Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Έρχονται λουκέτα σε νοσοκομεία!

Δρομολογείται άμεσα, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για «λουκέτα» σε νοσοκομεία, στα οποία παρατηρείται περιορισμένη πληρότητα.
Ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη λίστα των νοσοκομείων τα οποία θα κλείσουν, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροιαπό τον κλάδο της υγείας.
Μάλιστα την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα συναντηθεί διαδοχικά με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου «συρρίκνωσης» του Ε.Σ.Υ., πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου υγείας, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά λίγο πριν από την επόμενη έλευση της τρόικα, και όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός υγείας δεχόταν εισηγήσεις για τα ποια νοσοκομεία θα «σωθούν», ποια θα κλείσουν και ποια να συγχωνευτούν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των νοσοκομείων στην Αθήνα για τα οποία εξετάζεται η αναστολή της λειτουργίας τους θα είναι σημαντικός, όμως οι αποφάσεις λήφθηκαν «με μεγαλύτερη ευκολία». Αντίθετα στην επαρχία η επιλογή των νοσοκομείων που θα συγχωνευτούν ήταν πιο δύσκολη εξαιτίας γεωγραφικών περιορισμών.

Ωστόσο, επειδή και η περιφέρεια θα έρθει αντιμέτωπη με λουκέτα, σκοπός του υπουργείου είναι να στελεχωθούν καλύτερα τα ιατρικά κέντρα και τα αγροτικά ιατρεία. Αυτά προορίζονται μάλιστα να αναλάβουν το ρόλο του «θυρωρού», προτού τα περιστατικά καταλήξουν στα εναπομείναντα -μέχρι τότε- κεντρικά νοσοκομεία της περιφέρειας.

Την ίδια τακτική ακολουθεί και αναφορικά με το πόσο ξέφυγε τελικά η φαρμακευτική δαπάνη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, ρίχνοντας το βάρος των ανακοινώσεων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Είναι πια σίγουρο όμως –μετά και τη δημόσια παραδοχή εκ μέρους του Α. Λυκουρέντζου ότι η δαπάνη για το φάρμακο κινείται εκτός στόχου- πως το υπουργείο υγείας έχασε το μεγάλο στοίχημα εξεύρεσης πόρων μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης από το φάρμακο είναι πλέον περιορισμένα, οπότε απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου. Το αμέσως επόμενο σενάριο που εξετάζεται αναφέρει το capital.gr, και που σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί, αφορά τη συγχώνευση υπηρεσιών του υπουργείου υγείας και των εποπτευόμενων φορέων.

Επισήμως, με το συγκεκριμένο σχέδιο προσδοκάται η σύμπτυξη της γραφειοκρατίας και η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των φορέων του υπουργείου. Βασικός λόγος όμως και αυτής της συγχώνευσης αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ραγδαία μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου, ώστε και από εκεί να εξοικονομηθούν χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: