Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο επίκαιρος Νίκος Μπελογιάννης

Η νεότε­ρη ελληνική ιστορία είναι η ιστορία των δανείων, των πτωχεύσεων και του Διε­θνούς Οικονομικού Ελέγχου.
Στο βιβλίο του «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» ο Νίκος Μπελογιάννης περιγράφει πώς εγκαταστάθηκε στη χώ­ρα το… taskforce κατά την περίοδο «του δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Τρικούπη:
«Διαπραγματεύσεις, νόμοι και συμ­φωνίες, όλα μπήκαν στην υπηρεσία του ίδιου σκοπού: πώς να πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους. (…) Τους παραχωρήσαμε, λοιπόν, τα μονοπώλια στο αλάτι, τα τσιγαρόχαρτα, τα σπίρ­τα, τις τράπουλες, το πετρέλαιο και τη σμύριδα της Νάξου.
Τους δώσαμε τον φόρο του καπνού, του χαρτοσήμου και τα έσοδα του τελωνείου του Πειραιά. Ακόμα τους παραδώσαμε ρεζέρβα τα τελωνεία της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Βόλου και του Λαυρίου και για μας δεν απόμεινε τίποτε άλλο από το μα­γείρεμα καινούργιων φορολογικών νομοσχεδίων για να αποπληρώσουμε τα έσοδα που χάσαμε».
Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα τα πα­ραπάνω;
Κι επειδή σίγουρα κάτι σας θυμίζουν, θα πρέπει να υπογραμμίζου­με ότι το… task force εκείνης της επο­χής και το χρυσοπληρώσαμε με καλούς μισθούς και bonus (όπως θα συμβεί και με τους σημερινούς σωτήρες που έρχο­νται από τις Βρυξέλλες) και τους είχαμε στο σβέρκο για πάνω από μισό αιώνα!
Όσο για το αν μας σώσανε; Αυτό δεν θέ­λει κανένα ερώτημα. Το ξέρουμε ήδη όλοι μας πολύ καλά σήμερα…
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: