «κουκουλονόμου», πρώτη δέσμευση και εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, έμεινε στα αζήτητα.
Οι κάμερες της αστυνομίας συνεχίζουν να καταγράφουν ανεξέλεγκτα τα πάντα, παρά τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας τους.
Οι τράπεζες συλλογής και αποθήκευσης DNA ετοιμάζονται πυρετωδώς κατ' απαίτησιν των ΗΠΑ, που θέλουν άμεση, on line πρόσβαση στα γενετικά δεδομένα όλου σχεδόν του πληθυσμού!
Η πολιτική της μηδενικής ανοχής του κ. Χρυσοχοΐδη (ομάδες ΔΙΑΣ), αύξησε κατακόρυφα τις συλλήψεις των μικροπαραβατών και διόγκωσε υπέρμετρα τον πληθυσμό των φυλακών. Μέσα σε λίγους μήνες προστέθηκαν περίπου 1.000 νέοι φτωχοί κρατούμενοι, οι οποίοι είτε δεν είχαν να πληρώσουν τις ποινές τους, είτε δεν τους δόθηκε ποτέ αναστολή από το δικαστήριο.
Οι αστυνομικοί που παρανομούν προστατεύονται προκλητικά όταν αρνούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Αντίθετα, όλοι οι πολίτες θα φακελωθούν υποχρεωτικά με τις νέες βιομετρικές κάρτες του πολίτη.
Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο νέο αντιτρομοκρατικό Μνημόνιο Ε.Ε. - ΗΠΑ που διώκει ως ύποπτο τρομοκρατίας όποιον μετέχει σε πράξεις «βίαιου εξτρεμισμού». Εννοια που προσφάτως ποινικοποίησε και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Για την ασφάλειά μας προφανώς.
tvxsΆρθρο του Χρήστου Ζέρβα για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 09/10/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου